SUMNJE U POTEZE

ISKUSNI DIPLOMATI BLISKI DESNICI: DVIJE HRVATSKE POGREŠKE KOD BLOKADE SRBIJE 'S naše je strane taktički jako loše odigrano...'

Izgleda da su se i u ovdašnjim diplomatskim krugovima počele javljati sumnje zbog načina blokade
 Bruno Konjević / EPH

Izgleda da su se i u ovdašnjim diplomatskim krugovima počele javljati prve sumnje zbog načina hrvatske blokade pregovora između Srbije i Europske unije. Diplomati s kojima smo razgovarali - a riječ je o iskusnim stručnjacima koji su bliski desnoj opciji - smatraju da je Miro Kovač, ministar vanjskih poslova, napravio dvije pogreške.

- Prvo, najprije je trebao razgovarati i zatražiti podršku Amerike, Njemačke ili Velike Britanije, a zatim krenuti u blokadu Srbije. Ili je trebao šutjeti i tek kada se otvore važna poglavlja, istupiti sa zahtjevom da Beograd odustane od univerzalne jurisdikcije. Ovako smo se našli sami i tretiraju nas kao državu koja opstruira Srbiju, iako smo u ovom slučaju u pravu - rekao nam je taj diplomat.

Na pitanje može li procijeniti razvoj situacije, osobito poslije kritika iz Njemačke i tamošnjih zahtjeva za prekid najavljene blokade, sugovornik Jutarnjeg bio je izravan: - Ako ubrzo ne nađemo saveznike, nećemo još dugo moći voditi ovakvu politiku. S naše strane taktički je jako loše odigrano.

Slično razmišlja i donedavni zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović, iako smatra da Srbija mora ukinuti sporni zakon.

- Uvijek je dobro imati saveznike kojima ćete objasniti zašto nešto radite. U tom smislu, možda se ovo moglo bolje pripremiti, ali treba znati da su pitanja u vezi sa Srbijom nama važnija nego drugim članicama EU - smatra Klisović.

To se vidjelo na prošlogodišnjim diplomatskim sastancima na kojima su predstavnici Ministarstva vanjskih poslova pokušavali objasniti što je problem s univerzalnom jurisdikcijom, dodao je Klisović. Prema njegovim riječima, sugovornici iz zemalja EU nisu osporavali hrvatske argumente, uglavnom zato što je tada glavno pitanje predstavljala normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. U takvim okolnostima nitko nije obraćao posebnu pozornost na upozorenja da će Hrvatska možda blokirati pregovore Srbije i EU.

Uz već izrečenu opasku da se trebalo bolje pripremiti, Klisović drži i da je bilo bolje univerzalnu jurisdikciju povezati s pregovaračkim poglavljem koje se odnosi na regionalnu suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:02