UOČI SUSRETA

INTERVJU ZA JUTARNJI Vesna Pusić ide u Washington u posjet Hillary Clinton: AMERIKA želi da mi VODIMO REGIJU i održavamo mir

Sprema se posjet Austriji, dogovara termin razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova s idejom o obnavljanju trilaterale između Turske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u pravoj je diplomatskoj ofenzivi. Prošle srijede u Parizu, ove u Washingtonu. Između toga danas joj u posjet dolazi slovenski kolega Karl Erjavec s kojim će, očekuje se, u duhu radikalno poboljšanih bilateralnih odnosa, koji su se intenzivno počeli popravljati nakon sklapanja arbitražnog sporazuma, razgovarati i o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom Unijom.

Francusko obećanje

Sprema se posjet Austriji, dogovara termin razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova s idejom o obnavljanju trilaterale između Turske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. S Vesnom Pusić razgovarali smo u subotu navečer, nakon sabora HNS-a na kojem je ponovno izabrana za potpredsjednicu stranke.

U Francuskoj domaćin vam je bio ministar vanjskih poslova Alain Juppe. U SAD-u planiran je susret s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton. Visoke adrese, važni razgovori. S kojim ciljem, s kojim porukama?

- Francuski su nas sugovornici izvijestili da će s obzirom na nadolazeće izborne procese u toj zemlji ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora započeti tijekom jeseni, ali da u njihovom parlamentu postoji konsenzualni pozitivan stav prema našem članstvu u EU. Činjenicu da je ministar Juppe imao potrebu da nam to kaže razumjela sam kao vrlo prijateljsku gestu.

Poziv za Hillary

Razgovor s gospođom Clinton?

- Razgovor s američkom državnom tajnicom Clinton vrlo je značajan za Hrvatsku, posebno jer dolazi nepuna tri mjeseca od početka rada nove Vlade. Hrvatska Americi, naravno, nije ravnopravan partner niti se tako može ponašati. Ali postoje neke teme za koje su Sjedinjene Države zainteresirane i u kojima Hrvatska može ponuditi svoje partnerstvo. Riječ je u prvom redu o našoj regiji. Ameriku regija interesira, smatra je važnom i želi ovdje imati patnera koji bi to razumio, koji bi razumio američki stav i odnose u regiji i ne bi politiku vodio s figom u džepu.

Posjet bi između ostalog trebao poslužiti našim domaćinima za procjenu jesu li njihova očekivanja od Hrvatske realna, može li Hrvatska u regiji odigrati ulogu stabilizatora. Mislim da smo mi u procesu pristupanja EU svladali neke elemente izgradnje države, što mi se čini dragocjenim iskustvom. Pogotovo s obzirom na tradicionalnu nestabilnost regije. Ako je Hrvatska uspjela da, unatoč svojoj prilično slabašnoj demokraciji, unutar sebe smogne dovoljno snage za izgradnju vlastitih institucija, i ako je svoje iskustvo spremna razvijati i prenijeti drugima, onda to može biti zanimljiv instrument za cijelu regiju, pa i šire.

Pozvat ću gospođu Clinton na naš ovogodišnji Croatia Summit koji planiramo posvetiti upravo prenošenju hrvatskih iskustava u izgradnji moderne države u postkonfliktnom razdoblju, što smatram iskoristivim ne samo u jugoistočnoj Europi nego i u zemljama južnog Mediterana, prije svega u zemljama Magreba. Očekujemo da će na Croatia Summit doći cijela sjeverna Afrika.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:50