ODBIJEN AZIL

ISLAND DEPORTIRAO 27 NAŠIH GRAĐANA Žalili se da su u Hrvatskoj proganjani zbog srpskog podrijetla

Od 53 osobe koje su u prva dva mjeseca tražile azil na Islandu, 29 je Hrvata
 CROPIX

Dvadesetsedam Hrvata deportirano je ovih dana s Islanda na kojem su pokušali dobiti azil tvrdeći da su u Hrvatskoj progranjani zbog srpskog podrijetla.

Island je odbio njihove zahtjeve za azilom te ih u utorak, 28. svibnja, ukrcao na avion sa 18 policajaca, doktorom, psihijatrom, prevoditeljem te predstavnikom islandskog centra za ljudska prava te ih poslao natrag na zagrebački Pleso.

Potvrda iz MUP-a

U Ministarstvu unutarnjih poslova jučer su nam službeno potvrdili da je u utorak 27 osoba sletilo na zagrebački aerodrom.

- Mi smo ih preuzeli, ali nismo postupali jer osobe kojima je u stranoj državi odbijen azil ne spadaju pod našu ingerenciju - rekli su nam u Ministarstvu unutarnjih poslova. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Danijela Barišić ništa nam nije htjela reći na tu temu, nego nas je uputila na Ministarstvo unutarnjih poslova.

U grupi su većinom bile hrvatske obitelji srpskog podrijetla koje su azil zatražile tvrdeći da su u Hrvaskoj suočene s etničkim progonom, javljaju islanski mediji.

Vraćaju se na ljeto

No, Imigracijski ured na Islandu, prenose dalje, odbio je njihove zahtjeve za azilom rekavši da su istražili slučajeve te došli do zaključka da nema dokaza da su azilanti bili suočeni s progonom u Hrvatskoj u kojoj su prava manjina zakonom zaštićena.

Međutim, deportacija tri obitelji je zaustavljena jer bi ih se na taj način razdvojilo.

Hrvatska je odbila primiti te tri obitelji jer svaka od njih ima jednog člana koji nije državljanin Hrvatske. Dvojica su državljani Srbije i jedan je Makedonac.

Ove obitelji očekaju novu odluku islandskog centra za imigraciju, i to očekuju krajem mjeseca.

I dok je islandska imigracija odbila Hrvate i poslala ih nazad u Hrvatsku to ih, pišu islandski mediji, nije zastrašilo pa se neki od njih planiraju vratiti već na ljeto.

Hrvatska će, naime, u srpnju postati članicom EU, pa će Hrvati moći živjeti i raditi na Islandu.

Ukoliko njihova vlada ne zatraži produljenje restrikcija pri zapošljavanju, kako je učinila 2007. kad su se Bugarska i Rumunjaka pridružile EU, Hrvati bi se uskoro mogli nači na njihovom tržištu rada.

Veliki broj zahtjeva

Iceland Review Online javlja da je azil na Islandu u prva dva mjeseca ove godine zatražilo 53 ljudi . No, zanimljivo je da su više od polovice, njih čak 29, hrvatski državljani. Za taj medij pravnik islandskog Uredu za imigraciju izjavio je da su Hrvati koji su zatražili azil bili prioritetno obrađeni, a i zbog povećanog broja zahtjeva, odjel za azil je već zatražio dodatno osoblje.

- Hrvatska postaje članicom EU 1. srpnja ove godine i ukoliko stigne još zahtjeva za azilom, do tog datuma ih nećemo moći sve obraditi - izjavio je pravnik za Iceland Review Online. Na rješavanje zahtjeva za azilom na Islandu se inače u prosjeku se čeka 275 dana, a više od 180 osoba još uvijek čeka na rješavanje statusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45