NEUROKIRURG IZ DUBRAVE

ISPOVIJEST NAKON OBRAČUNA 'Kolegu nisam udario, nego je sam pao. Odbio je moju pomoć'

'Predstojnik Klinike za anesteziologiju počeo me verbalno napadati pa je došlo do manjeg naguravanja'
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Ugledni hrvatski neurokirurg i pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u KB-u Dubrava Darko Chudy usred radnog vremena svojeg je kolegu navodno udario šakom u lice. Predstojniku Klinike za anesteziologiju Ini Husedžinoviću napukla je arkada. Do sukoba je došlo zbog sve većih tenzija u bolnici, koje su rezultat uvođenja smjenskog rada. Chudy, kaže dio njegovih kolega, optužio je kolegu da mu ne želi osigurati dovoljan broj anesteziologa. S doktorom Chudyjem razgovarali smo o nedavnom incidentu, njegovu stavu o smjenskom radu i atmosferi u KB-u Dubrava.

Što se točno dogodilo u KB-u Dubrava?

- Nije došlo do fizičkog obračuna. Čekao sam lift, a predstojnik Klinike za anesteziologiju je u društvu još jednog profesora prošao kraj mene. U jednom trenutku se ipak vratio i počeo me verbalno napadati. Tada je došlo do manjeg naguravanja. Kolega je pao. Ja sam mu pokušao pomoći i podići ga, ali kako je on to odbijao, ja sam otišao.

Predstojnik Klinike za anesteziologiju Ino Husedžinović ima razbijenu arkadu. Spominje se da ste ga udarili šakom u lice?

- To nipošto nije točno. Kolega se ozlijedio prilikom pada.

Zašto je došlo do sukoba, zašto vas je kolega verbalno napao?

- Između nas dvojice postoje nesuglasice u radu. Mi na Zavodu za neurokirurgiju ponajviše ovisimo o radu anesteziologa, a želimo što više raditi i ne smijemo dopustiti liste čekanja. Niti jedna operacija ne može se obaviti bez anesteziologa. Ako ih nema, nema ni operacija. Prije uvođenja smjenskog rada definitivno se radilo više, imali smo veći broj operacija i mislim da je to logično i tu ne treba ništa posebno dokazivati. Možda je smjenski rad povoljan za neke druge struke, ne mogu to točno znati, ali za moju struku za koju odgovoram smjenski rad nije dobar.

Vi se, dakle, protivite smjenskom radu jer sada nemate dovoljno anesteziologa na raspolaganju?

- Smjenski rad nije dobar zbog niza razloga, pogotovo kada se pokušava organizirati ovakav vrlo odgovoran posao o kojem ovise ljudski životi. Znam da je teško raditi u ovim uvjetima, da se pokušavaju pronaći bolja rješenja, međutim mi liječnici smo oni koji moraju izravno pacijentima govoriti da ne mogu ovaj tjedan ili ovaj mjesec na operaciju. Ne postoji nitko drugi tko će taj neugodan razgovor obaviti umjesto nas. Pacijente ne zanima kako mi organiziramo rad, njih zanima možemo li ih liječiti. A vjerujte da takve neugodne razgovore liječnici obavljaju sve više.

Dakle, postoji napetost u KB-u Dubrava?

- Rezultat smjenskog rada je da od ukupno deset sala u KB-u Dubrava, ponedjeljkom rade samo tri. Ostale uopće ne rade. U posljednje vrijeme svjedočimo čudnim događajima. Prvo je smijenjen vrsni abdominalni kirurg prof. dr. sc. Leonardo Patrlj s mjesta predstojnika Klinije za kirurgiju, a potom se na ružan način i torakalni kirurg doc. dr. sc. Igor Nikolić povlačio po medijima. Zato se postavlja pitanje, događa li se i meni ovo slučajno ili za to postoji neki ‘dobar’ razlog. Ne govorim o nekakvim teorijama zavjere, međutim, ovdje postoji suviše podudarnosti. Kao da nekom u KB-u Dubrava ne odgovaraju liječnici koji žele raditi. Možda bi nas trebalo izbaciti. Ali zašto nam to onda izravno ne kažu?

Duboke podjele

U KB-u Dubrava očito postoje podjele. Ima li politika utjecaj? Postoje li i političke podjele u bolnici?

- U ovoj bolnici ne želim ni pomisliti da postoje političke podjele. Kao i u svakoj sredini postoji duboka podjela na one koji ne žele pošteno raditi svoju struku i one koji se trude u zadatim uvjetima odraditi svoju struku što kvalitetnije. One koji jednako liječe sirotinju i uglednike i one koji nisu takvi. Još uvijek smatram da velika većina mojih kolega u KB-u Dubravi pripada onima koji su uvelike istinski liječnici u punom smislu tog poziva. Stoga mi je žao da se na bilo koji način blati rad ove, u kirurškom smislu ustanove izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 16:55