MISTERIOZNA PRIČA

Ispovijest navodne žrtve otmice: 'Od straha uopće ne mogu spavati.Osobe u crnom i noću me nadziru'

'Sve ovo je dokaz da mi se želi uništiti život. Zašto? Ako sam lud i izmišljam, što mi ne nabiju kaznu'

Zovem se Igor Fehir i 28. lipnja ove godine bio sam otet. Okolnosti oko otmice i mojeg bijega je jedan strašan događaj, stravičan. I o tome ne mogu govoriti jer mi nitko ne može jamčiti sigurnost, ni meni ni mojoj obitelji , što se pokazalo i pri dolasku u Hrvatsku i nakon toga, u ova tri tjedna. Jedna takva trauma baca čovjeka u ogroman strah, u stanje potpune bespomoćnosti iz kojeg ga samo nečija pomoć može spasiti, no umjesto pomoći, od ulaska u Hrvatsku do danas, proživljavam novu traumu koja je isto tako strašna, jer mi to čine oni koji bi mi trebali pomoći - napisala je u obraćanju medijima navodna žrtva otmice Igor Fehir, nakon što je snimio videoclip u kojem optužuje policiju za nekorektno ponašanje i postavio ga na YouTube. Fehir tvrdi da svoju priču do sada nije mogao ispričati jer je policija nametnula cenzuru.

Po pravdu u Strasbourg

Valja napomenuti da Fehiru nitko u Jutarnjem, a koliko je poznato ni u drugim medijima, nije zabranio iznošenje vlastite strane priče. Štoviše, u više navrata pokušali smo ga kontaktirati i razgovarati o svemu što mu se događalo nakon povratka kući 1. srpnja. Dan nakon otmice njegova obitelj rekla nam je da Igor ne može razgovarati jer je još u šoku, a dan kasnije da je otišao u Zagreb odmoriti se s djevojkom te da ga ne možemo kontaktirati. Tražili smo broj njegova mobitela, koji nam nisu dali, nakon čega smo im ostavili broj telefona na koji nas Igor Fehir može kontaktirati, što nije učinio. S medijima je, očito, odlučio komunicirati pismenim putem.

U pismu koje je naslovio ‘Policija baca ljagu na moje ime, dok u biti time prikriva svoju nesposobnost’ ponovno iznosi tvrdnje da ga je, nakon povratka iz Italije policija šikanirala te da će biti prisiljen pravdu potražiti na europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Kada sam se 1. srpnja vraćao iz Italije, još nisam bio onaj kakav sam do danas prikazan u medijima, bio sam tek vođen kao nestala osoba, dakle nisam ni po čemu bio sumnjiv, bez tobožnjih policijskih saznanja koja su slijedila u njihovoj tzv. istrazi.

Izašao sam s palicom

Tog dana nas šest se u dva auta (bez policijske pratnje) vraćalo u Hrvatsku, prema graničnom prijelazu Pasjak. Na granici nas nisu zadržali, evidentirali, niti nam osigurali pratnju, što je bilo vrlo neobično jer su imali nalog (barem se tako govorilo na vijestima da će me policija dočekati i uz pratnju dovesti do obiteljskog stana u Rijeci). Što očekivati u takvom trenutku nego se još više uplašiti i juriti kući da nas možda netko ne prati a da to nije policija...”, piše Fehir, koji naglašava kako je tretman talijanske policije prema njemu bio vrlo nekorektan i nesusretljiv. Među ostalim, tvrdi da je u konstantnom strahu zbog kojeg ne spava, da ga prate, da je zbog postupanja policajaca u istrazi izgubio posao te da je trajno osramoćen pred profesorima na fakultetu.

“Ispred kuće u Rovinju oko 23 sata, gdje sam ovih dana s curom, dvije osobe u crnom s kapama na glavi parkirale su automobil ispred kuće i buljili nam u prozor. Izašao sam van s palicom i psom prilazeći im. Oni su pobjegli, jedan trčeći prema moru, a drugi s autom čija je registracija bila prekrivena bijelim papirom. Zvali smo policiju, no policija se nije pojavila. U 3 sata ujutro se vraćaju, no odmah bježe vidjevši mene kako izlazim prema njima. Policija? Ne dolazi. Naravno da uopće ne spavam od konstantnog straha.

Žele mi uništiti život

Sve ove činjenice su dokaz da mi se želi uništiti život. Zašto? Ako sam lud i izmišljam, što mi ne nabiju kaznu, nego represivnim metodama rade sve da mi unište život u potpunosti. Kome da se obratim? U centru za ljudska prava mi kažu da se ne bave pojedinačnim slučajevima. Ured pučkog pravobranitelja mi odgovara da je većina na godišnjem odmoru, a niti jedne novine i javna televizija mi ne želi dati priliku da javno istupim. Očito mi nitko u državi ne može pomoći...”.

Zbog policije sam dobio otkaz, a izmislili su i da sam dužan...

Hrvatska policija tvrdi da vodi istragu u vezi mojeg neprimijećenog prelaska iz Hrvatske u Italiju, mojeg ulaska u Hrvatsku (koji nije evidentiran, štoviše optuživali su mojeg prijatelja da me strpao u prtljažnik). Moje nepodnošenje kaznene prijave protiv otmičara vam valjda ne bi trebalo biti ništa čudno, s obzirom na strah i nezaštićenost koju osjećam i svaki dan proživljavam. A policija je to vrlo vješto iskoristila da me prikaže kao lažova i od tada slijedi njihov teror prema meni. A tek one teze da sam time riješio ispite i kladioničarske dugove. Pa gdje je logika u tome? Jesam li ih riješio? Ne mogu shvatiti smisao tih optužbi, jer ja još uvijek imam te ispite (napominjem, imao sam kolokvij, a ne ispit, te iz jednog kolegija) za riješiti, a dugovi bi i dalje ostali neriješeni. Opet, napominjem da nemam nikakve dugove. Dobio sam otkaz jer je policija posjetila moje poslodavce! Nadalje, priopćila je mojim profesorima na fakultetu, naravno lažno i potpuno bestidno, da sam neke profesore i zavode prijavio za pranje novca, bez ikakve moje kaznene prijave i potpuno lažno. Oblaćen sam i osramoćen na fakultetu doživotno.

MUP: Fehir je odbio prijaviti svoju otmicu

Policija do sada nije odgovorila ni na jednu od optužbi Igora Fehira, a vrlo rezervirani bili su i oko izvješrtavanja javnosti oko njegove navodne otmice. Iz MUP-a za sada jedino službeno potvrđuju da je Fehir odbio podnijeti kaznenu prijavu zbog otmice te da je odbio liječnički pregled u Hrvatskoj.

Policiji smo i jučer poslali službeni upit da komentiraju Fehirove optužbe, no odgovor nismo dobili do zaključenja ovoga izdanja. Prema neslužbenim informacijama, Fehira su na dan nestanka snimile nadzorne kamere jedne kockarnice u Opatiji, no policija tu verziju nikada nije službeno potvrdila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:55