DUBRAVKA VRGOČ

Intendantica HNK: ‘Zadržali smo primanja i neke programske novce, ali situacija je zabrinjavajuća‘

Prije godinu dana Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je zbog pandemije zatvorilo je vrata, kao i brojna kazališta diljem svijeta
Dubravka Vrgoč
 Zeljko Puhovski/Cropix

Intendantica HNK Dubravka Vrgoč gostovala je u Novom danu N1 televizije te je govorila o Međunarodnom danu žena, ravnopravnosti, ali i uvjetima rada kazalištaraca i umjetnika u vrijeme pandemije.

- S jedne strane smo jako ponosne, o ravnopravnosti se govori više nego prije, no nisam uvjerena da smo ravnopravne u društvu. Demokracija je dovela do toga da se uvjeravamo da smo ravnopravne, ali u ostatku svijeta je vidljivo da žene nemaju ista primanja, iste mogućnosti kao muškarci, čini mi se da ni kod nas nismo skroz ravnopravne - kazala je Vrgoč.

Kazala je i kako je nejednakost osjetila i sama.

- Započela sam kao novinar i taj posao je bio rezerviran većinom za muškarce. Što se tiče ovog posla, mnoge stvari mi se možda ne bi dogodile da sam muškarac, kao i to da sam se u nekim stvarima morala dvostruko dokazivati. Nadam se da će se ta razlika smanjiti, ali moramo je biti svjesni - kazala je.

Prije godinu dana Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu je zbog pandemije zatvorilo je vrata, kao i brojna kazališta diljem svijeta. Vrgoč ističe da su sretni jer su zadržali primanja i neka programska sredstva.

- Za vrijeme lockdowna smo pjevali po kvartovima, izvodili smo predstave u kazalištu kao i sad pod epidemiološkim mjerama s manjim brojem gledatelja. Teško je jer se ne zna ni kako ni što će biti za tjedan dana. Pomiču se dani otvaranja. Još smo u sretnoj situaciji, što se tiče primanja i infrastrukture ništa nam se nije dogodilo. Zadržali smo primanja i neke programske novce, ali situacija je zabrinjavajuća - kazala je.

Vrgoč je kazala da zbor još uvijek ne nastupa, a ne izvode se ni baletne predstave. U svibnju planiraju Ljetne večeri HNK gdje će na pozornici ispred kazališta besplatno izvoditi program.

Komentirala okupljanja ispred HNK

Vrgoč je istaknula i da je kazalište kroz povijest imalo terapeutsku ulogu zbog čega su se uključili u pomoć područjima stradalima potresom.

Kako je kazala, skupili su sredstva za obnovu Pučkog učilišta te su nastavili s akcijom i pokrenuli projekt sa Sanjinom Španovićem pod nazivom “Kazalište sa srcem”.

- To postoji na zapadu, da idete u kazalište sa zvijezdom. 25. ožujka će gledatelji povesti poznatu osobu u kazalište nakon licitiranja. Pozivamo gledatelje da doniraju na stranici HNK za pomoć Plućnoj bolnici u Petrinji. Namjera nam je skupiti za bronhoskop, možda i EKG. Oni rade u nemogućom uvjetima - kazala je.

Vrgoč se osvrnula i na okupljanje mladih ispred HNK-a te kazala da je imala dvostruke osjećaje po tom pitanju.

- S jedne strane mi je bilo drago da se mladi okupljaju ispred kazališta, i to različite skupine, bila sam na neki način i ponosna. No nakon nekog vremena količina ljudi, posebno u ovim situacijama, me zabrinuo. Nije bila lijepa ni ogromna količina smeća koje se ostavljalo. U nekom normalnom vremenu voljela bih vidjeti toliko mladih ispred HNK, ali trenutno nije vrijeme za okupljanje. Treba samo malo strpljenja i situacija će biti bolja - kazala je za N1.

Govoreći o komemoraciji za zagrebačkog gradonačelnika rekla je kako se izbor mjesta činio logičnim s obzirom na to da su Ministarstvo kulture i Grad Zagreb osnivači kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:36