PLENKOVIĆ OBJAVIO

‘Isplatit ćemo 700 milijuna kuna, mjerom je obuhvaćeno gotovo milijun ljudi, evo tko će sve dobiti novac i koliko‘

Premijer je na sjednici Vlade istaknuo da su preusmjerili uštede napravljene u proračunu

Andrej Plenković

 /Cropix

U zgradi NSK u Zagrebu održana je sjednica Vlade.

U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković još je jednom čestitao Vatrenima na velikom rezultatu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Podsjetio je, također, na uspjehe svoje Vlade: na spajanje Hrvatske Pelješkim mostom, na ulasku u Schengen i eurozonu...

- Podsjetili smo naše partnere da je ovo godina u kojoj je hrvatski državni teritorij spojen Pelješkim mostom. Ovo je godina u kojoj smo ispunili sve kriterije i dobili sve dozvole o članstvu Hrvatske u schengenskom i europodručju. Ovo je godina u kojoj je Hrvatska dosegla najviši kreditni rejting otkad ga uopće mjerimo - rekao je Plenković, nastavivši nabrajati uspjehe Vlade.

Podsjetio je i na rast BDP-a, kao i rast prosječne plaće i mirovine.

- Sve je to pridonijelo da unatoč inflatornim pritiscima pomognemo onima kojima je ova kriza bila najteža za podnijeti i na taj način očuvamo socijalnu koheziju u društvu - rekao je Plenković.

- Održan je i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. Konstatirano je da je dosad ugovoreno preko 20 milijardi kuna vrijednih projekata - rekao je Plenković.

Premijer se pohvalio i da je cijena benzina nakon dugo vremena pala ispod deset kuna, što je rezultat ograničavanja cijene goriva.

Komentirao je obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, koju Sabor na kraju nije izglasao.

- Ovih 54 koji su bili protiv, neka se gledaju u ogledalo i neka prate što rade nama savezničke države, što radi NATO, što radi većina onih političara i zemalja za što je Hrvatska provela godine da postane dio tog društva. Njihovi će se razlozi pokazati smiješnima na kraju, ali ta će ih stigma i ljaga dugo pratiti i o tome ćemo govoriti kad god bude prigoda, da se slučajno ne bi zaboravilo - rekao je Plenković.

Za pomoć najranjivijim skupinama iz proračuna 700 milijuna kuna

Vlada je u četvrtak odlučila ukupno 700 milijuna kuna isplatiti kao jednokratnu pomoć korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalim u potresu.

U povodu odluke o još jednom paketu pomoći najpotrebitijima premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade istaknuo da su preusmjerili uštede napravljene u proračunu skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija, a mjerama će biti obuhvaćeno gotovo milijun korisnika.

Jednokratnu novčanu pomoć dobit će umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna (za one s mirovinom do 1850 kuna).

Pomoć korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi odnosi se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe i korisnike novčane naknade za nezaposlene branitelje, a iznosi 1000 kuna.

Jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu odnosi se na više od 123.000 korisnika, odnosno gotovo 250.000 djece, za što je izdvojeno više od 70 milijuna kuna, a ovisno o broju djece po korisniku iznosi od 300 do 1100 kuna.

Novčanu pomoć dobit će i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu.

"Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na taj način pomognemo velikom broju naših sugrađana kojima ću to olakšati premošćivanje krize", rekao je premijer.

Vlada je na sjednici donijela zaključke kojima se do lipnja iduće godine produljuje postojeći režim otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, korištenja autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine, produženja besplatnog prijevoza vlakom i otpis potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe stradalima na potresom pogođenim područjima.

Na teret proračunske zalihe Vlada je odobrila sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Također, odobrena su sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica poplave na području Hrvatske Kostajnice u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna te za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj i dijelu prošle godine u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

Plenković je u uvodu sjednice rezimirao glavne događaje u protekloj godini te je, uz podsjećanje na ispunjavanje svih kriterija za članstvo u schengenskom prostoru i euro području, naveo da je u 2022. Hrvatska dosegla najviši investicijski kreditni rejting, ima rekordan broj zaposlenih (1.617.000 osiguranika), rekordno nisku nezaposlenost (sedam posto) te rekordni izvoz i izvrsne prihode u turizmu (više od 36 milijardi kuna fiskaliziranih računa).

"Izdašnim i ciljanim mjerama osigurali smo nastavak snažnog gospodarskog rasta, koji će prema svim procjenama biti oko šest posto", rekao je.

Gospodarska politika Vlade, dodao je, omogućila je da su povećane plaće i mirovine "znatno više nego u mandatu bilo koje druge Vlade". Prosječna plaća u nešto više od šest godina rasla je 35 posto, odnosno 1981 kunu neto, a minimalac 69 posto, odnosno 1723 kune.

"Sve je to pridonijelo da unatoč inflatornim pritiscima na solidaran način pomognemo onima kojima je bilo najteže podnijeti krizu i time očuvati socijalnu koheziju u društvu", poručio je Plenković. (Hina)

Primorac: Proračunske uštede omogućile prosinački paket od 700 milijuna kuna

Isplata pomoći korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi od 700 milijuna kuna omogućena je uštedama u proračunu, izjavio je u četvrtak nakon sjednice vlade ministar financija Marko Primorac.

Konkretno, radi se o neizvršenim rashodima za sudske presude i nekim materijalnim rashodima, a bilo je i ušteda na kamatnim rashodima te manjim rashodima za robne pričuve, rekao je Primorac.

"Postoji niz elemenata koje smo razmotrili i formirali iznos koji smo odlučili isplatiti u sklopu paketa mjera", rekao je.

Istaknuo je da će pomoć biti isplaćena do kraja godine.

Vlada je u četvrtak odlučila ukupno 700 milijuna kuna isplatiti kao jednokratnu pomoć korisnicima mirovina i prava u socijalnoj skrbi radi ublažavanja rasta troškova života, korisnicima dječjeg doplatka radi ublažavanja rasta cijena energenata i osobama stradalim u potresu.

Primorac je otklonio tvrdnju da bi isplata pomoći mogla biti vladin pokušaj skretanja pažnje sa sporog tempa obnove nakon potresa, a također je rekao i da se prema njegovim saznanjima ne radi o "predizbornom začinu", kako se u svome pitanju izrazio jedan od novinara.

Kada je riječ o recentnoj odluci Vrhovnoga suda o povratu zateznih kamata korisnicima kredita o francima, rekao je da bi, poštujući trodiobu vlasti, njegov komentar te odluke bio neprimjeren.

Upitan pak planira li Ministarstvo financija pojačati nadzor nad agencijama za otkup potraživanja s obzirom na nedavno curenje osobnih podataka građana, odgovorio je da curenje podataka nije u resoru Ministarstva financija te da ministarstvo tome nije imalo saznanja, ali da je kao građanin nezadovoljan s tim.

Najavio je da će razgovarati sa suradnicima i vidjeti ima li mogućnosti unapređenja regulacije toga područja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17