KIBERNETIČKI UDAR

IRANSKI HAKERI ZBOG AMERIČKOG ATENTATA NAPALI ZAGREBAČKU AUTOŠKOLU Postavili poruku koja slavi generala Sulejmanija, vlasnik 'Rotora' u nevjerici

 
Poruka na stranicama Autoškole Rotor
 Hanza Media / Screenshot

“Dolje Amerika, Sulejmani nije bio osoba/on je bio vjerovanje/vjerovanja nikada ne umiru.”

Poruka je ovo koja bi se jučer prijepodne pojavljivala kada biste na internetu pokušali otvoriti internetsku stranicu zagrebačke Autoškole Rotor.

General

Stranica poznate autoškole našla se tako na udaru hakera iz Irana koji se potpisuju kao “iranski hakeri Mrb3hz4d i Mrwn007”.

Osim teksta na engleskom, hakerska poruka koja je jučer do poslijepodnevnih sati “zamijenila” stranicu autoškole, bila je ilustrirana velikom fotografijom nedavno ubijenoga generala iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, kojeg su Amerikanci ubili raketom ispaljenom iz bespilotne letjelice.

- Ne znam ništa o tome. Ja sam na putu u Italiji. Ujutro su me nazvali iz škole i rekli da je stranica hakirana. Ne vidim nikakav povod tome da naša autoškola nekome bude meta - rekao nam je jučer u kratkom telefonskom razgovoru Hrvoje Štrk, vlasnik Autoškole Rotor.

Zagreb, 290709.
Automobili autoskole Rotor na poligonu u Cvijetnom naselju za ilustraciju o poskupljenju polaganja vozackih ispita.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

- Stranicu sada popravljaju i nadam da će do kraja dana opet raditi - dodao je.

Prema svemu sudeći, stranica autoškole našla se na meti hakera sasvim slučajno, odnosno zato što je imala slabu zaštitu. Nedavno su istom porukom hakirali stranicu američkog stomatologa, o čemu je pisao portal The Verge. Novinari su stupili u kontakt s jednim od hakera koji je izvršio napad, 19-godišnjim “Mr Behzadom”, koji je rekao da ne radi u ime iranske vlade.

- Radim za moju domovinu, Iran. Želim da se zna: ako oni naude mojoj zemlji i narodu, mi nećemo posustati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:21