PITANJE UGLEDA

ISPOVIJEST A. MRAK TARITAŠ O NEPLAĆENIM RAČUNIMA Neke moje izjave bile su nespretne i trapave, ali kampanja i situacija u HNS-u emotivno su me koštale

“Kompletnu dokumentaciju objavit ću javno čim se vratim s odmora”, tvrdi predsjednica stranke
Anka Mrak Taritaš, Branislav Brizar
 HANZA MEDIA

Najmlađa stranka na hrvatskoj političkoj sceni, Građansko-liberalni savez (GLAS), koju su 9. srpnja ove godine osnovali bivši HNS-ovci, mogla bi se suočiti s krizom već na pragu svog postojanja i to zbog još uvijek nerazjašnjene priče vezane uz troškove adaptacije stana predsjednice te stranke Anke Mrak Taritaš.

Jutarnji list je, podsjetimo, još 10. lipnja objavio tvrdnju građevinskog poduzetnika Branimira Brizara, vlasnika tvrtke ING GRAD d.o.o., prema kojem mu je obitelj Mrak Taritaš ostala dužna za troškove adaptacije stana obavljene 2014. Troškovi adaptacije stana od 80 četvornih metara prema Brizaru koštali su 645.000 kuna. Mrak Taritaš je u lipnju nakon objave toga podatka Jutarnjem listu izjavila da nema pojma o čemu je riječ, gostujući 11. lipnja na HRT-u u emisiji Nu2 ustvrdila je da su suprug i ona troškove adaptacije u potpunosti podmirili. Početkom kolovoza je, međutim, ustvrdila da su preostali dug za adaptaciju od 100.000 kuna podmirili ove godine, te da je adaptacija koštala daleko manje od iznosa koji je naveo poduzetnik Brizar. Taj poduzetnik, međutim, i dalje tvrdi da su supružnici Mark Taritaš podmirili tek polovicu duga od 645.000 kuna.

Hoće li se i na koji način neobična priča oko troškova adaptacije stana čelnice stanke GLAS odraziti na tu nedavno osnovanu stranku. Članovi GLAS-a s kojima smo razgovarali ne žele javno komentirati taj slučaj. On, slažu se, nije ugodan za stranku, ali cijela je priča, tvrde, prenapuhana i izdramatizirana.

Objašnjenje u stranci

Potpredsjednik GLAS-a i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh za Jutarnji je list izjavio: “Ne bih želio ništa komentirati dok se predsjednica stranke detaljno ne očituje oko toga slučaja. Riječ je o pitanjima koja se moraju javno objasniti zato što je riječ o javnoj osobi, ali i o reputaciji stranke. Imam puno povjerenje u ono što nam je Anka Mrak Taritaš o tome pitanju unutar stranke već objasnila”, kazao nam je Beus Richembergh.

S Ankom Mrak Taritaš koja je na odmoru čuli smo se telefonom. “Moj suprug se ovaj tjedan vraća u Zagreb i prikupit će svu dokumentaciju o adaptaciji stana - ugovor s tvrtkom ING GRAD d.o.o, troškovnik, način obnove. Ta je tvrtka bila posrednik u poslu adaptacije, a radove u stanu obavljali su podizvođači, obrtnici. Posao se odvijao u najboljoj mogućoj vjeri, dok u Jutarnjem u lipnju nismo vidjeli račun prema kojem su radovi koštali 665.000 kuna koji nas je šokirao. Nakon objave toga računa moj suprug je otišao k Brizaru da vidi u čemu je problem. Nakon toga, suprug je njegovoj tvrtki u dvije rate uplatio ukupno 100.000”.

Promjena izjava

Pitamo je zbog čega je taj iznos platio, ako je u lipnju ona tvrdila da su svi troškovi podmireni. “Suprug je platio onaj dio troškova za koje ni Brizar ni mi nismo imali dokaze da su podmireni. Moj suprug i sam ima tvrtku, nikada nikome nije ostao dužan pa neće ni njemu. Sve dokumente o adaptaciji stana, nakon što ih moj suprug ovaj tjedan prikupi, objavit ću kad se vratim s odmora, iza Velike Gospe. Dokumentaciju ćemo dostaviti i nadležnim institucijama koje će utvrditi postoji li dug prema Brizaru ili ne”, tvrdi Taritaš.

Pitamo je zbog čega te dokumente o adaptaciji stana nije objavila već u lipnju kad je Brizar prvi put ustvrdio da su mu ostali dužni, već je tvrdila da dug ne postoji te da ne zna o čemu se radi.

“Bili smo zatečeni računom objavljenim u Jutarnjem listu i trebalo je neko vrijeme da sve dokumente prikupimo. Mogu se složiti da su neke moje izjave bile nespretne i trapave, ali morate razumjeti u kojim okolnostima su one dane. Bila sam zaokupljena kampanjom za zagrebačke izbore u kojoj sam bila izložena neutemeljenim napadima i koja je za mene bila iznimno naporna i stresna. Dodatni uteg bila su zbivanja u HNS-u, izlazak iz stranke, glasanje o Vladi, osnivanje nove stranke. Sve me je to emotivno poprilično koštalo. U tim okolnostima, nisam stigla prikupiti svu dokumentaciju. Također sam vjerovala da će se stvar riješiti nakon što moj suprug razgovara s Brizarom i ustanovi u čemu je problem. Sad vidim da sam bila naivna”, tvrdi Taritaš.

Zbog čega, pitamo, dokumente o adaptaciji nije objavila početkom kolovoza, nakon što je Brizar drugi put za Jutarnji izjavio da mu dug nije podmiren. “Dvije godine nisam imala slobodnog vikenda, bila sam na izmaku snaga i trebao mi je odmor. Ovo ljeto sam se odlučila odmaknuti od svega, naspavati se, biti s obitelji, a po povratku ću pokazati sve dokumente”, kaže predsjednica GLAS-a.

Konačna odluka

Ne misli li da stranka predugo trpi zbog priče o adaptaciji njezinog stana, pitamo je. “U politici sam i svjesna sam da se sve što se događa sa mnom odražava i na stranku. Stranka GLAS ima budućnost i neću dopustiti da ona trpi. Sav moj dosadašnji rad je takav da se mogu mirno pogledati u ogledalo i to je jedini način na koji želim raditi. Zato ću i predočiti dokumentaciju”, tvrdi Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:24