EKSKLUZIVNO: GLAVAŠGATE

Iskazi Glavaševih pomoćnika: 'Srećko je obećao srediti suce. Dali smo mu 70.000 eura u vrećici'

Predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin, potvrdio je da je cijeli slučaj prijavio policiji
 Boban/CROPIX

OSIJEK - Predsjednik Vrhovnog suda, Branko Hrvatin, potvrdio je nakon teksta Jutarnjeg lista, da je bio upoznat sa slučajem pokušaja podmićivanja sudaca. Doduše, Hrvatin to nije rekao izrijekom, već je objasnio kako mu je bilo sumnjivo raspitivanje osobe "iz Glavaševog kruga" s kojom se sastao bez ranijeg dogovora, te je iz toga razgovora zaključio da slučaj treba prijaviti. On je, kaže, to i učinio.

Prikazali se žrtvama

Tako je jedna je od najvećih afera pokušaja podmićivanja sudaca dobila i službenu potvrdu i to iz usta prvog čovjeka Vrhovnog suda, čije je sudsko vijeće odlučivalo o Glavaševoj žalbi na presudu.

Akciju podmićivanja i skupljanja novca po svemu sudeći vodili su saborski zastupnik Glavaševe stranke, Ivan Drmić i njegova dugogodišnja bliska prijateljica, novinarka Sanja Marketić. U tome su, sumnja se, imali podršku, nekih političara i privrednika. Njihovi iskazi policiji (koje Jutarnji list posjeduje) uslijedili su tek nakon što je njihova akcija provaljena. Saznavši to, Drmić i Marketić požurili su u policiju, nastojeći sebe prikazati žrtvama reketara koji ih je doveo u zabludu.

Nije dobio jamstva

Međutim, prema informacijama iz krugova bliskim istrazi, akcija je bila mnogo šira od one koju spominju Drmić i Marketić. Ivan Drmić, što nije spominjao policiji, kontaktirao je i Dubravka Grgića, direktora Euroherca, tražeći 300.000 eura. Ovaj ga je odbio, rekavši da novac eventualno može posuditi, bude li imao jamstava da će biti vraćen. Marketić i Drmić tada su se okrenuli gradskim i županijskim tvrtkama u osječko-baranjskoj županiji, gdje je na vlasti HDSSB.

ROK OD 20 DANA

Glavaš primio presudu, odvjetnici rade na podnošenju ustavne službe

Branimir Glavaš primio je pravomoćnu sudsku presudu kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina u Osijeku 1991. i 1992. godine. Presuda mu je uručena 16. kolovoza, a potvrdio nam je to i njegov odvjetnik Ante Madunić.

- Točno je da je moj klijent zaprimio presudu, a mi smo već počeli raditi na ustavnoj tužbi kako bismo je predali u zadanom roku od 30 dana od primitka te svim pravnim sredstvima ‘srušili’ presudu Vrhovnog suda i dokazali što se doista događalo u Osijeku 1991. i 1992. godine. Da je Glavaš odbio primiti presudu mi ne bismo mogli pisati ustavnu tužbu - rekao je Madunić.( N. Patković)

ISKAZ IVANA DRMIĆA:

Kad sam dao novac bio sam pod stresom. Sve mi je još u magli

Osijek, 24. 07. 2010.

U paničnom iskazu osječkoj policiji, punom kontradikcija i nelogičnosti, Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić priznao je pokušaj podmićivanja i predavanje 70.000 eura osobi koja je trebala pomoći u povoljnom rješavanju žalbe Branimira Glavaša na Vrhovnom sudu.

Primopredaja novca obavljena je u Srećkovu automobilu u Zagrebu, 23. srpnja, u nekoj od ulica u blizini Branimirove. "Taj trenutak za mene je bio iznimno stresan, te mi je još uvijek sve u magli", rekao je Drmić osječkoj policiji, gdje je 24. srpnja iznosio tu priču. "Zbog stresa" se, kaže, ne sjeća marke ili modela automobila, ni registarskih pločica, čak ni boje.

