PREOKRET U VARTEKSU?

‘Isplatili su dio plaća, ali ne radimo dok ne isplate sve. Šefica? Fala Bogu, dala je ostavku‘

Radnici Varteksa prosvjedovali su na Korzu, plaće su počele stizati

Jelena Bošnjak, prosvjed radnika Varteksa

 Facebook; Željko Hajdinjak/Cropix

Radnicima Varteksa koji štrajkaju od ponedjeljka, a u petak su protestno izašli na varaždinski Korzo, počele su pristizati plaće za ožujak, zbog čije su neisplate obustavili rad.

Predsjednik URSH-a Tomislav Rajković za Jutarnji kaže: - Dobili smo informaciju da su pojedini radnici dobili plaću za ožujak, no nismo sigurni jesu li isplaćene sve plaće, a dok to ne bude, radnici Varteksa su u štrajku.

U središtu Varaždina okupilo se tristotinjak radnika od njih oko 700, koliko ih danas broji nekoć divni div, koji je u zlatna vremena tvrtke zapošljavao i do 12.000 radnika.

Na transparentima koje su nosili, između ostaloga je pisalo "Vjerovnici, sjednimo za stol, možete vi to", "Hrvatska treba Varteks", "Hoćemo plaće"….

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Varteks je vjerovnicima dužan više od 20 milijuna eura, u prvom redu naplate su ZABA i HBOR pa i novac koji posrnula tvrtka dobiva od prodaje dijelovima svojeg 220.000 kvadrata velikog kompleksa na ulazu u grad, odlazi njima. Zato iz Varteksa predlažu bankama da dio novca od svake naplate prepuste Varteksu kako bi mogli nastaviti rad, a kompleks je dovoljno vrijedan da će se banke ionako, pričekaju li, naplatiti.

Rajković je na prosvjedu istaknuo da žele "jak Varteks, tvrtku koja će imati kvalitetnu upravu, koja je spremna reagirati u trenutku, da Varteks više nikada ne bude u ovako lošoj situaciji".

"Investitori dođite"

- Želimo da se tvrtka dokapitalizira sa značajnijim iznosom od onog kojim se namjerava dokapitalizirati 21. svibnja na Skupštini. Pozivamo sve koji su spremni uložiti u Varteks da to učine - pozvao je investitore.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj rekao je da Grad Varaždin "čvrsto stoji uz radnike Varteksa, a ne uz vlasnike, Upravu ili Nadzorni odbor."

image

Tomislav Rajković, predstavnik sindikata

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Grad zapravo kreditira Varteks s 550.000 eura jer bi sutra mogao poslati Varteks u stečaj, ali to je zadnje što će ova gradska uprava napraviti - rekao je Bosilj i pozvao Upravu, vlasnike, Nadzorni odbor i založne vjerovnike da sjednu za stol i dogovore se o budućnosti tvrtke. Iako, kaže da ovoj, kao ni nekoliko prošlih uprava, nije stalo do Varteksa nego su u pitanju "nekretninski ciljevi"

- Jedino što je ostalo vrijedno je imovina, zemljište koje je strateškim projektom Vlade iz siječnja 2021. proglašeno u jednom dijelu zonom višestambene izgradnje. Ako propadne Varteks, propada i strateški projekt Vlade, a zemljište vrijedi manje – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Ostavka

Nakon što su se s Korza vratili u pogon, za strojeve koje nisu pokrenuli, ondje ih je dočekao Stjepan Čajić, koji kontrolira većinski paket dionica. I ovoga je puta, kao i na dan početka štrajka, više od sat vremena razgovarao s radnicima i rekao kako je i njemu, kao i njima, stalo da Varteks opstane.

Ponovio je svoju spremnost posuditi Varteksu još milijun eura, no ovoga puta očekuje da mu taj novac bude i vraćen od velikog, već dogovorenog posla, što banke vjerovnici moraju odobriti.

image

Stjepan Čajić, dioničar Varteksa

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Prije dolaska u Varaždin, Čajić je s Upravom Varteksa, bio na sastanku kod ministra gospodarstva Damira Habijana. – Dobili smo podršku, no ministar je rekao da država ne može pomoći u dogovoru s bankama, ali mogu pomoći kroz skraćivanje radnog vremena i EU potpore.

No, to su dugoročni planovi, koje tek treba realizirati, sad je važno da radnici dobiju svoju plaću, samo kad bi oni koji mogu pomoći, bili spremni na suradnju.

Varteks je blokiran, a predsjednica Uprave Jelena Bošnjak, modna kolumnistica lokalnog dalmatinskog portala, oko čijeg je imenovanja vladalo veliko nezadovoljstvo, dala je ostavku.

Plaće su isplaćene tako što su iz samog Varteksa odnijeli na Finu isprave o neisplati plaća.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:19