OŠTRO NAPALI MEDIJE

‘Iskusni su, trebali su znati da se o osjetljivim temama i tezama ne raspravlja pred 100 ljudi‘

Dio HDZ-ovaca komentirao je i kako Jandroković, zapravo, nije demantirao da su na sastanku žestoko kritizirani mediji i oporba
Gordan Jandroković i Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Kad sam vidio tu informaciju sa sastanka u medijima, postalo mi je jasno da je to plasirao netko od stranačkih kolega. Moj prvi zaključak je bio da se radilo o nekome tko je jako zlonamjeran kad tako interpretira ono što se raspravljalo ili - bit ću vrlo grub - politički priglup, pa nije razumio to o čemu smo mi tamo razgovarali, tim je riječima šef Sabora Gordan Jandroković komentirao sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća održanu večer prije, na kojoj je vrh HDZ-a, prema neslužbenim informacijama, optužio dio medija da se urotio s oporbom u tvrdnjama da je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razornog potresa, a sve kako bi naštetili Vladi, HDZ-u i premijeru.

Komentirajući taj sastanak na kojem su, prema informacijama koje su izašle u javnost, šef HDZ-a Andrej Plenković, sam Jandroković te potpredsjednica EK Dubravka Šuica i Vladimir Šeks žestoko kritizirali medije i oporbu, šef Sabora je rekao da je to bio veliki sastanak preko videoveze na kojem je sudjelovalo više od sto ljudi.

Široka rasprava

- Taj netko tko je informaciju plasirao, prešutio je da je rasprava bila jako široka, da se za raspravu javilo između 15 i 20 ljudi, a zaključak koji je iznesen, da je riječ o nekakvoj uroti, jednostavno je besmislen. Dakle, govorili smo o strategiji oporbe koju će ona imati na sjednicama Sabora, o fenomenima koji se događaju. Demokratska rasprava u kojoj se čuju različita stajališta i mišljenja pa mi smo velika, demokratska stranka - rekao je Jandroković.

Upitan je li točno da je Šuica izjavila da se vidi da mediji pokušavaju rušiti HDZ i po tome što Banovinu nazivaju Banijom, Jandroković je uzvratio da ne prepričava sastanke koji su zatvorenog tipa.

- Bio bih nepristojan kad bih to prepričavao… Ništa što se na tom sastanku događalo vas ne treba brinuti i neće ugroziti demokraciju. Polemika o tome kaže li s Banovina ili Banija, vodi se javno. Nekako sam na poziciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako netko kaže drukčije, podriva državu - rekao je Jandroković. Istaknuo je i da je jasno da dio oporbe želi iskoristiti situaciju kako bi ojačao svoju poziciju uoči lokalnih izbora i udario na HDZ te da su za metu uzeli župana Ivu Žinića. Upitan za mišljenje o medijima, rekao je da ne želi generalizirati.

- Ali da postoje urednici i novinari koji su bliski s nekim političkim opcijama, postoje. I to je njihovo pravo, kao što je demokratsko pravo o tome govoriti. Niste ni vi svete krave, kao što nismo ni mi političari - rekao je Jandroković.

Komentar smo u utorak pokušali dobiti i od Vladimira Šeksa koji je, navodno, bio najžešći u kritiziranju te je, među ostalim, rekao da se tada sve radilo u skladu s tadašnjim propisima i da je to samo još jedan udar na Plenkovića.

Šutnja Šuice

- Ne želim ništa komentirati jer nikad ne komentiram ništa sa stranačkih sastanaka - poručio je kratko Šeks. Dubravka Šuica nije odgovarala na naše pozive. Neki od sudionika HDZ-ova sastanka u utorak su nam ponovili da se "jako dobro razumjelo što je tamo rečeno".

- Vrh stranke, a pogotovo kad je riječ o Plenkoviću, Jandrokoviću, Šuici i Šeksu, s obzirom na njihovo političko iskustvo, trebao bi znati da se takvi razgovori, kad su posrijedi osjetljive teme i teze, vode na užim sastancima, a nikako ispred stotine ljudi, jer uvijek postoji mogućnost da će to izaći u javnost - komentirao je jedan od naših sugovornika.

Dio HDZ-ovaca komentirao je i kako Jandroković, zapravo, nije demantirao da su na sastanku žestoko kritizirani mediji i oporba.

- Isticao je da je to učinio netko zlonamjeran i da se nije razumjelo što je tamo rečeno. No, to mi je logično. S obzirom na broj onih koji su sudjelovali na sastanku, postoji mogućnost da netko od članova ili više njih, ima snimku tog sastanka - komentirao je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:15