ODLUKA SUDA

Ispisala 165 lažnih recepata: Liječnica opće medicine iz ‘afere recepti‘ branit će se sa slobode

Doznaje se da je liječnica sucu istrage priznala kaznena djela za koja je sumnjiče
 Vojko Bašić/Cropix

Liječnic​a (47) opće medicine osumnjičena da je kao zamjena u više ordinacija na području Splita, Solina, Kaštela i Brača u 15 mjeseci ispisala 165 lažnih recepata, oštetila HZZO i podizala tablete koje se mogu koristiti kao droga i doping,​ branit će se sa slobode, doznaje se na Županijskom sudu.

Liječnici je dežurni sudac umjesto istražnog zatvora odredio mjere opreza i to da se jednom tjedno mora javljati načelniku Druge policijske postaje te joj zabranio obavljanje liječničke djelatnosti.

Doznaje se da je liječnica sucu istrage priznala kaznena djela za koja je sumnjiče, do sada nije bila osuđivana, a njen branitelj je predložio mjeru zabrane obavljanja liječničke djelatnosti.

Ona je osim za zlouporabe položaja i ovlasti izdavanja liječničkih recepata osumnjičena i za krivotvorenje isprave, kao i za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama te neovlaštenu proizvodnju i promet tvari zabranjenih u sportu.

Državno odvjetništvo je izvijestilo da je kao zamjenska liječnica u 12 ordinacija proizvoljno sastavila više liječničkih recepata koristeći se u ordinacijama dostupnim podacima pacijenata i bez njihovog znanja neovlašteno ispisivala recepte koje je ovjeravala pečatima ordinacija i svojim doktorskim pečatom. Izdavanje lijeka, kako navodi tužiteljstvo, nije evidentirala.

Pritom je navodno zaradila točno neutvrđen iznos i HZZO oštetila za gotovo 25.000 eura jer je lijekove podizala uz povlaštenu cijenu.

Terete ju i da je u više ljekarni preuzela nekoliko tisuća tableta s oksikodonom koji se koristi za izradu droge te više desetaka doza lijeka koji sadrži hormon rasta i koristi se kao doping u sportu.

Tužiteljstvo sumnja da je te tablete, na za sada neutvrđeni način, davala drugim osobama na uživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 16:29