ZAKLETI NECJEPIŠA

Ispovijest bivšeg koprivničkog antivaksera koji se jedva izvukao: Ljudi, vjerujte mi – cijepite se!

- Napominjem da sam bio zakleti ‘necjepiša‘, ali da sam se cijepio, moj rat s koronom ne bi bio tako užasan, kaže Romano

Romano Jakšić

 Podravski.hr/privatna Arhiva

Dok se svijet podijelio na one koji su se cijepili i one koji odbijaju primiti cjepivo, s covid odjela koprivničke bolnice stiže priča o zagriženom antivakseru koji to više nije, piše Podravski. Naime, Koprivničanac Romano Jakšić donedavno je, kako je sam priznao, bio zagriženi protivnik cijepljenja, a ni bolesti covid-19 nije pridavao veliku važnost. Ukratko, bolesti se nije bojao, cijepljenje nije podržavao, niti se u kojem slučaju mislio cijepiti. Sve do odlaska u bolnicu i njegove borbe za svaki udisaj.

Moja priča kreće ovako… započinje Romano opis njegovoga puta od antivaksera do gorljivog zagovaratelja cjepiva i objašnjava što je promijenilo njegovo mišljenje. To je, kaže, činjenica da je obolio od težeg oblika bolesti, imao je problema s disanjem i morao je biti hitno hospitaliziran.

– Dana 11. studenog došao sam na hitnu, nisam čekao ni pet minuta, odmah sam primljen na daljnju obradu. Prikopčali su na mene hrpu specijalne opreme, napravili rendgenski snimak, sve u roku 15 minuta. Liječnici su htjeli dobiti što više podataka o mom stanju. U međuvremenu, dobivao sam čisti kisik i inhalaciju istovremeno, za to vrijeme vadili su mi krv i mjerili sve parametre važne za nastavak daljnjeg liječenja.

Uplašen i bez daha, Romano je čekao odluku liječnika, hoće li biti primljen u bolnicu ili pušten na daljnje liječenje od kuće. Nažalost, stanje je bilo vrlo ozbiljno i liječnici su odlučili da je njegova jedina šansa da ostane u bolnici na terapiji kisikom. No, tek je tada počeo pravi pakao.

– Prva tri dana mislio sam da neću izdržati, ali osoblje infektologije zna svoj posao i spasili su me više puta. Kod upale pluća pacijent se guši, tijelo ne dobiva kisik. Zrak ulazi u pluća i tako neiskorišten izlazi van, udišete zrak, ali ne dolazi do kemijske reakcije, kisik se ne prenosi u organizam, što je zadatak pluća, koja zbog velike upale ne mogu obavljati svoju funkciju. Imao sam napadaje intenzivnog kašlja, što je zapravo bila borba za malo kisika. Ovo što sam preživio, kod kuće ne možete preživjeti – naveo je Romano Jakšić, piše Podravski.

Za ekipu s koprivničke infektologije, odnosno covid odjela, Romano ima samo riječi hvale.

– Svi se trude oko svakog pacijenta, napominjem da je odjel pun i da šest sestara brine za 33 teška bolesnika. Većinom se radi o zaraženima koronom koji su čekali do zadnjeg trenutka prije nego su se javili liječniku. Tijekom čitave noći osoblje svakih nekoliko sati provjerava pacijentovo stanje kako bi za vrijeme vizite imali što jasniju sliku i dali mu odgovarajuću terapiju. Koliko je tim profesionalan, govori činjenica da ni u jednom trenu nisam osjetio njihovu napetost, nervozu, a dobio sam odgovor na razna pitanja. Svaka im čast! – energično je Romano Jakšić s bolesničke postelje uputio apel nezadovoljnicima.

– Nemojte govoriti loše o koprivničkim liječnicima i bolnici. Hrana i količina su dobri i količinski te nutritivno prilagođeni stanju u kojem se nalazite. Većina kaže da ima premalo, pa ljudi moji, bolnica nije za prežderavanje – istaknuo je Romano i objasnio da je tamo došlo do promjene stanja njegovog duha.

– Napominjem da sam bio zakleti „necjepiša“, ali da sam se cijepio, moj rat s koronom ne bi bio tako užasan. Tko nije probao, ne zna o čemu pričam. Uglavnom, cijepite se, nuspojave su mnogo bezbolnije od ovog pakla – poručio je Romano Jakšić, bivši koprivnički antivakser, piše Podravski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:59