UŽAS NA BUNDEKU

Ispovijest djevojke (17) koju je pregazila Hitna: ‘Nije bilo TikTok izazova! Ovo je prava istina...‘

Danima se priča o stravičnoj nesreći, ali ono što ozlijeđenu djecu najviše smeta su - laži

Privođenje vozača Hitne koji je pregazio maloljetnike na Bundeku (lijevo), mjesto gdje se dogodila nesreća (desno)

 Cropix/

Bilo je 19 sati kada je troje najboljih prijatelja stiglo na Bundek. Te srijede, zadnjeg dana škole, 17-godišnjaci su raširili dekicu, koju su ponijeli da ne sjede na travi.

Oko njih je bilo mnoštvo školaraca na koje se nisu obazirali, sve do trenutka kada su ugledali onesviještenu osmašicu koju su prijatelji ostavili. Otišli su do nje, pozvali hitnu pomoć i pomagali joj.

Kada je tim stigao i preuzeo djevojčicu, kazali su im da se nalaze u blizini, ako ih još budu trebali.

Sjeli su na isto mjesto, desetak metara udesno, udaljeno od parkiranog vozila.

- Sve se odvilo filmski, praktički u trenu, nismo imali vremena reagirati - priča za Jutarnji list ozlijeđena djevojka.

Boli je, natučena su joj rebra, lopatica, tijelo joj je prekriveno razderotinama, ali njezine ozljede su najlakše. Sve što želi je da njezini prijatelji budu dobro.

- Ispred mene su oživljavali mog prijatelja. Prijateljica se nije mogla pomaknuti jer je zadobila lomove - govori i dodaje kako se ona nekako uspjela uhvatiti za branik, tako da je kombi nije cijelu povukao.

- Bila sam do pola tijela ispod kombija - prisjeća se najgoreg trenutka koji je doživjela.

Kroz maglu se sjeća kako svi govore "bit ćeš dobro", ali i bolnih jauka svoje prijateljice.

- Kako ću biti dobro kad mi oživljavaju prijatelja?, govorila sam.

Danima se priča o stravičnoj nesreći, ali ono što ozlijeđenu djecu najviše smeta su - laži.

- Imamo 17 godina, uskoro ćemo biti punoljetni i odgovorno tvrdim da nije bilo TikTok izazova, nije bilo pijanstva, nismo učinili ništa loše. Mi smo pozvali hitnu pomoć koja nas je pregazila, govori u dahu i dodaje da nisu bili blizu hitne, niti sjedili odmah ispred. Bili su desno od samog vozila.

- Zanima me, oni koji to govore, koji pišu te zlobne komentare, shvaćaju li koju štetu rade nama koji smo pokušali napraviti nešto dobro i nastradali. Imaju li trunku empatije prema tome da se naš prijatelj borio za život? Da imamo 17 godina i da bi život tek trebao biti pred nama - pita djevojka.

Zato kaže ‘ponavljam, nismo bili pijani, nismo se bacali pred kombi, nismo znali da će krenuti desno prema nama umjesto da ide ravno. Sve ovo što govorim su činjenice, mogu se provjeriti kod dispečerske službe, u bolnici...‘

Nadalje pojašnjava da su uskoro punoljetni i da ne vidi ništa loše u tome da je u nepunih 22 sata bila vani s prijateljima.

- Za manje od godinu dana ćemo moći glasati, živjeti samostalno, a sad se na nas obrušavaju jer smo bili u 22 sata vani. Uostalom, ni tu nismo kršili nikakav zakon - smatra djevojka.

Oni su žrtve, a ne krivci, kako ih se proziva.

I ne, ne krivi vozača. Nije ljutita, ne želi mu zlo, želi samo istinu.

- Meni je žao vozača, znam da mu nije lako. Teško je nositi se s tim što mu se dogodilo. Sve što govorim je i u ime moje prijateljice koja čeka operaciju. Čujemo se i dogovorile smo se da ću razgovarati s vama. S prijateljem se zbog zdravstvenog stanja nismo uspjele čuti - dodaje.

Ne želi da joj se objavi ime i kaže kako nikad ne bi razgovarala s novinarima da nije bilo toliko neistina.

- To boli - tiho kaže.

Njezini roditelji su također proživjeli šok. Znaju da još uvijek nije procesuirala događaj i da će saniranje tih posljedica potrajati.

- Ova djeca nisu raskalašeni pijanci. Doveden sam u situaciju da više ne znam što da joj savjetujem. Da nisu pomogli djevojci koja je bila u nesvijesti, njih ne bi pregazila hitna... Ali pitanje je što bi bilo s pijanom djevojkom koju su spasili, govori tata ozlijeđene djevojke.

Što se vozača tiče, niti on mu ne zamjera, žao mu je što je pritvoren i što je bio u lisicama.

- Ne znam kako idu zakoni, ali zbilja mi je žao. Pokušali smo doći do njega preko odvjetnika, nadam se da ćemo biti u prilici, kaže i dodaje da im se javio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je pričao i s ozlijeđenom djevojkom.

I što ćeš sada, pitam za kraj djevojku?

- Nadati se najboljem. Da ćemo svi u potpunosti ozdraviti i da ćemo nastaviti graditi svoje živote i ostvarivati snove... I da će ovo jednog dana biti samo ružno sjećanje, govori i moli sve da prije ružnih komentara sagledaju činjenice i pokušaju se zamisliti u situaciji koju oni prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45