DIVLJAŠTVO NA ULICI

ISPOVIJEST NAPADNUTE AKTIVISTICE 'HDZ-ov vijećnik me srušio i vrijeđao, a ja sam bila osumnjičena'

Zaradila je prekršajnu prijavu za remećene reda i mira jer je vrištala dok su je tukli
 Tomislav Krišto / CROPIX

Da nije bilo medijske hajke, Dubrovčanka Morana Rozić (33), inače predsjednica Udruge za promicanje progresivnih društvenih odnosa (UPPAD), i dalje bi bila vlasnica optužnog prijedloga samo zato jer je vrištajući, kada ju je bacio na tlo i priklještio nogama ispred hotela 'Sheraton' HDZ-ov vijećnik Nenad Viduka (47), narušavala javni red i mir.

Od njezinog progona se odustalo jer ju, zapravo, istražitelji u policijskoj postaji tijekom obrade nisu uspjeli navesti da prizna da je ona svojim ponašanjem, dakle snimanjem sa javne površine, izazvala Viduku. Kao uspomenu na snimanje uzvanika HDZ-ovog skupa, a za koje su ju zamolili iz Građanske akcije, ostale su joj ozljede desne strane glave, desne podlaktice i noge, ali i brdo straha. Neposredno prije Vidukinog nasrtaja, u hotel je pristigao ginekolog Ante Čorušić, dok je tučnjavu propustio Vladimir Šeks koji je stigao desetak minuta kasnije, baš kad i policija.

- Rekli su mi da je Viduka kratkog fitilja i da je dinaroidni tip pa ispada po tome da je u redu da kad ima loš dan ili kad mu nešto ne odgovara, krene toljagom po ljudima. Nakon što je obznanjeno da je prijava protiv mene odbačena, netko me zvao sa sakrivenog broja i šutio. Strah me je za vlastiti život - priča nam Morana koja povremeno uskoči u susret kolegama iz Građanske akcije.

Ispred Sheratona tog kobnog dana bilo ih je pet. Razvukli su transparent 'Detuđmanizacija', dok je ona ušla u hotel tek toliko da izvidi situaciju. Uz ulaz u jednu od dvorana iza recepcije hotela, stajao je natpis 'HDZ'. Shvatila je da je na pravom mjestu i potom izašla van, na zelenu površinu ispred PBZ-a i nekih 20-ak metara od samog ulaza u hotel. Njihovo prisustvo nikako se ne može nazvati, pojašnjava, javnim okupljanjem jer ih je bilo tek petero. Uzvanici skupa su kontinuirano dolazili vlastitim autima ili taksijima. Viduka je, pak, stajao uz glavni ulaz i pušio.

- Gledao me je neko vrijeme i pitao iz daljine: 'Mene snimaš?' Onda je zašao iza hotela i vratio se nakon nekog vremena. Skup kao skup. Bilo je poprilično dosadno čekanje pa sam se približila do ruba ceste da ipak budem na pet do šest metara od ljudi da im ne narušavam privatnost, a opet da imam bolji kadar. Moja kobna greška je bila što sam prešla cestu i stala sa vanjske strane žardinjere gdje su bile zastave te kroz otvor jednog grma snimala. Čim je to on vidio, krenuo je prema meni. Mislila sam da će mi svašta izgovoriti, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da će se baciti na mene. Okretala sam se s kamerom i izmicala mu. U trenu sam se našla na tlu. Pao je svom težinom na mene i držao mi rukama gornji dio tijela dok mi je nogama priklještio donji. Počela sam vrištati iz petnih žila. Bez riječi. Bili su to samo krici. Pokušavala sam ga i ugristi jer je mojom rukom strugao o asfalt. Bezuspješno - prisjeća se mlada aktivistica i dodaje da je kroz maglu čula njegovo opravdanje za nasilje: „Kurva me snimala!“.

Osim kolega iz Građanske akcije koji su promptno odbacili transparent, u pomoć joj je pritekla i jedna od sudionica skupa priupitavši ju ironično: „Šta vam je ovo trebalo da izazivate?!“ Da kojim slučajem nije naišao policajac u civilnom vozilu koji je vidjevši komešanje i obračun, upalio sirenu, tučnjava bi otišla puno dalje.

- Minute koje su uslijedile nakon toga, ishlapile su iz sjećanja. Znam samo da napadača policija prvo nije htjela tražiti po hotelu, već su nas aktiviste htjeli odvesti u postaju. Jutro poslije, pozvana sam na razgovor. U postaju sam ušla kao žrtva a izašla sam kao osumnjičenica. I nažalost znam da je takva praksa učestala u većini slučajeva kada je žena žrtva nasilja i u sekundi ju se izjednači sa napadačem. Moja sretna okolnost je da sam glavom udarila u krivi kamen zbog čega sam samo lakše ozljeđena, jer u protivnom nisam sigurna da bih danas bila među živima, dodaje puna entuzijazma mlada Dubrovčanka, inače arhitektica po struci koja sprema stručni ispit u Italiji, a nedavno je postala i sudski tumač za talijanski i engleski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:12