POKUŠAO UĆI U HRVATSKU

Islamski radikal pao na granici: Na Maclju uhićen Čečen (33) s ruske tjeralice

Pritvorenog Aslana Kagermanova sumnjiči se za sudjelovanje u terorističkoj akciji u kojoj su pokušali ubiti policajca
Macelj, 020611. Guzve na ulazu u Hrvatsku na granicnom prijelazu Macelj. Ulazilo se u 7 traka, a kolona u Sloveniji bila je duga nekoliko kilometara.Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Prema međunarodnoj tjeralici ruske policije koja datira još iz 2005., na prijelazu Macelj između Hrvatske i Slovenije u petak oko 21.30 sati uhićen je 33-godišnji Čečen Aslan Kagermanov.

Teroristička akcija

Mladić je u osobnom vozilu pokušao prijeći iz Slovenije u Hrvatsku. No, policajcima se upalila lampica kad im je dao putovnicu jer je za njim izdana tjeralica Interpolova ureda u Moskvi. Naime, ruske vlasti Kagermanova sumnjiče zbog islamskog radikalizma te da je pripadnik jedne od mnogobrojnih terorističkih organizacija na Kavkazu, a prema potjernici tereti se za nabavku eksploziva i sudjelovanje u terorističkoj akciji u kojoj su pokušali ubiti policajca.

Naime, na sjevernom Kavkazu već više od 20 godna traje sukob ruskih vlasti s radikalnim islamskim secesionistima koji se bore za osnivanje vahabitskog Emirata na području tamošnjih muslimanskih republika.

No, Kagermanov je uspio pobjeći iz Rusije te se dokopati Austrije gdje mu je odobren status političkog izbjeglice, koji bi ga trebao štititi od uhićenja te izručenja Rusiji. Uhićeni Čečen se hrvatskim policajcima na graničnom prijelazu Macelj pozvao na taj status. No, politički azil vrijedi samo tamo gdje mu je odobren, u Austriji, pa su ga hrvatski policajci uhitili. U subotu popodne, nakon što mu je osiguran prevoditelj, prepraćen je u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda, gdje mu je sudac istrage nakon ispitivanja odredio ekstradicijski pritvor.

Tjeralice i statusi

Kako doznajemo, Kagermanov je zatražio da ga posjeti austrijski konzul. Pritvoreni Čečen usprotivio se izručenju Rusiji gdje ga vjerojatno čeka višegodišnja zatvorska kazna. Inače, na međunarodnim ruskim tjeralicama najveći je broj upravo Čečena, koji se traže zbog terorizma.

No, izvještaji Helsinškog odbora za ljudska prava otvaraju vrata traženim Čečenima za ishođenje statusa političkih azilanata u zapadnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:12