EGZODUS LIJEČNIKA

ISPOVIJEST GINEKOLOGA IZ ZAGREBA 'U Hrvatskoj sam zarađivao 11.500 kuna, a u Austriji mi nude 5500 eura'

Pedesetogodišnji ginekolog dr. Darko Tomica nikada nije ni sanjao da će iz Lijepe svoje trebati ići u bijeli svijet “trbuhom za kruhom”, baš kao što su to radili stariji hrvatski gastarbajteri početkom 70-ih godina. Donedavno zaposlen na Odjelu za ginekološko-onkološku kirurgiju zagrebačke klinike “Sestre milosrdnice”, vjerovao je da će doći bolji dani u hrvatskom zdravstvu, piše Slobodna Dalmacija .

No, drastično smanjenje plaća za 5.000 kuna i sve lošiji radni uvjeti ponukali su ga, kao i stotinjak drugih vrsnih hrvatskih liječnika specijalista koji su u posljednju godinu dana prešli granicu u potrazi za boljim radnim uvjetima i većom plaćom, da poslovnu sreću potraži na razvijenijim tržištima EU, u Njemačkoj i Austriji.

Traži dva mjeseca

Istina, odluka o odlasku iz Zagreba i Hrvatske teško mu je pala, kao i činjenica da ni u Njemačkoj nije lako pronaći idealan liječnički angažman, a to podrazumijeva dobro plaćeno radno mjesto i dobre radne uvjete u nekoj uglednoj klinici. Takvu “gažu” dr. Tomica u Njemačkoj traži već dva puna mjeseca i vjeruje kako će uspjeti u svojoj nakani na tržištu EU. Angažirao je i njemačku agenciju koja se bavi pronalaženjem posla liječnicima.

– Neki kolege iz Hrvatske pitaju me što mi je sve to trebalo. A mi liječnici u našem zdravstvu najbolje znamo u kakvoj smo situaciji i da smo za odgovoran posao koji obavljamo jako loše plaćeni. Primjerice, meni su posljednjih mjeseci smanjili plaću, koja se kretala od 16.000 do 17.000 kuna, na 11.500 kuna, što smatram neprihvatljivim s obzirom na sva moja dežurstva i veliku odgovornost te dugogodišnje radno iskustvo.

Mislim da bi mi realna plaća trebala iznositi do 19.000 kuna, znači oko 2.500 eura, i vjerujem da bi tada malo tko od ovih stotinjak kolega koji su otišli zaista napustio Hrvatsku. Možete li zamisliti da sam za svoj 20-godišnji uspješan rad nedavno dobio novčanu nagradu od 100 eura. Što kazati osim da je to smiješno – rezigniran je dr. Tomica.

Ubrzano uči njemački

– Ovako nam otvoreno europsko tržište i sve veća potreba za kvalitetnim liječnicima daje za pravo da se snalazimo kako tko zna i najbolje umije. Primjerice, meni se nudi mjesečna neto plaća od 5.500 eura, što je za mene jako zanimljivo i najvjerojatnije ću uskoro jednu od takvih ponuda prihvatiti.

Odlazeći iz Hrvatske, najprije sam se skrasio u Njemačkoj, mislio sam brzo pronaći posao u Frankfurtu, ali zbog nedovoljnog poznavanja njemačkog jezika shvatio sam da to ne ide baš tako brzo i da je njemačka pokrajina Hessen u tom pogledu vrlo zahtjevna te da traže odlično poznavanje njemačkog jezika.

Zbog toga već šest mjeseci učim jezik. Nije lako to svladati, ali kad se hoće i kad znate zašto to radite, onda se sve može. Nakon Frankfurta sam otišao na područje bivšeg DDR-a, gdje sam u Paderbonu sada uspio završiti tečaj B razine jezika i dobiti neke zanimljive poslovne ponude, no ipak još ne toliko dobre da bih ih prihvatio – zaključuje liječnik u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju .

Austrijanci nas cijene

– Iako sam bio zainteresiran za posao samo na njemačkom tržištu, pojavila se i vrlo privlačna ponuda iz Austrije. Riječ je o klinici koja se nalazi između Beča i Graza, u jednom manjem mjestu, a koja mi je spremna platiti neto i do 5.500 eura mjesečno. Jedan moj kolega, 57-godišnji ortoped, nedavno se zaposlio u Austriji kao viši liječnik za plaću od 6.000 eura. Austrijanci su nam kao nacija jako skloni, iznimno cijene nas Hrvate i naše liječnike. Oni ne mogu vjerovati da mi u Hrvatskoj radimo za tako male plaće – rekao nam je dr. Darko Tomica.

Uvozit ćemo radnike iz Albanije, Bugarske...

– Vjerujem da će novi ministar Siniša Varga pokušati popraviti situaciju, jer je živio u iseljeništvu u Kanadi i zna kako se to radi na Zapadu. Hrvatsko zdravstvo treba hitno promijeniti stav prema liječnicima koji imaju uspjeha u svojem poslu jer će nam se dogoditi da će naša zemlja ostati bez kvalitetnih liječnika i uskoro ćemo ih uvoziti s tržišta Albanije, Srbije, Bugarske, Rumunjske. Oni će se možda zadovoljiti tako niskim primanjima, a sposobni domaći liječnici bit će prisiljeni potražiti svoju poslovnu sreću izvan granica domovine. Ako mogu, zašto ne bih osigurao budućnost svojoj djeci – kaže dr. Darko Tomica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:37