JUNAK BELOG MANASTIRA

Ispovijest heroja koji je iz potopljenog podvožnjaka spasio dva života: ‘Ni trenutka nisam razmišljao‘

‘Kada sam došao, vidio sam da je jedan auto već u vodi do pola, a ubrzo je stigao i drugi koji je pokušao proći, ali nije bilo šanse‘
Goran Kresić
 Privatni album

Zahvaljujući neustrašivosti i odlučnosti Gorana Kresića, pozornika Hrvatske vojske i Domagoja Gujčića, policijskog službenika PU osječko-baranjske, u subotu predvečer spašena su dva ljudska života iz automobila koji su se našli zarobljeni u vodom potopljenom podvožnjaku u Belom Manastiru.

Goran i Domagoj hrabro su uskočili u hladnu vodu dok je kiša i dalje nemilice punila podvožnjak vodom te izvukli 68-godišnjaka i 70-godišnjaka iz njihovih vozila kojima su uletjeli u vodu iako su prethodno, kako je medijima izjavio Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, bili upozoreni od zaposlenice tvrtke Cesting da je podvožnjak neprohodan. No, ono su to, čini se, ignorirali te doveli u opasnost svoje, ali i tuđe živote. Vrlo brzo nivo vode podigao se na oko 1,80 metara.

- Kolega Domagoj i ja nismo ni trenutka razmišljali o tome kako su se ti ljudi tamo našli, nego smo učinili ono što bi, siguran sam, učinio svatko na našem mjestu - kazao nam je Kresić, koji živi nedaleko od podvožnjaka i koji je, znajući da tamo uvijek uslijed obilnije kiše dođe do začepljenja, kada se kiša malo primirila otišao pogledati kakva je situacija.

- Kada sam došao, vidio sam da je jedan auto već u vodi do pola, a ubrzo je stigao i drugi koji je pokušao proći, ali nije bilo šanse, a voda se sve više podizala. Tu su bili i policajci, a kada smo vidjeli da u onom prvom autu netko pritišće kočnicu, Domagoj i ja odmah smo ušli u vodu. Taj prvi auto, Fiat Punto, bio je odmah uz zid podvožnjaka i vozač je uspio malo otvoriti vrata, ali nedovoljno da sam izađe van, pri čemu mu je i ruka zapela za pojas za vezanje. Domagoj i ja tada smo se leđima naslonili na zid podvožnjaka i bočno malo odgurali auto da se vrata mogu do kraja otvoriti i tako smo uspjeli izvući čovjeka iz auta. Rekao nam je i da je srčani bolesnik, pa smo zbog toga nastojali što prije pomoći mu. Za to vrijeme, vozač iz drugog auta uspio je sam izaći iz auta, pa smo mu samo pomogli da izađe iz vode, gdje ih je već čekala Hitna pomoć - ispričao nam je 30-godišnji pripadnik 1. bojne GOMBR-e HV, popularnih 'Sokolova', koji je u HV-u već sedmu godinu.

Njegov čin prokomentirao je i ministar obrane Mario Banožić koji je izjavio kako je „ponosan sam na nesebičan i herojski čin pozornika Gorana Kresića”.

- Ovaj mladi čovjek bez razmišljanja je uskočio u pomoć unesrećenim ljudima i spasio dva života. Pokazao je hrabrost i spremnost pružiti pomoć u potpuno neočekivanoj situaciji, u kojoj se našao slučajno, ne razmišljajući o opasnosti za vlastiti život. To je Hrvatski vojnik. Uvijek spreman na najbržu reakciju u svakoj kriznoj situaciji, uvijek spreman za pomoć sugrađanima. U ovim današnjim vremenima, kada učimo nositi se s raznim izazovima, pandemijom i prirodnim nepogodama, hrvatski vojnici svakodnevno pokazuju svoju visoku spremnost za brze reakcije u krizama. Ponosan sam na sve njih - izjavio je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:04