AFERA SIBINJ

ISPAD NA SUĐENJU GENERALU KRULJCU 'Jel' mogu ja vas sada nešto pitati? Šta ja radim ovdje?'

Svi optuženi kazali su da se ne osjećaju krivima, a posljednji dan iznošenja obrana i Garić je poželio postaviti pitanje predsjedniku sudskog vijeća Zvonku Vrbanu, pa mu je u jednom trenutku rekao: „Jel' mogu ja Vas sada nešto pitati? Šta ja radim ovdje?", upitao je Garić suca, aludirajući na to da je zemljište kupilo i preprodalo osmero ljudi, a optuženi su samo on i Rimac
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Iznošenjem obrana Željka Garića i Zdravka Sočkovića, kao posljednje dvojice optuženika, na Županijskom sudu u Osijeku završen je dokazni postupak u aferi Sibinj.

Podsjetimo, riječ je o slučaju u kojem USKOK tereti bivšeg načelnika Općine Sibinj Ivicu Batinića i bivšeg člana Općinskog poglavarstva Ivana Miškovića da su 2007. i 2008. Zemljište, koje je država darovala Općini za izgradnju Zone malog gospodarstva, isparcelirali „i prodali na unaprijed dogovorenom javnom natječaju“ osmorici kupaca, koji su kasnije kupljena zemljišta prodali po višestruko višim cijenama čime je općinski proračun oštećen za 58,2 milijuna kuna.

Batinić i Mišković pri tome su, tereti ih se, tražili da im se preda dio novca od preprodanog zemljišta. Od kupaca optuženi su Ivan Rimac i spomenuti Garić, a s njima je na optuženičkoj klupi i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac.

Njega se tereti da je u dogovoru s Batinićem i Miškovićem angažirao inženjeriju HV-a za uređenje prometnica u Zoni kako bi se povećala vrijednost zemljišta. Učinio je to, tvrdi USKOK, suprotno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH, čime je državni proračun oštetio za tri milijuna kuna.

Sočković, bivši saborski zastupnik i šef brodsko-posavskog HDZ-a, optužen je da je od Batinića i Miškovića tražio da mu s računa Općine prebace 130 tisuća kuna kako bi svojim radnicima mogao isplatiti plaće, što su ovi i učinili iako je taj iznos bio namjenski dio proračuna.

Svi optuženi kazali su da se ne osjećaju krivima, a posljednji dan iznošenja obrana i Garić je poželio postaviti pitanje predsjedniku sudskog vijeća Zvonku Vrbanu, pa mu je u jednom trenutku rekao: „Jel' mogu ja Vas sada nešto pitati? Šta ja radim ovdje?“, upitao je Garić suca, aludirajući na to da je zemljište kupilo i preprodalo osmero ljudi, a optuženi su samo on i Rimac.

Vrban mu je samo kratko odgovorio da nema pravo postavljati pitanja. Iznošenje završnih riječi tužitelja i obrane počet će 24. ožujka i predviđeno je u trajanju od tri dana, nakon čega će biti okončan prvostupanjski postupak kojeg je USKOK pripremao od 2010. godine, a uhićenjem optuženika javnost za njega prvi put doznala u srpnju 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:50