SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

ISPOVIJEST OCA KRISTIANA VUKASOVIĆA 'Sucu sam rekao da je bolestan, zašto ga šalje u zatvor? On kaže takva je procedura. Ostao sam zatečen...'

 
 Provjereno, Nova TV

Emisija Nove TV 'Provjereno' ovoga četvrtka donosi ispovijest oca Kristiana Vukasovića, koji po prvi put staje ispred kamera te otkriva što se događalo iza rešetaka u kojima se nalazio njegov sin, dječak s mentalnim i tjelesnim oštećenjem, koji je u splitskoj bolnici umro od straha, kako je pokazala obdukcija.

Bio je povučen, neprihvaćen jer je drugačiji. Emotivan, kaže otac preosjetljiv. Izuzev mentalnih i tjelesnih oštećenja, Kristijanu se s 13 godina pojavila još jedna dijagnoza – piromanija, no pod kontrolom je bila sve do ovog proljeća.

Ovog proljeća, kako kaže otac, bio je nemiran, nervozan, a kako mu je sam priznao, požar je zapalio jer su mu tako rekli unutrašnji glasovi. No, s dijagnozama poremećaja prilagodbe, poremećaja kontrole poriva, mješovita poremećaja ophođenja i emocija, bronhitisom, arterijskom hipertenzijom, metaboličkim poremećajem, disharmoničnim intelektualnim razvojem i iznadprosječno izražene teškoće iz kruga ADHD-a - Kristianu je suđeno poput zdrave osobe.

- Ja znam samo jedno, da moga sina više nema. A ovo moram istražiti i goniti do kraja da se ovako više nešto ne ponovi nikome više, kroz suze je govorio otac Stipan Vukasović.

Kako otkriva otac Stipan, nakon što je stigla policija i vatrogasci na mjesto iza obiteljske kuće gdje je Kristian potpalio požar, policija ga je odvela u Omiš, iz Omiša odveli su ga na hitnu, a iz hitnu su ga pak odveli u Split na psihijatriju.

Provjereno, Nova TV

Međutim, na psihijatriju nije primljen, već su zvali oca da dođe po njega u policiju.

- I dolje su mi dali nalaz gdje su mu dali Normabel, kaže dođite po sina navečer, nećemo ga pustiti sama, priča otac.

Kristian je te noći prespavao kod kuće, no već sutradan zbog drugog podmetnutog požara Kristiana je policija opet odvela, ovoga puta u Split na Županijski sud sucu istrage gdje je dobio 30 dana istražnog zatvora.

Unatoč očevim napomenama sucu da je Kristijan osoba oštećenih funkcionalnih sposobnosti, odluka je ostala ista.

- I reka sam mu da je on bolestan, zašto ga šalje u zatvor? On kaže takva je procedura, tako mora ići. Ostao sam zatečen, pa reko jel' on bolestan, jel' vi imate ispred sebe.. Imamo mi sve, njega će vještak procijenit, ispričao je otac.

Jedanaest dana poslije, Kristian prvi put završava u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj u Zagrebu. Tamo su ga iz Bilica prebacili zbog suicidalnih misli.

- U zatvoru su svi prema njemu bili korektni, no smetalo mu je što pričaju neke grozote, o ubojstvima nasilju i slično. On je osjetio neki nemir, nije mogao zaspati, znojio se, sav se tresao, razmišljao o tim pričama, došlo mu je da sebi naudi i to je ispričao za vrijeme doručka, nakon čega je obaviještena nadležna služba i on je završio ovdje, stoji u otpusnom pismu zatvorske bolnice Svetošimunske.

No to nije bio jedini put da je Kristijan završio u toj istoj bolnici. Stanje mu je bivalo sve gore, pritvor mu je bio produžen, mučila ga je neizvjesnost kada će konačno biti suđenje. Po povratku je dobio novu ćeliju i nove cimere. Nedugo nakon povratka u zatvor, razrezao je žiletom oba zapešća i opet završio u Svetošimunskoj.

- Pitao sam ga zašto? On je rekao da nije mogao izdržat u zatvoru, da ga maltretiraju, da ga vrijeđaju, čak mi je rekao da kada je bio vani na šetnji da mu je jedan pritvorenik zalijepio četiri, pet šamara. Ja sam mu na to odgovorio Kristiane zbog čega? Kaže, ne znam tata možda sam mu ja rekao nešto što mu nisam trebao reći, dodao je otac.

Na mnoga pitanja još uvijek nema odgovora. Priču Eme Branice o smrti Kristiana Vukasoviću i potresnu ispovijest oca Stipana pogledajte u emisiji 'Provjereno' u četvrtak u 22:15 na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:26