REFERENDUM U PULI

Investitori u hotel Valkane tužili članove građanske inicijative: ‘Ovo je zastrašivanje, žele nas ušutkati‘

Žao mi je što investitor ovako nastupa prema građanima. Odvjetnike još nismo angažirali, a odšteta nije navedena, kaže Aleksej Orel

Plaža Valkane u Puli

 Dusko Marusic/CROPIX

- Tužba koju je protiv nas podigla nizozemska tvrtka koja u vlasništvu ima pulsku cementaru te tvrtku Hotel Valkane sigurno nas je usporila u pripremi referenduma za Lungomare, ali nas nije zaustavila - poruka je koju je u utorak na konferenciji za novinare u Puli javnosti odaslao Puljanin Aleksej Orel, koji predstavlja Građansku inicijativu Referendum za Lungomare. Tužba je došla nedavno na njegovu adresu kao i na adresu njegova kolege Borisa Stermotića zbog izjava koje su davali u emisiji pulskog Radio Maestrala vezano za ulaganje tvrtke Hotel Valkane u novi hotel na području pulskih Valkana ovoga proljeća.

Kako je pojasnio Orel, u toj se emisiji nije reklo ništa više od onoga što se iznosilo u drugim javnim istupima.

- Prije nekoliko dana je investitor Hotel Valkane izašao u medijima sa svojim priopćenjem da je poduzeo pravne radnje. Radi se o privatnoj kaznenoj tužbi, gdje sam ja prvookrivljeni, a Boris Stermotić drugookrivljeni. Radi se o izjavama koje smo iznijeli u radijskoj emisiji od 27. svibnja. Sama tužba je stigla 7. lipnja na Općinski sud u Puli. Meni je iskreno žao što investitor na takav način nastupa prema nama građanima - rekao je Orel koji je vidno pogođen tužbom. Dodao je da odvjetnike još nisu angažirali, ali da ova tužba može prouzročiti niz lančanih tužbi i da je moguće riječ o zastrašivanju. Odšteta nije navedena.

- Tužili su nas za klevetu. Tužba je na četiri stranice i osim što sam u toj emisiji direktora tvrtke (Stevana Muidžu, op.a) nazvao vlasnikom, u tužbi se referiraju i na to što smo rekli da je bez ikakve dokumentacije šuma privatizirana za nula kuna. Treći razlog je navođenje tri plažna objekta u šumi. Oko te tri teme su nas tužili. Ako se investitor tim izjavama osjećao uvrijeđenim, mi se ispričavamo. Pozivam investitora da od toga odustane. Nema smisla na takav način nastupati. Ovo da nas se tako pritšće je neprimjereno - smatra Orel. Dodao je i da se sve to događa jer nema prave komunikacije investitora s javnošću.

Kaže kako je sve to skupa usporilo pripremu samog referenduma i kampanju.

- Mi se sad ne bavimo promocijom kampanje i pripremom za referendum, nego tužbom. To nas je jako usporilo. I ne radi se o referendumu za hotel, nego o referendumu za UPU Lungomare. On se odnosi na područje od Valkana do Mornara. U tom UPU- u i dalje stoje plažni objekti i mogućnosti izgradnje obale - pojasnio je Orel i istaknuo da mu je otužno prepucavanje između platforme Možemo! i pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića oko ove teme.

- Oni i dalje dižu tenzije na jedan visoki nivo. A mi kao inicijativa prije svega želimo naglasiti da referendum uvijek ima smisla. Pogotovo u situaciji u kojoj se dio građana protivi nečemu, a dio građana to želi - smatra Orel.

Pozvao je i sve građane da ne uništavaju imovinu investitora zbog čega je investitor nedavno izašao u javnost. Rekao je kako mu je poznato da su se uništavala samo dva banera kod teniskih terena.

- Uništavanje njegove imovine se događalo prije nego što je inicijativa krenula. Kad smo krenuli u ovu inicijativu, sve smo pozvali da ne čine štetu - izjavio je.

Boris Stermotić dodao je da će se i dalje nastaviti boriti za prirodu jer je u duši borac.

- Pozvao bih sve građane Pule da izađu na referendum, jer se tiče prirode i onoga što smo dobili na poklon od onih koji su nam to pustili i to moramo proslijediti i daljnjim generacijama. U duši sam borac. Jedan dan odveo sam prijatelje da doživimo zalazak i izlazak sunca na Golubovim stijenama. Policija me došla pokupiti ujutro i odveli su me u policijsku stanicu, završio sam na poligrafu. Zašto? Jer je netko dojavio da sam ja prirodnjak vikao da je u Max Cityu (isti vlasnik kao i Hotela Valkane, op.a.) bomba. Tu se nisko igra. Meni je sve to apstrakcija. Borit ću se za prirodu i za to postoji više građanskih inicijativa - istaknuo je Stermotić.

Dodao je i da su oni kao građanska inicijativa primijetili da se na Lungomareu ovoga ljeta dešavaju požari pa su policiji zbog toga prijavili dvije osobe.

Da cilj njihove inicijative nije borba protiv investitora, nego s onima koji donose planove, rekla je Ivana Nataša Turković. Dodala je kako je želja dijela građana da se ovaj dio Pule ne turistificira.

- Nije u pitanju samo hotel, nego ugostiteljski sadržaji te koncesije nad plažama. Priča je puno šira i ne može se svesti na uređenje zapuštenog kamenoloma koji to nije, već se radi o sportsko rekreativnom centru. U pitanju je sama demokracija. Nas građane pokušava se ušutkati i ne da nam se pravo da odlučujemo o ovom prostoru koji je ostao jedini nama slobodan prostor uz more za korištenje - kaže Turković. Navela je da s pravom sumnjaju u privatizaciju područja, ali i da žele stati na kraj trendu koji je sve vidljiviji u Hrvatskoj, a to su betonizacija i turistifikacija obale.

Inače, referendum će se održati 9. listopada, a na njemu će Puljanima biti postavljeno referendumsko pitanje “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Pule kojim će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:12