SKANDAL U LICI

ISPLAĆIVAO SI DVIJEPLAĆE I DRŽAVU OŠTETIOZA 100.000 KUNA! Slučaj dekana veleučilišta u Gospiću

Ministarstvo je provelo upravni nadzor i zaključilo da je Šutiću neopravdano isplaćen novac
 Robert Fajt/CROPIX

Branislavu Šutiću, dekanu Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću, tijekom 2012. godine neopravdano je isplaćeno gotovo sto tisuća kuna. Iako je bio u kumulativnom radnom odnosu te mu je 80 posto plaće trebala isplatiti Javna ustanova Plitvička jezera, a 20 posto Veleučilište, Šutić je cijelu 2012. godinu primao sto posto plaće na teret Veleučilišta. Da je Šutiću neopravdano isplaćen novac, zaključilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nakon provedenog upravnog nadzora.

Igra koeficijenata

- Šutić je bio viši predavač na Veleučilištu i dekan. Za mjesto višeg predavača trebao je dobiti 20 posto plaće po koeficijentu od 1,65, što iznosi 1550 kuna. No, trebao je dobiti i razliku do 3,30 koeficijenta zbog obnašanja dužnosti dekana. Dakle, mjesečno je trebao primati 4500 kuna, a ne 12 tisuća kuna, koliko je primao - kažu u Ministarstvu.

U mišljenju stoji kako je iz obračuna plaće vidljivo da mu je na mjesečnoj razini isplaćivana plaća u iznosu od sto posto koeficijenta 3,30. “S time da je razliku od gore navedenog iznosa isplaćenog iz državnog proračuna po koeficijetnu 1,65 do sto posto iznosa plaće po koeficijentu 3,30 Veleučilište isplatilo iz vlastitih sredstava”, piše u mišljenju Ministarstva. Prema simulaciji plaće koju je izradio MZOS, Šutiću je na račun za 20 posto radnog vremena mjesečno trebalo stizati 4500 kuna. Ipak, dobivao je i više od 13 tisuća kuna, što je puna plaća dekana. Osim toga, dobivao je i 1500 kuna kao viši predavač, što je u konačnici značilo plaću od gotovo 12 tisuća kuna, odnosno osam tisuća kuna više nego što je trebalo biti isplaćeno. Dakle, za 20 posto vremena na Veleučilištu tijekom 2012. godine Šutić je zaradio 143.774,01 kunu neto.

Šutić pak opovrgava bilo kakvu nezakonitu isplatu.

- Budući da sam sukladno Zakonu bio u kumulativnom radnom odnosu, iz državnog sam proračuna primao 80 posto plaće iz JU NP PJ i 20 posto plaće iz Veleučilišta, odnosno MZOS-a. Moja su primanja na Veleučilištu u skladu sa Zakonom i Statutom Veleučilišta, istovjetna većini mojih kolega dekana drugih veleučilišta - kaže Šutić.

Ministar griješi?

Objašnjava da ovdje nije riječ o dvije visoke plaće u iznosu većem od sto posto nego donesenoj odluci o položajnom dodatku na ime obavljanja funkcije dekana koja je sukladna Zakonu i Statutu Veleučilišta i koja se isplaćuje iz dijela vlastitih sredstava institucije (ne iz državnog proračuna).

- Odluku o položajnom dodatku i visini naknade za isti te njenom eventualnom smanjenju ili povećanju donosi isključivo Upravno vijeće, a ne dekan. Upravno vijeće koje je ministar imenovao još početkom 2012. godine moglo je smanjiti ili ukinuti odluku o dodatku. Odluka je donesena na osnovi Zakona, Statuta Veleučilišta i, ako hoćete, i Ustava, a pravni eksperti za ovo područje koje sam konzultirao kažu da je ministar Jovanović ponovno pogriješio - objašnjava Šutić.

I dalje ravnatelj

Zbog ove, ali i niza drugih nezakonitosti u radu Veleučilišta Ministarstvo je stručnom vijeći predložilo da razriješe dekana. No, Upravno vijeće do danas se nije složilo s tom odlukom te je Šutić i dalje dekan.

- Nalaz upravnog nadzora izrazito je pozitivan u smislu zakonitosti rada Veleučilišta i u njemu uopće nema onoga što je ministar potpisao i dostavio, iz čega zaključujem da je ovo samo još jedan u nizu pokušaja kojima me ministar raznim protupravnim i protupropisnim odlukama izravno ili preko predsjednika Upravnog vijeća pokušava smijeniti - kaže Šutić i dodaje kako želi poručiti ministru da se izrazito protivi politizaciji visokog školstva.

Prema dva dokumenta (IP obrazac) jasno je da je Šutić primao dvije velike plaće. Na Veleučilištu mu se plaća kretala od 11.751 do 12.476 kuna neto, a plaća koju je dobivao od JU PJ od 8678 sve do 22 tisuće kuna. Šutić je, dakle, u 2011. godini zaradio: 295.499 kuna, odnosno u prosjeku 24.600 kuna mjesečno.

Milinovićev ‘trabant’

Inače, Šutić, istaknuti lički HDZ-ovac i često spominjan kao prijatelj bivšeg ministra zdravstva Darka Milinovića, bio je ravnatelj Plitvica tri godine, a 15. lipnja prošle godine podnio je ostavku.

Ostavku je podnio nakon što ga je njegov prethodnik Borislav Perica u otvorenom pismu javnosti optužio da je kao “trabant” Darka Milinovića sudjelovao u “mutnim poslovima” u Lici. U medijima se spominjao i zbog teške prometne nesreće u kojoj je jedan mlađi muškarac izgubio život.

‘Šutić je Hirošima Plitvica i Like’

“Ostavi, Brane, u svome mandatu - svome meceni Dadi Milinoviću na čast, ponos i diku - razorene Plitvice, spaljenu Ličku kuću - ugostiteljski ponos Like, srušen Medviđak - Hirošima Plitvica i Like, apartmanizaciju Plitvica, izgradnju kuća u najstrože zabranjenom dijelu parka (veliki slap), mrtvih ljudi u Plitvicama i Vrhovinama, uništena dva vozila od po 500.000,00 kuna svaki...”, pisalo je, među ostalim, u otvorenom pismu koje je objavio Borislav Perica. Šutić je rekao da je upravo Perica taj koji je pogodovao u javnim nabavama te s mjesta ravnatelja otišao s dugom od 350 milijuna kuna.

Za Šutića se pak spominjalo da je upravo u njegovu mandatu na Plitvicama rastao proj posjetitelja i prihoda koje su ostvarivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:46