ANTE VUKUŠIĆ

ISPOVIJEST JEDINOG ČOVJEKA KOJI CIJELU ZIMU ŽIVI NA ZAVIŽANU 'Osjet hladnoće je kao da je -50. Nije mi dosadno, uopće se nemam želju spuštati dolje'

 ARHIVSKA FOTOGRAFIJA/CROPIX

Iako je polarna zima izazvala kaos diljem Hrvatske, čini se kako drame na Zavižanu ipak nema.

Ante Vukušić, jedini stanar tamošnjega doma, već se naviknuo na ekstremne vremenske uvjete, a više od temperature od minus 19 Celzijevih stupnjeva donekle ga brine jedino jak vjetar.

Zavizan, 231114. 
Susret hladnog zraka s kontinenta i vedrog vremena na moru ovih su dana cesta pojava u podrucju Sjevernog Velebita. 
Foto: Ivan Lackovic / Cropix
CROPIX

Na Zavižanu je, kaže, izmjerio 28 centimetara snijega, no negdje ga zbog nanosa ima čak i do metar i pol.

Cesta je od četvrtka neprohodna, a temperatura zraka se zbog vjetra koji je puhao čak 130 kilometara na sat spustila do -19, ali realni je osjećaj po takvom vjetru kao da je nevjerojatnih minus 50, prenosi Novi list.

Iako je na Zavižanu, gdje već 41 godinu čuva meteorološku postaju i dom na Velebitu na 1594 metra nadmorske visine, sam, Vukušić kaže kako mu nije dosadno, a dolje ni nema želje ići.

Što će ondje, smije se, kad ga tamo ionako svi znaju.

Zavizan, 080312.
Ante Vukusic po 39 put je prezimio u planinarskom domu Zavizan na Sjevernom Velebitu gdje radi u meteoroloskoj postaji DHMZ-a; upozorava da zima jos nije ni priblizno gotova, da kod njega na Zavizanu moze zasnjeziti jos i u svibnju.
Na slici: Ante Vukusic.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA/CROPIX

Zavižanska legenda više od 15 puta na dan mora izići na led, snijeg i buru kako bi očitao instrumente, a zimi, kad mu se ledi i voda u cijevima, u peć ubaci oko 30 metara drva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49