DOBRE VIJESTI

IPAK NEĆE BITI KAOSA NA GRANICAMA S BIH Pusić i Lagumdžija u srijedu potpisuju ugovor

Zagreb, 050113.Bregana.Granicni prijelaz.Na granicnom prijelazu Bregana od rana jutra stvorila se kolona vozila hrvatskih gradjana koji su se uputili na mnoga europska skijalista s svojim obiteljima.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption *** l
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potpisat će u srijedu u Bruxellesu ugovore o graničnim prijelazima i pograničnom prometu s Bosnom i Hercegovinom, potvrdio je u utorak MVEP.

Vesna Pusić sudjelovat će na trilateralnom sastanku Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Europske komisije, na kojem će s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom potpisati ugovor o graničnim prijelazima te o pograničnom prometu. Ti su ugovori parafirani 12. lipnja u Zagrebu.

Predsjedništvo BiH jednoglasno je u utorak donijelo odluku o prihvaćanju tih ugovora s Hrvatskom, samo dan pošto je srpski član kolektivnog šefa države Nebojša Radmanović glasovao protiv te odluke tvrdeći da su u proceduri sklapanja ugovora narušeni interesi Republike Srpske.

'BLOKADA I KAOS OD 1. SRPNJA. GRAĐANI NEĆE MOĆI ULAZITI U HRVATSKU' Nije usvojen ugovor o graničnom prometu BiH i RH

Na izvanredno sazvanoj sjednici Predsjedništva BiH svi su članovi tu odluku poduprli kako bi ugovore u srijedu u Bruxellesu u ime dviju država mogli potpisati ministri Pusić i Lagumdžija, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. U priopćenju Radmanovićeva ureda istaknuto je kako je odobrenje za takvu odluku dobio od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović koji su svjesni propusta, no smatraju da postupak zaključenja zbog rokova mora biti proveden.

"Milorad Dodik i Željka Cvijanović u potpunosti su svjesni svih propusta vezanih za proceduru zaključenja i za sadržaj dokumenata, ali uzimajući u obzir rokove, kao i potencijalne negativne posljedice po gospodarske subjekte i sve građane BiH, do kojih bi došlo ne stupe li sporazumi na snagu 1. srpnja, oni smatraju da postupak zaključenja mora biti proveden", istaknuto je u priopćenju iz Radmanovićeva ureda.

Radmanović je svoju jučerašnju odluku obrazložio time što smatra da nije poštovana ustavom propisana procedura pa da u pregovaračkome timu koji je u Zagrebu ugovor parafirao nije bilo ovlaštenih predstavnika Republike Srpske.

Tijekom dana iz Europske komisije izričito su tražili da vlasti BiH odobre ta dva važna ugovora kako Bosna i Hercegovina ne bi od 1. srpnja bila u potpunoj blokadi prema Hrvatskoj koja tada ulazi u Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:18