PRIMA 400 STUDENATA

Investicija vrijedna 75 milijuna kuna: Studenti od siječnja mogu useliti u novi dom u Puli

"Ovo je velik korak za naš grad jer konačno imamo potrebu studentsku infrastrukturu"
Novi studenski dom u Puli
 Dusko Marusic/Cropix

Pula konačno počinje dobivati obrise pravog studentskog grada sa svom infrastrukturom. Naime, ovih dana počelo je opremanje dva nova „pametna” paviljona studentskog doma na prostoru stare bolnice koji su nedavno predani Studentskom centru Pula. Riječ je o ogromnoj investiciji od 75 milijuna kuna koja je pokrivena novcem iz Europskih fondova, a dio je investicije pokrilo i resorno ministarstvo sa 16 milijuna kuna.

Dom još nije useljiv jer nedostaju kreveti, ormari i stolovi, no dvije zgrade koje su donijele nov život studentom kampusu su gotove. Gotov je i studentski trg koji je nastao između ta dva paviljona te postojećeg restorana i pizzerije koji su obnovljeni prije više godina. Čitava slika ovog dijela stare bolnice gdje je nekad bila praonica i kotlovnica s dimnjakom od 30 metara poprimili su sasvim novi izgled. Kotlovnica s dimnjakom je sravnjena sa zemljom, a praonica je zbog svoje arhitektonske baštine trebala biti preuređena sukladno zahtjevima konzervatora. Oba paviljona nalaze se uz staru austrougarsku tvrdu San Michele koju će po okončanju opremanja domova i uređenja okoliša očistiti pulski studenti arheologije.

Sve nam to kaže ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina koji se prisjeća kako je čitav prostor izgledao samo prije dvije godine. A ovo je zaista pravi pokazni primjer revitalizacije prostora i dijela grada koji je izgubio prvotnu funkciju.

- Nedavno smo preuzeli obje zgrade i ključeve. Trenutno uštimavamo kartice kojima se otvaraju pametne sobe, radimo popravke. Prije pet dana je počelo opremanje. Kroji se namještaj i uzete su sve mjere za svaku sobu posebno. Najkasnije krajem prvog mjeseca iduće godine sobe će biti useljive, najavio je Čerina. Objašnjava da se radi o pametnim sobama gdje su primjerice automatski podešene rolete koje se dižu automatski u slučaju jakog vjetra i kojima se upravlja daljinskim upravljanjem. Dom je i što se tiče električne energije samoodrživ jer ima malu solarnu elektranu. Ujedno ima i svoju meteorološku stranicu. Uz 248 novih ležajeva, dom ima i prostore za učenje po katovima paviljona, male kuhinje, prostor za zabavu, tulumarnicu, samoposlužnu praonicu rublja, garažu, fitness centar, parkiralište, priključak za besplatno punjenje električnih bicikala te još jedan restoran koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe za smještajem i hranom za 400 studenata u Puli. Tu je i prostor za studentski zbor.

- Paviljon broj dva ima 97 dvokrevetnih soba, a paviljon tri ima 27 soba. Sve su to dvokrevetne sobe s televizorom, frižiderom, klima uređajem za hlađenje i grijanje. Brinemo o utrošku energije i sami provodimo električnu energiju pa će objekti biti samodostatni. Studenti imaju na jednom mjestu sve što im je potrebno za kvalitetan studentski život. U novom restoranu bit će nešto više od 100 sjedećih mjesta te će i on biti otvoren od siječnja. A studentski trg će biti multimedijalni prostor gdje će biti organizirani koncerti jednom mjesečno. Tu bismo htjeli prikazati glazbenu sliku grada, posebno rockersku koja njih zanima. Isto tako, studenti Glazbene akademije već su se najavili da bi i oni htjeli imati svoje programe. Sve to počinje čim opremimo paviljone jer ćemo tada imati sve studente na jednom mjestu. Dnevno će na ovom prostoru biti oko 400 studenata. Točnije 392 studenta će imati nakon siječnja smještaj u naša tri paviljona, ističe Čerina. Veli da je dom već popunjen, a mjesečna cijena sobe je 670 kuna. Interes su pokazali svi - od brucoša do studenata zadnjih godina, a pravo prvenstva imale su osobe s invaliditetom za koje je i uređen dio soba te studenti slabijeg imovinskog stanja, studente bez roditelja, one iz udomiteljskih obitelji.

- Ovo je velik korak za naš grad jer konačno imamo potrebu studentsku infrastrukturu. Ma koliko možda nekima malo izgledalo što imamo smještaj za 400 studenata, ali to je ogroman korak. Jer će dolaskom studenata i sam grad će oživjeti i postati u pravom smislu studentski grad. Zato nakon što dovršimo ovu investiciju počinjemo s pripremom projekata za gradnju još jednog studentskog doma, ali na drugoj lokaciji. Već smo prijavili taj projekt na fondove i priprema početnu dokumentaciju. To radimo veoma ubrzano. Riječ je o lokaciji parkirališta iza nekadašnje Mornaričke bolnice gdje bismo sagradili dom za još 400 studenata za sve one koji će u budućnosti studirati na fakultetima koji će biti smješteni u Mornaričkoj bolnici čije će preuređenje početi uskoro. Tako da ćemo u Puli imati dva kampusa. Ovaj postojeći u blizini Ekonomskog i Filozofskog fakulteta te učiteljske akademije, te drugi koji će se oformiti za četiri fakulteta tehničke znanosti, informatiku i računarstvo na drugom dijelu grada. I tamo ćemo urediti veliki studentski restoran, zaključio je Čerina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:29