NOVI POSTUPAK

INTENDANTICA VRGOČ TUŽI ZBOG POVREDE ČASTI Nakon psihijatra, tužila i sindikalista: 'Ovo je presedan, ne znam da je ijedan ravnatelj ovo radio'

Dubravka Vrgoč
 Marko Todorov / CROPIX

Dvadeset tisuća kuna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč traži od Damira Kovača, povjerenika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, podružnice Scenske djelatnosti HNK, zbog povrede časti i ugleda. Vrgoč je sporno što je Kovač prošlog rujna napisao pismo Kulturnom vijeću HNK, objavljeno u Nacionalu, u kojemu je upozorio na loše uvjete rada, prekovremene sate, lošu organizaciju posla.

Danas je na Općinskom građanskom sudu održano prvo pripremno ročište, a Kovača čeka i kazneni postupak zbog navodne klevete. Kovač je upozorio da se problemi prelamaju na leđima radnika te da je stanje u Tehnici dovedeno do kritične točke zbog nesavjesnog rukovođenja i ignoriranja zakonskih regula, ali i ustvrdio kako su u HNK narušeni međuljudski odnosi kao posljedica potpune dezorganizacije, što dovodi do velikog broja odlaska iz HNK.

Na samom početku ročišta nastao je spor oko samog sadržaja tužbe: Matija Brkić, odvjetnički pripravnik Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, želio je predložiti svjedoke koji će svjedočiti o neizvršavanju radnih obaveza Kovača, "provociranju i malicioznosti". Kovačev odvjetnik Milko Križanović usprotivio se dokaznim prijedlozima zato što se radi o dopisu koji je Kovač uputio ne kao fizička osoba nego kao sindikalni povjerenik koji je štitio prava radnika, a ne sebe - te da predmet nije radni spor.

Sutkinja Dijana Mađerčić naglasila je kako je način rada tuženika irelevantan za ovaj spor i pozvala stranke na mirenje. Pojasnila je kako je razumljivo da netko zbog kritike može biti osobno povrijeđen, ali da je za odnos poslodavca i zaposlenika nužna komunikacija sa sindikatom koja "očito nije na nivou te da svatko ima pravo na ugled i čast, ali da nekad mora zatomiti svoje osobne stavove i svoju važnost". Pitanje je je li dobro ulaziti u tužbu koja će, rekla je, samo otežati komunikaciju. S idejom mirenja složio se tuženi. Križanović je naglasio da je Kovač napisao pismo jer je stanje u HNK alarmantno, te da je riječ o kritici javne osobe na javnoj funkciji, a posao sindikalista je da se bori za poboljšanje uvjeta rada u korist zaposlenika. No, o prijedlogu se mora još izjasniti i Dubravka Vrgoč koje nije bilo na ročištu.

Inače, prije šest dana na istom sudu na optuženičkoj klupi našao se psihijatar Ante Leskur od kojeg intendantica traži 50.000 kuna naknade štete zbog pisama koje je slao na adrese gradskih i kulturnih institucija, alarmirajući ih da je dio zaposlenika izložen mobbingu.

Domagoj Rebić, glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, upozorio je da je ovakva tužba presedan u kulturi, "nemam saznanja da bi ijedan ravnatelj tužio sindikalista". Smatra da se radi o pritisku na sindikat koji ima pravo ukazivati na položaj zaposlenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:46