AUTORICA 'GOLE ISTINE'

Ipak je dobila kipić: Nives Celzijus sud dodijelio Kiklopa

 Dragan Matić/Cropix

PULA - Nives Zeljković Celzijus, autorica "Gole istine" i zagrebačka izdavačka kuća Premier media, ostvarili su pravo na nagradu "KIKLOP" za Hit godine 2008.,koju dodjeljuje Sa(n)jam knjige u Istri. Nalaže se Udruzi "Sa(n)jam knjiga u Istri "da tužiteljima uruči nagradu i to skulpturu "Kiklop" rad akademskog slikara i kipara Josipa Diminića i diplomu koja potvrđuje dobitnika nagrade, autorici i nakladniku "Gole istine."

Također se nalaže splitskoj agenciji Ipsos Puls da proglasi tužitelje dobitnicima Kiklopa za Hit godine 2008. Tako glasi nepravomoćna presuda, koju je u petak poslijepodne donijela sutkinja pulskog Općinskog suda Sonja Bulić, nakon šestomjesečnog sudskog spora, u kojem su tužitelji tražili pravo na Kiklopa i odštetu "tešku" čak 550 000 kuna.

Također se Nives Celzijus i Premier media ovlašćuju da na trošak Sajma javno objave dio presude koja se odnosi na Kiklopa, a Udruga Sa(n)jam knjige u Istri, na trošak tužitelja , tražit će javnu objave dijela presude, u kojoj se utvrđuje da su Sajmu i direktorici Magdaleni Vodopiji, u javnim prepucavanjima dviju sukobljenih strana, povrijeđeni ugled i čast.

Tako je Sajam knjige, dužan isplatiti Nives Celzijus odštetu od 10 000 kuna, plus zakonske zatezne kamate, zbog uskraćene joj pripadajuće nagrade, čime su joj povrijeđeni čast i ugled, te 1000 kuna Premier mediji, zbog najma dvorave u zagrebačkom hotelu Sheraton, gdje su tužitelji organizirali press konferenciju.

Također su Nives Celzijus i njezin nakladnik dužni Sajmu knjige isplatiti 10 000 kuna na ime lažnih optužbi o kršenju ljudskih prava, te spolnoj diskriminaciji autorice Gole istine, što je sud ocijenio potpuno neutemeljenim.

Obrazlažući presudu, sutkinja je istaknula kako je Sajam knjige u duhu i smislu nagrade Kiklop za Hit godine, utemeljene 2004., za najčitaniju i najprodavaniju knjigu u izbornoj godini, slijedom donesenih i javno objavljenih pravila, tu nagradu trebao dodijeliti Nives Celzijus.

Po riječima sutkinje Sonje Bulić, iznimno visok odštetni zahtjev tužitelja, odbila je, utvrdivši kako Nives Celzijus nije, što je neutemeljeno navela u kaznenoj prijavi protiv Sajma i Magdalene Vodopije, ni jednoj trenutka prikazana nemoralnom osobom,te joj stoga, nije povrijeđen moralni i osobni integritet.

Magdalena Vodopija i njezina odvjetnica Mirna Bokun Vlašić, uložit će žalbu na presudu, i dalje braneći, kako rekoše, dignitet spomenute književne nagrade, a žalbu je najavio i branitelj Nives Celzijus, pulski odvjetnik Srđan Simić, posebno na dio protutužbenog zahtjeva za isplatom 10 000 kuna, Sajmu knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:54