SVAĐA ZBOG ŠUMSKOG PUTA NA SREBRNJAKU

Investitor: Vojna elita ne da mi graditi iako imam sve dozvole

Spor između investitora i susjeda zaustavio je gradnju urbanih vila vrijednih deset milijuna eura

ZAGREB - Stambeno naselje Srebrnjak, koje je na 9300 četvornih metara na padinama istoimenog brda u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni trebalo imati 11 luksuznih urbanih vila s 56 stanova, nikad nije zaživjelo jer su se austrijskom investitoru Wolfgangu Lakonigu, kako kaže, ispriječili umirovljeni hrvatski generali.

Lakonig je, naime, preko svojih tvrtki Park Vila i Park Vila Srebrnjak ovaj projekt, vrijedan deset milijuna eura, pokrenuo još 2005. godine, ali otad je sagrađena samo jedna zgrada. Osim što je zapelo s bankom Hypo Alpe-Adria International (isplaćena su sredstva samo po prvom ugovoru, dok po drugom ugovoru nije dobio ni novčić), biznismen se susreo s neumoljivom hrvatskom vojnom elitom.

Taktika iscrpljivanja

- Neposredni susjedi žele onemogućiti realizaciju projekta. Svjesni da se sve odvija prema zakonu, neposredni susjedi me taktikom iscrpljivanja pokušavaju natjerati da odustanem - izjavio je investitor Lakonig.

A “neposredni susjedi” su umirovljeni generali Antun Tus, Martin Špegelj, Imra Agotić, supruga generala Gotovine Dunja Zloić-Gotovina, Manda Kučišec, udovica generala Anđelka Kučišeca, i Marija Miščević, udovica generala Miščevića. Riječ je o šest obitelji koje u šest spojenih kuća (tzv. MORH-ovi stanovi) stanuju na Srebrnjaku.

Stanari 30 godina

- Iza naših stražnjih dvorišta ide put cijelom dužinom vrtne ograde. Živimo tu 30 godina i svi stanari imaju pravo na taj put, širok oko tri i dug oko 80 metara, koji nam služi za dolaske vozila Hitne pomoći, vatrogasaca ili različite dostave. Investitor će graditi nekoliko metara od ograde i mi gubimo taj put.

Ispod je padina, klizište, pa je pitanje kako će se teren u gradnji ponašati. Prije dvije godine digli smo tužbu po dvije osnove: jer nam je to tehnički prilaz i jer imamo pravo na njegovo korištenje - objasnio je Antun Tus, umirovljeni general i bivši veleposlanik pri NATO-u.

Njegov susjed, umirovljeni general Martin Špegelj, nije se, kako kaže, ispriječio gradnji, ali “ipak ne bi volio da se išta gradi”.

- To nije zemljište za gradnju, ono je kupljeno u vrijeme euforije gradnje po principu ‘kupi jeftino - prodaj skupo’. Susjed Tus to osporava i u pravu je jer put pripada našim kućama u kojima živimo od 1982. Dobro je da je on tužio, da ne moramo mi - nasmijao se Špegelj.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISAKNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:08