SASTANAK U DIVULJAMA

Iscrpljujuća sezona za hrvatske vatrogasce i tehniku, ove godine imali su 74 posto više požara

Davor Božinović najavio je da će sljedeći kanaderi koje će Hrvatska uzimati biti 100 posto financirani iz EU fondova

Slavko Tucaković

 Niksa Stipanicev/CROPIX

Hrvatska ove godine ima 74 posto više požara nego u istom razdoblju lani, rečeno je u srijedu na sastanku u Divuljama kod Splita gdje je bilo riječi o smanjenju požarnog rizika na šumskim i poljoprivrednim zemljištima.

P​otpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako Hrvatska ima sreću da ima vatrogasnu zajednicu koja u kontinuitetu traje 150 godina te dodao kako su vatrogasci kroz to vrijeme organizirani da upravljaju sustavom, odnosno svime što je u vezi s požarima, a država je tu da im pomogne i rastereti ih svega što nije izravno vezano uz gašenje požara.

Ove godine Hrvatska ima povećan broj požara na otvorenome, požara raslinja i to skoro 74 posto više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Božinović te dodao da je to razlog sastanka u vatrogasnom središtu u Divuljama.

Najavio je da će sljedeći kanaderi koje će Hrvatska uzimati biti 100 posto financirani iz EU fondova i da će Hrvatska biti prva u nizu zemalja koja će biti opremljena kanaderima najnovije generacije.

​Ministrica poljoprivrede Marija Vučković​ najavila je da će analizirati podatke o napu​štenim zemljištima i stanju šumske infrastrukture te navela da ukupno 50 posto novčanih sredstava iz opće korisnih funkcija šuma ide za protupožarnu zaštitu i razminiranje.

"U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, odnosno izmjenama i dopunama, postoji mogućnost aktiviranja zapuštenog poljoprivrednog zemljišta čiji su vlasnici nepoznati ili se ne odazivaju. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede dodatno ćemo razmotriti mogućnosti koje proizlaze iz te odredbe", rekla je.

Sezona je za vatrogasce i tehniku vrlo iscrpljujuća, ustvrdio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te napomenuo da je prije dva dana bilo 39 požara na otvorenom prostoru za koje nitko nije znao​ jer su brzo ugašeni.

Pohvalio se da su hrvatski vatrogasci prošloga tjedna na Svjetskoj vatrogasnoj olimpijadi u Celju osvojili dva zlata, jedno srebro i dvije bronce što se nikad u povijesti nije dogodilo.

Tucaković je ustvrdio da država jako puno izdvaja za vatrogastvo i da je za izgradnju Vatrogasnog centra izvrsnosti na Vučevici izdvojeno 80 milijuna kuna. Grad Split je za Javnu vatrogasnu postrojbu izdvojio više od 21,4 milijuna, a županijska zajednica do četiri milijuna kuna, dodao je.

Novinare je zanimalo i je li točna informacija da je ministrica Vučković europskim tužiteljima dala izjavu u "slučaju Tolušić", na što je isprva rekla da neće komentirati jer je istraga u tijeku, no potom je dodala kako nije dala takvu izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:27