Ima li kakvih novosti

Za cijelu akciju Drmić je saznao 20. srpnja kada se, nakon povratka iz Hercegovine, kamo je - u mjesto Korita, pored Tomislavgrada - odvezao djecu i roditelje, u Zagrebu našao s urednicom Glasa Slavonije Sanjom Marketić. Ona mu je ispričala da se toga dana treba sresti s njom nepoznatim čovjekom koji je ponudio do može pomoći u povoljnom ishodu Glavaševe žalbe koja se nalazila na Vrhovnom sudu. Sanja je, kaže Drmić, potom otišla na sastanak s tom osobom, a on, nakon što je obavio neki posao u tvrci "MD profil" uputio na u kafić "Cup 98" u Petrinjskoj, na razgovor s odvjetnikom Madunićem da vidi ima li kakvih novosti u vezi kaznenog postupka koji se vodi protiv njegovog prijatelja Glavaša.

Htio dobiti na vremenu

Poslije se ponovno sreo sa Sanjom, zajedno su se, automobilom kojeg je on vozio, vratili u Osijek, te dogovorili da sutradan 21. srpnja u i on bude nazočan razgovoru s čovjekom kojeg je Sanja označila kao Srećko. Srećko se sutradan, stoji u Drmićevu iskazu, nije protivio da i on razgovara o ponudi. Rekao je kako na Vrhovni sud postoje veliki pritisci da presuda bude nepovoljna po Glavaša. Drmić kaže kako je u razgovoru, koji je bio vrlo kratak, nastojao što više dobiti na vremenu, mada su oni već imali novac, ali to Srećku nije htio reći. Dogovoreno je da za dva dana, u petak, predaju novac Srećku, pa su se potom Drmić i Sanja Marketić vratili u Osijek.

Sljedećeg dana u Osijeku, Sanja mu je dala 35.000 eura, što je on, kako je rekao policiji, "pripojio" novcu kojeg je imao kod kuće, pa je "70.000 eura i to u apoenima od 100, 200 i 500 eura" stavio u šarenu PVC vrećicu. Potom je sve umotao u bijelu PVC vrećicu i takav "smotuljak stavio u jednu ukrasnu kartonsku vrećicu" čije se boje ne sjeća. Tvrdi da je 35.000 eura bio njegov novac, ostao od kredita podignutog prije dvije godine u Zagrebačkoj banci za završetak obiteljske kuće u Osijeku.

Dogovorili da sve prijave

U petak 23. srpnja on i Sanja Marketić, automobilom kojeg je on vozio, stigli su rano u Zagreb. Našli su se sa Srećkom, u kafiću "Lui", u blizini Ulice Crvenog križa, gdje je Drmić parkirao automobil. Nakon što je Srećku, u njegovu automobilu predao novac, Drmić je - rekao je u iskazu - postao svjestan da su "napravili veliku glupost" i da sve treba prijaviti policiji. Poslije toga još su kratko bili s odvjetnikom Madunićem, ali mu ništa nisu govorili o cijelom događaju već su se samo raspitivali ima li što novog oko presude Glavašu. Prilikom povratka u Osijek, dogovorili su se da sutradan sve prijave policiji. U subotu, 24. srpnja, Drmić naziva načelnika sektora policije, drugog čovjeka osječke Policijske uprave, Tomislava Bilandžića, koji mu kaže kome se u policiji javiti. ( D. Hedl)

ISKAZ SANJE MARKETIĆ:



Nakon razgovora o podmićivanju otišli smo Stipi Mesiću

Osijek, 24. 07. 2010.

Sanja Marketić policiji se predstavila kao Glavaševa "prijateljica", tvrdeći je da je prvi kontakt s osobom, za koju čak ni ne zna kako se preziva ("Taj muškarac predstavio se imenom Srećko i prezimenom kojeg se sada ne mogu točno sjetiti, ali znam da počinje sa slovom 'J' i da mi sada zvuči kao Jurković, Jurić ili nešto slično") imala 20. srpnja, prijepodne. Dok je izlazila iz Importane galerije u Zagrebu, nazvala ju je nepoznata osoba, govoreći kako ima informacije koje bi mogle pomoći Glavašu. Predložila je nepoznatom muškarcu da se odmah nađu u kafiću "Safari", u Vlaškoj.

