ISTRAGA SE ŠIRI i NA MLADENA DESPOTA

Isplaćeni milijuni eura: Barišićev zet dnevno bi potpisao i 10 ugovora s Fimi- Medijom

Kriminalistička obrada nad Mladenom Barišićem i Nevenkom Jurak zbog reketa nad javnim tvrtkama proširila se i na Antu Despota, Barišićeva zeta
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Ante Despot, zet Mladena Barišića, u čijem je stanu pronađen 2,1 milijun kuna gotovine u različitim valutama, kao direktor proizvodnje HEP-a potpisao je više desetaka ugovora s tvrtkom Fimi-Medija.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže USKOK, riječ je o ugovorima čija ukupna vrijednost prelazi nekoliko milijuna eura, a pojedinačna vrijednost ne prelazi 200.000 kuna. Kako bi izbjegao javni natječaj, Despot je na dan znao potpisati i desetak takvih ugovora. Uz to, USKOK provodi izvide o ulozi Ante Despota u navodnom reketu nekoliko građevinskih tvrtki koje su poslovale s HEP Proizvodnjom čiji je šef NO-a bio upravo Despot.

Profesionalni vaterpolist

Samo uz njegov potpis ta je HEP-ova tvrtka mogla provesti natječaje i ugovore o gradnji veće od dva milijuna kuna, a vlasnici nekih kooperantskih tvrtki 2007. su ga prijavili USKOK-u zbog reketa i uzimanja provizije od 10 posto.

Prije dolaska u HEP, na jednu od čelnih funkcija, Despot je bio profesionalni igrač vaterpola i školovani brodostrojar. U HEP-u se zapošljava sredinom 90-ih, radeći na energetski beznačajnom sustavu 110 godina stare hidroelektrane Krka. Karijerni uzlet započinje vezom s Andrijanom Barišić, kćerkom HDZ-ova rizničara, od koje je bio stariji punih 20 godina. U međuvremenu je u rekordnom ruku diplomirao na dvije više pomorske škole, na kojima su se među predavačima nalazili i pojedini direktori HEP-a.

Izravne pogodbe

Ulaskom u obitelj Barišić i s novostečenom titulom dipl. ing. brodostrojarstva, imenovan je članom Uprave za proizvodnju u HEP-u. Jedan od prvih poteza na toj utjecajnoj funkciji bio je projekt tehničke zaštite proizvodnih objekata vrijedan 80 milijuna kuna, po mišljenju nekih stručnjaka u HEP-u, potpuno nepotreban i preskup. Razlog pokretanja takvog projekta možda je ležao u pogodnostima “izravne pogodbe” koje je osiguravao postojeći Zakon o nabavi roba i usluga.

Projekt zaštite

Zahvaljujući projektu “zaštite” koji je u plan investicija HEP-a progurao Despot, cijene instaliranih videokamera bile su od 8 do 10 puta veće od standardnih cijena na tržištu. Takvim modelom poslovanja Despot je, sumnjaju u USKOK-u, oštetio HEP za približno 50 milijuna kuna. Tijekom mandata u Upravi HEP-a uspio je magistrirati, i to na Ekonomskom fakultetu na kojem je dekan bio profesor Darko Tipurić kome je HEP bio jedan od većih klijenata. USKOK istražuje i ugovore koje je HEP u vrijeme Ivana Mravka potpisivao s Tipurićem... Despota s Tipurićem veže i suradnja s Lukom Miličićem, predsjednikom Uprave Dalekovoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:02