TRAŽI SE RJEŠENJE

Isporuka lijekova obustavljena ili reducirana za više od 30 bolnica: Ovo je povijesno najveći dug

U Hrvatskoj gotovo i da nema ustanove koja plaća u zakonskim rokovima, kaže predstavnik udruženja veledrogerija Tomislav Kulić
Lijekovi za najteže oboljele
 Duje Klarić

Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, rekao je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog da prema trenutnim podacima nestašica lijekova prijeti, ali da je to samo prijetnja. Kako kaže, u sustavu ne bi smjelo doći do toga da lijekova nedostaje.

- Smatram da ćemo uspjeti postići dogovor. U dugu smo svi mi, ali i ustanove koje su stvorile taj dug, naglasio je.

Predstavnik udruženja veledrogerija Tomislav Kulić, istaknuo je kako je trenutno potpuno obustavljena ili značajno reducirana isporuka lijekova za više od 30 bolnica.

- Ovo je povijesno najveći dug dobavljačima lijekova, a radi se o 5 milijardi kuna, od čega 4,3 milijarde dolazi iz bolnica, a 700 milijuna iz ljekarničkog dijela, istaknuo je i dodao kako od 60 bolnica u Hrvatskoj njih 50 plaća nakon više od godinu dana i da u Hrvatskoj gotovo i da nema ustanove koja plaća u zakonskim rokovima.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, rekao je kako bolnica ima zaliha lijekova nekih više, a nekih manje.

- Za sada nemamo namjeru reducirati ni operativni, a ni dijagnostički program, a što se tiče zaliha, one su za neko vrijeme dostatne, naglasio je Bekić.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, istaknuo je kako KBC-a Rijeka, unatoč velikim izazovima u poslovanju, je u prihvatljivim rokovima plaćanja.

- U poslovanju nastojimo maksimalno povećati prihode i unatoč Covidu uspijevamo ispuniti sve ugovorne obveze prema HZZO-u, rekao je i dodao kako KBC pokušava reducirati rashode koliko je to moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:47