DJELOTVORNO U LIJEČENJU

INVESTITORI STRPLJIVO ČEKAJU Industrijska konoplja u Hrvatskoj bi uskoro mogla postati legalna?

Ukoliko odluka bude pozitivna i dovoljno brza, na svoje bi mogli doći investitori zainteresirani za ovakvu proizvodnju
 PUZ / Cropix

ZAGREB - Industrijska konoplja mogla bi se uskoro u Hrvatskoj početi uzgajati u liberalnijim zakonskim okvirima od postojećih, dok medicinska marihuana do daljnjeg ostaje na listi zabranjenih tvari. Vlasti su naime, potvrđuju u Ministarstvu zdravlja, spremne preispitati zakonske odredbe koje malobrojnim proizvođačima industrijske konoplje onemogućavaju iskorištavanje svojih proizvoda pa su unatoč brojnim namjenama prisiljeni baciti veći dio biljke koju proizvode, piše Novi list.

O mogućim izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, u dijelu koji se odnosi na proizvodnju i korištenje konoplje latinskog naziva Canabis sativa u industrijske svrhe, vele u Ministarstvu zdravlja, traju međuresorni razgovori u koje su osim njih uključeni i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova i Hrvatske agencije za hranu.

Pitanje korištenja konoplje nije jedinstveno regulirano u Europskoj uniji, iako većina država dopušta uzgoj te biljke u industrijske svrhe. Pri konačnoj odluci, poručuju iz Ministarstva zdravlja, treba usuglasiti stajališta više Vladinih resora kako bi se sukladno čl. 28 UN-ove Jedinstvene konvencije u opojnim drogama spriječile moguće zlouporabe, a pritom moraju i voditi računa o najboljoj europskoj praksi.

Ukoliko odluka bude pozitivna i dovoljno brza, na svoje bi mogli doći investitori zainteresirani za ovakvu proizvodnju. Agenciju za investicije i konkurentnost ovih su dana posjetili danski investitori, zainteresirani za 200 hektara kooperantske proizvodnje industrijske konoplje u požeškoj Zlatnoj dolini, kojima je međutim neprihvatljivo proizvoditi biljku čiju će stabljiku na kraju morati baciti, umjesto da je koriste kao sirovinu za više od 25.000 različitih tekstilnih proizvoda, obuću, užad, papir, građevni materijal pa i proizvodnju biodizela. Zakon o suzbijanju zloporaba droga ne dopušta iskorištavanje stabljike industrijske konoplje, iako joj je koncentracija psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola manja od 0,2 posto. Danci su otišli i korak dalje, te zaprijetili da će ideju prebaciti u Srbiju ako susjedi urede fleksibilnije zakone.

Za brže rješavanje ovog pitanja založila se i Sandra Petrović-Jakovina, zastupnica u Europarlamentu, koja je Europskoj komisiji postavila pitanje donošenja smjernica usklađenih s najboljom europskom praksom, kako bi Hrvatska mogla u skladu s tim smjernicama mijenjati svoju zakonsku regulativu i omogućiti proizvođačima korištenje nusproizvoda konoplje.

Domaći farmakolozi potvrdili su u više navrata kako je kanabis djelotvoran kod ublažavanja neuropatske boli i drugih bolnih stanja kod karcinoma, multiple skleroze i drugih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:31