SREĆKO BUTKOVIĆ

ISPOVIJEST OPLJAČKANOG OCA MINISTRA PROMETA: LOPOVI SU NAS PRATILI Uzeli su sef s 40-ak tisuća eura i napravili nered: Točno su znali po što su došli

Srećko Butković
 Karmen Mrkić / CROPIX

- Policija radi svoj posao i vjerujem da će ih naći. Ali, u stvari, kada bolje razmislim, možda i ne bih volio da ih se pronađe. Strah me je da bi to mogli biti neki domaći, a kako onda poslije živjeti s tim ljudima? To je malo mjesto, svi sve znaju.

Ukraden novac svakako fali, vjerojatno su ga već potrošili i nikad ga neću vidjeti, ali ja radim cijeli život i zaradit ću ga opet.

Kuća na osami

Najgora je ta spoznaja da je netko bio u našoj kući, da nismo sigurni. Znate, naša kuća je na osami. Nije lako, povrijeđena je naša intima - ispričao nam je poznati novljanski ugostitelj Srećko Butković, otac ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, u čiju su obiteljsku kuću u noći s četvrtka na petak provalili za sada nepoznati počinitelji i ukrali sef s nekih 40-ak tisuća eura.

- To je jednim dijelom bila ušteđevina, a jednim promet koji ostavim u sef prije nego ga položim u banku. Pa radim već toliko godina, moram nešto imati. Imamo dva restorana i autokamp, utržak stavimo u sef jer me je strah noću ga nositi do trezora pa odemo po danu - objašnjava Srećko Butković, koji u Povilama pored Novog Vinodolskog već preko dva desetljeća drži poznatu konobu Lucija.

On i njegova supruga Emilija Mandukić Butković, u noći kada se dogodila pljačka, vratili su se zajedno s posla. Konoba je, inače, udaljena oko kilometra od njihove kuće u Povilama.

- Kao i inače, supruga je odmah otišla u garažu kako bi oprala krpe od ribe, jer imamo riblji restoran. Ja sam primijetio da su vrata od kuće otključana i još sam mislio supruzi reći da kako je zaboravila zaključati vrata? Ona ulazi i primijeti da je tepih zgužvan i komadiće zida po podu. I govori: ‘Pa mi smo opljačkani!’ - prisjeća se Srećko Butković kobne večeri.

Ušli kroz prozor

Provalnici su, kaže, ušli kroz prozor.

- Prvo smo pomislili, kako su uspjeli otključati vrata, da možda imaju rezervni ključ. Vjerojatno su me pratili, možda i neko vrijeme, jer su točno znali po što su došli. Sef nije na vidljivom mjestu, on je u zidu iza trosjeda. Nakon što su razbili zid, vratili su kauč da se ne bi primijetilo. Po podu je bilo kamenje i žbuka.

U kući ima još vrijednih stvari koje nisu ni takli, tako da im je sef očito bio jedini cilj. Pa na prozoru preko kojeg su ušli bilo je složeno oko dvije tisuće kuna na računima, što je supruga pripremila za platiti režije. Na kauču, tamo gdje je sef stajao je laptop koji nisu dirali. Nisu tražili zlatninu, nisu dirali slike. Izašli su kroz ulazna vrata koja se izvana zaključavaju, a unutra je ona okrugla kvaka pa se mogu otvoriti - govori.

Strašan osjećaj

Supruga Emilija Mandukić Butković u strašnome je šoku, on se, kaže, još nekako drži. - Samog sebe krivim što nisam postavio kamere i alarm. To je obiteljska starina koju sam uredio da bismo imali svoju oazu na osami. Kada se ovako nešto dogodi, dođe mi da je prodam i da odemo negdje drugdje. Strašan je osjećaj kada nisi siguran u svojem domu - zaključuje Srećko Butković.

Inače, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj rekli su nam da se za počiniteljem još uvijek traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:16