Snažan pritisak

Srećko, kako joj se predstavio taj muškarac, rekao je da glavni državni odvjetnik Bajić i Ured predsjednika Republike čine snažan pritisak na Vrhovni sud "da odluka bude negativna za Glavaša". Srećkovo je međutim tvrdio da su "ljudi uključeni u ovaj aktualni postupak" svjesni "nepravde" nanesene Glavašu, te kako "ima saznanja da će se prije objavljivanja odluke još jednom odlučivati o cijelom tom postupku i da su određeni suci spremni promijeniti mišljenje". No, zato je potrebna "logistika u financijskom smislu", rekao je i dodao kako mu je poznato da se "u tom slučaju pojavljuju različiti novčani iznosi". Spominjao je 50, 60 i 70 tisuća eura , no Marketić je stekla dojam da to nije konačna cifra.

Marketić kaže kako je odmah, čim je završila razgovor, nazvala Drmića, koji je također bio u Zagrebu, a prema ranijem odgovoru zajedno su trebali otići Glavaševom odvjetniku Maduniću. Drmiću je sve ispričala i zamolila ga da sutradan, prilikom novog susreta sa Srećkom, i on bude nazočan.

Sutradan, 21. srpnja, ponovno su krenuli u Zagreb na nastavak razgovora sa Srećkom i on se nije protivio da se u razgovore uključi i Drmić. Upitao ih je imaju li novac, no kako nisu imali, dogovorili su se naći za dva dana u Hotelu Antunović.

Kratak drugi sastanak

Taj, drugi sastanak sa Srećkom, tvrdi Marketić, bio je kratak jer su ona i Drmić, zajedno s gradonačelnikom Osijeka, Bubalom, imali zakazan sastanak s bivšim predsjednikom Mesićem, u njegovu uredu. O čemu su razgovarali Marketić ne govori, no s obzirom na sastav logičan je zaključak da se razgovaralo o Glavašu. Nakon sastanka s Mesićem, Marketić i Drmić viđaju su se u Ciboninom tornju s Glavaševim suradnicima, Šišljagićem, Tolićem i Junušićem, ali im ništa nisu rekli o razgovorima sa Srećkom.

U četvrtak, 22. srpnja Marketić je dobila 35.000 eura, od Glavaševog brata Tomislava, pa je taj novac predala Drmiću, koji je trebao prikupiti ostatak. Sljedećeg dana, u petak ujutro, krenuli su u Zagreb, no u posljednji trenutak su se predomisli, pa su umjesto u Hotel Antunović otišli u kafić "Lui", gdje se, neobjašnjivo, pojavio i Srećko, što je Sanju Marketić, "šokiralo i iznenadilo". Drmić mu je tada predao novac, u čemu ona nije sudjelovala, jer je dok su on i Srećko odlazili prema automobilu, otišla u obližnju trgovinu.

Marketić u iskazu policiji govori da su se Drmić i ona tada našli s Madunićem i da se Drmić propitivao "što bi bilo kada bi netko pokušao utjecati na Vrhovni sud da promjeni odluku vezano uz Glavaša", te koliko bi se godina zatvora moglo dobiti za pokušaj podmićivanja sudaca. Vidjevši ih nervozne, Madunić je rekao da ih neće ni pitati što su učinili, već da sve prijave policiji.

Okrenula se, i vratila

Sanja Marketić u subotu 24, srpnja uputila se u Hercegovinu da sve ispriča Glavašu, no kad je već bila prošla Zagreb, nazvao ju je Drmić i rekao da on "više ne može izdržati" i sve ide prijaviti policiji. Okrenula se, vratila u Osijek i također otišla u policiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:02