NAKON POTRESA

Ipak se pomiču: Sisak se prema istoku pomaknuo 10, a Petrinja do 20 centimetara

Najveći je pomak zabilježen u šumskom području okruženom mjestima Glinska Poljana, Slana i Gora, kažu na Geodetskom fakultetu
Geološka karta područja Petrinje i Siska s naglašenim glavnim rasjedima

Tjedan dana nakon razornog petrinjskog potresa magnitude 6.2 prema Richteru interdisciplinarni tim znanstvenika i dalje obilazi teren kako bi odgovorio na brojna pitanja koja podjednako muče i stručnjake i javnost.

- Zasad ima enormno puno sekundarnih vanjskih manifestacija potresa kao što su likvefakcije, urušavanja, klizišta itd. No, efekte prvog reda kao što je pucanje rasjeda na površini nismo otkrili zasad. Kod ovako jakih potresa očekujemo da je takva manifestacija na površini moguća. Ako nađemo neke površinske manifestacije puknuća rasjeda, možemo procijeniti gdje je točno rasjed, kakav je bio pomak po njemu te kolika je dužina rasjeda koji je pukao. Stoga nastavljamo obilazak terena - rekao nam je seizmolog dr. Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagreb.

Prema izračunu izrađenom na osnovi satelitskih snimki Europske svemirske agencije, najrazorniji petrinjski potres prouzročio je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara. Najveći pomak zabilježen je u šumskom području okruženom mjestima Slana, Glinska Poljana i Gora. Na zapadnom dijelu rasjeda tlo se dignulo 40 centimetara, a pokraj grada Petrinje spustilo za 30 centimetara. Stručnjaci Geodetskog fakulteta, koji sa seizmolozima istražuju teren, pokušavaju procijeniti koliko su se gradovi Petrinja i Sisak pomakli prema istoku.

- Sisak se pomakao u puno manjem intenzitetu nego Petrinja. Preliminarno, Sisak se pomaknuo 10, a Petrinja između 15 i 20 centimetara - rekao nam je dr. Marin Govorčin s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

image
Goran Mehkek/Cropix

Geološke analize

Kao što smo već pisali, potres se dogodio na rasjedu koji se otprilike pruža u smjeru sjeverozapad - jugoistok i prolazi Pokupljem u blizini Petrinje i Gline. Taj je rasjed granični rasjed između dva vrlo različita tektonska bloka, Dinarida i Panonskog bazena. No, dr. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja.

"Prema preliminarnim geološkim analizama znanstvenika i stručnjaka Hrvatskoga geološkog instituta, koje se temelje na geološkim kartama, brojnim podacima s terena koji su objavljeni u medijima, terenskoj prospekciji, raspoloživim seizmološkim te preliminarnim satelitskim podacima, potres koji je pogodio Petrinju i okolicu 28. prosinca 2020. aktivirao je sustav rasjeda u podzemlju šireg područja Siska, Petrinje i Gline", navodi Korbar u priopćenju za javnost.

- Razvidno je da je riječ o sjecištu uzdužnih i poprečnih rasjeda na pružanje Dinarida. Oba rasjedna sustava sastoje se od više rasjeda s horizontalnim kretanjem krila (strike-slip). Jedan je manje poznati rasjed koji je ovom prigodom označen kao lijevi Petrinjski rasjed, a drugi je poznatiji desni Pokupski rasjed. Takav sustav rasjeda školski je primjer deformacija koje nastaju u stijeni zbog kompresijskog naprezanja po osi sjever - jug - dodao je Tvrtko Korbar u priopćenju Hrvatskog geološkog instituta. Osvrnuo se i na deformacije tla na terenu koje se uočavaju.

- Dio deformacija površine terena između Petrinje i Gline vjerojatno su posljedica urušavanja podzemnih hodnika rudnika smeđeg ugljena koji su radili u prvoj polovici 20 stoljeća i nisu adekvatno sanirani (zatrpani) - istaknuo je Korbar, istaknuvši da će više podataka i detalja o aktiviranom sustavu rasjeda biti dostupno nakon završetka terenskih istraživanja timova HGI.

Aktivirani rasjedi

Jučer je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) poslala izjavu o seizmičkoj aktivnosti i njezinim implikacijama.

"Potresi ne pokazuju nikakvu periodičnost niti se zbivaju po nekom pravilu. Na nekim mjestima događa se jedan jači potres nakon kojeg ne slijedi gotovo nijedan naknadni potres, drugdje se nakon jačeg potresa događa u kraćem ili duljem vremenskom intervalu veliki broj naknadnih, slabijih potresa. Neki put glavnom potresu prethodi određeni broj slabijih potresa. Nemoguće je unaprijed znati kakav će se tip seizmičke aktivnosti razviti na nekom aktiviranom rasjedu", ističe se u izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 18:15