SUSTAV PODBACUJE

Invalidu iz Petrinje prijete isključenjem struje, a ima pravo na otpis duga

Pravo za otpis ostvaruju vlasnici objekata s crvenim i žutim naljepnicama nakon potresa
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Vlasnici objekata na potresom pogođenom području s crvenim i žutim naljepnicama, kao i korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu te njegovatelji i u drugom šestomjesečnom razdoblju ove godine imat će pravo na otpis dugovanja za električnu energiju.

Iz HEP-a nam je potvrđeno da je rok produžen zaključkom Vlade od 21. srpnja te se kategorije onih koji ostvaruju to pravo nisu mijenjale.

Svjedočili smo na terenu kako ima dosta slučajeva da korisnici toga prava i dalje plaćaju svoje račune. Kako nisu to dužni, uplaćene svote bit će im otpisane, odnosno preklopljene s potrošnjom kada pravo istekne. Ipak, s terena dolaze zbunjujuće informacije da sustav još uvijek ima ispade. Pokazuje to slučaj stopostotnog invalida iz Petrinje i njegove supruge koja ima status njegovatelja. Njihov je dobavljač električne energije E.On. Zbog neplaćanja računa za struju prijetili su im isključenjem iz mreže.

Iako je čovjek E.Onu slao rješenje o svojem statusu, oni su to ignorirali vodeći se popisom za otpis koji dobivaju od HEP-a.

U obavijesti o isključenju napisali su mu da ima 2812,08 kuna dospjelih, a nepodmirenih obveza te su mu kazali kako će iskoristiti svoje zakonske ovlasti opskrbljivača i privremeno mu obustaviti isporuku električne energije do podmirenja duga.

Pitali smo jučer E.On kako to da se korisnik nije, kao i prethodnih mjeseci, našao na popisu za pravo na otpis, sukladno odluci Vlade. Navode kako su postupili po odluci Vlade, ali i po informacijama koje su dobili od HEP-a.

- Za ovog kupca dobili smo informacije da ima pravo na otpis za 6., 7. i 8. mjesec 2021. Za period nakon 1.9. kupac više nema pravo na otpis potraživanja - kažu nam u E.Onu.

No, naglašavaju kako kupca ipak "neće slati na isključenje dok se ne riješi situacija".

- Rekli su da ne moram plaćati i da će sve biti u redu - kaže čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:53