NAGRADA ZA 2013. GODINU

ISPOŠTOVAN KOLEKTIVNI UGOVOR Hrvatske šume će radnicima dati stimulaciju: 1 kunu!

Uprava državnog poduzeća ističe da nije trenutak da se dijele bilo kakve nagrade, ali to rade da ne bi dobili tužbu
 Bruno Konjević, Neja Markicevic / CROPIX;

Uprava Hrvatskih šuma odlučila je svojih 8000 radnika stimulirati sa 1 kunom bruto za 2012. i 2013. godinu. Ovom neobičnom odlukom Uprava želi izbjeći eventulane tužbe za kršenje kolektivnog ugovora u kojem stoji da će stimulacije biti isplaćene i mogu iznositi do 20 posto prosječnih mjesečnih sredstava bruto plaća isplaćenih u razdoblju od siječnja do rujna tekuće godine. Uprava smatra kako je odlukom o isplati 1 kune svakom radniku kolektivni ugovor ispoštovan.

Svoju odluku predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić obrazlaže tvrdnjom kako s obzirom na trenutnu situaciju u RH nije primjereno isplaćivati ništa osim redovnih mjesečnih isplata. Također smatra da bi isplata stimulacije izazvala negativne reakcije javnosti, a to bi moglo rezultirati smanjenjem ili ukidanjem naknade za Općekorisne funkcije šuma. Pavelić također napominje kako bi isplata stimulacija mogla rezultirari smanjenjem plaća i broja zaposlenih.

Ovakva odluka Uprave Hrvatskih šuma izazvala je bijes sindikata i zaposlenih u Hrvatskim šumama. Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, tvrdi da je odluka Uprave sramotna i ponižavajuća za radnika, a njeno obrazloženje je glupo. Kalauz najavljuje podizanje tužbe protiv ovakve odluke. - Ovom odlukom Uprava tvrtke je potvrdila da su radnici zaslužili stimulaciju, a sud neka odredi kolika će ona biti. Mi smatramo kako ne smije biti ispod 1 posto isplaćenih sredstava za bruto plaće - naglašava Kalauz. Radnici Hrvatskih šuma posljednju stimulaciju dobili su za 2011. godinu te je radnicima isplaćeno po 1800 kuna. - Naravno da danas to ne tražimo, ali smatramo da bi stimulacija od oko 850 kuna po radniku bila u redu - kaže.

Dodaje da je Uprava odluku o stimulaciji od 1 kune donijela bez razgovora i dogovora sa sindikatima. Dapače, tvrdi Kalauz, predsjednik Uprave je na jednoj sjednici radničkog vijeća poručio da stimulacije dok je on na čelu Uprave neće biti isplaćene. - ‘Nisam je dobio ja, nećete je ni vi’ rekao nam je tada predsjednik Uprave - tvrdi Kalauz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:49