OČAJNIČKI ŽELE BITI RODITELJI

ISPOVIJEST PARA IZ SLAVONIJE 'Naše dijete rodit će ruska surogat-majka za 45.000 eura'

‘Znam da je surogat majčinstvo kod nas zabranjeno, ali to nije u redu. Valjda nam neće uzeti našu bebu’
 Mario Kovač/CROPIX

Zdenka i Petar krajem srpnja trebali bi postati roditelji. Uzbuđeni su, upravo je prošlo prvo, najrizičnije tromjesečje trudnoće. Jedan im je kamen pao sa srca. No još je puno koraka pred njima.

- Naše dijete rodit će surogat majka u Rusiji - kaže mirno Zdenka, koja je ovu odluku sto puta promislila i uvjerena je u njezinu ispravnost.

Zdenka i Petar par su u srednjim 40-tima s područja Slavonije. Oboje imaju dobar posao i pristojna primanja. Dugo su u braku, no Zdenka nije mogla ostati u drugom stanju.

- Moja je maternica puna mioma i već prije mnogo godina liječnik mi je rekao da su šanse da iznesem trudnoću minimalne. S godinama, te su se šanse dodatno smanjivale sve dok mi jednog dana nije iskreno rekao da šansi više nema - priča Zdenka.

Već je ranije sa suprugom počela razmatrati mogućnost surogat majčinstva. Njezine su jajne stanice, naime, zdrave i sposobne za začeće.

- Počela sam se raspitivati, tražiti sve moguće informacije, a posljednjih godinu dana provela sam u ozbiljnom proučavanju svih mogućih opcija - priča.

Usput je saznala da nije prva u Hrvatskoj: više desetaka parova, kaže, odgajaju djecu koju su im rodile surogat-majke, a najstariji među njima imaju više od 20 godina.

- Surogat majčinstvo je u Hrvatskoj zabranjeno i ja sam toga svjesna. No, smatram da je takva regulativa upravo porazna, katastrofalna za desetke parova koji nemaju nikakvu šansu za začeće i iznošenje trudnoća, poput onkoloških bolesnica. Mislim da ne radim ništa nemoralno - kaže Zdenka.

Odlučili su se za jednu agenciju u Rusiji, koju je pronašla na internetu. Trošak cijelog postupka - 45.000 eura.

- Naše žene najčešće odlaze u Ukrajinu i Rusiju, u kojima je surogat-majčinstvo dozvoljeno. Te su države doista razvile medicinski turizam baziran na surogat-majčinstvu. Tamošnje agencije i klinike ništa ne pitaju - naglašavaju da im nije bitna nacionalnost, državljanstvo, bračni status, spolna orijentacija. Važno im je da donesete novac, a kako ćete se snaći u svojoj zemlji sa svojim zakonima - to nije njihova briga - priča Zdenka.

A radi se, kaže, o velikom iznosu novca, nedostižnom brojnim hrvatskim parovima.

- Tim se novcem pokrivaju svi pravni papiri, životni troškovi surogat majke, njezino liječenje, odjeća, naknada za nju, naknada za agenciju i slično - govori. Zdenka je, kad se javila agenciji i počela s postupkom, primila svojevrsni katalog potencijalnih surogat majki. Radi se o mlađim ženama koje su do sada najmanje jednom rodile: taj je uvjet iznimno bitan, kaže Zdenka, kako bi žene točno znale što ih u sljedećih devet mjeseci čeka te kako će se osjećati tijekom i nakon poroda.

- Izabrali smo jednu ženu. Imamo pravo upoznati je ranije, pa i odbiti ako to želimo, no mi smo je upoznali tek kad je došla na usadnju našeg embrija. Otišli smo do sada u Rusiju samo jednom, na vađenje jajnih stanica i davanje sperme - kaže Zdenka. Ako žele, mogu doći na svaki liječnički pregled zamjenske majke, no njima se, kaže, to ne isplati.

- Ali redovito nam šalju slike ultrazvuka i sve druge relevantne nalaze - priča.

Sljedeći put u Rusiju će otputovati na porod svojeg djeteta. Administrativnih prepreka se, kaže, ne boji.

- To je tamo dovedeno do savršenstva. Nakon što se dijete rodi, bolnica odmah na mjesto imena rodilje upisuje moje ime. Rodilja se ne spominje nigdje. Ja dobivam potvrdu da sam rodila. Onda se javljam u hrvatsku ambasadu, gdje prijavljujem da sam rodila dijete u Rusiji. Tamo mi izdaju privremene papire za ulazak u Hrvatsku, a kad se vratim, normalno upisujem dijete u matičnu knjigu rođenih - objašnjava.

Ne vjeruje da će naići na bilo kakav problem. Nije ju zabirnula ni vijest o sudbini talijanskog para koji je ostao bez djeteta. Radilo se o paru koji je ostvario roditeljstvo 2011. godine također putem surogat majke u Rusiji. Međutim, talijansko veleposlanstvo u Rusiji, koje im je izdalo odobrenje da s djetetom uđu u Italiju, obavijestilo je talijanske vlasti da sumnjaju da dijete nije rodila žena s kojom dolazi. DNA analiza pokazala je da dijete biološki nije dijete tog para.

Nakon što su šest mjeseci živjeli s djetetom, ono im je oduzeto, promijenjen mu je identitet i smješteno je kod udomitelja. Talijanski par tužio je Italiju Europskom sudu za ljudska prava zbog povrede prava na obiteljski život. I Sud je presudio u njihovu korist - dosudio im je odštetu od 30.000 eura, ali ne i dijete. Zaključili su da je proteklo već značajno vrijeme koje je dijete provelo s udomiteljima, da se za njih vezalo i da nije u njegovu interesu da se vrati paru.

- Ne bojim se da će doći do takve pravne zavrzlame. Razlika tog para i nas leži i u tome što smo mi oboje biološki roditelji tog djeteta. Ne vidim razloga da bilo tko stvara probleme - kaže Zdenka.

Njezina bliža okolina, kaže, upoznata je s njihovom odlukom. I mahom ih podržava.

- Kad bi to u Hrvatskoj bilo legalno, pri čemu ne zagovaram takav komercijalni model kakav ima Rusija, mnogo veći broj parova mogao bi si priuštiti roditeljstvo. Mi, koji trebamo usluge zamjenskih rodilja i koji smo im beskrajno zahvalni, ne činimo to zato što ne želimo roditi i uništiti si liniju, kao što to viđamo po američkim filmovima i kod holivudskih zvijezda. Mi ne možemo drugačije doći do svojeg biološkog djeteta - upozorava.

U većini zemalja EU surogat-majčinstvo je zabranjeno ili neregulirano, a zamjensko majčinstvo na komercijalnoj bazi - dakle, za novac - zabranjeno je u svim državama članicama. Velika Britanija dozvoljava surogat majčinstvo, ali isključivo iz usluge, bez naknade za rodilju: ipak, surogat-majka može tražiti da je par kojem će roditi dijete uzdržava tijekom trudnoće. Češka zabranjuje surogat majčinstvo, ali ga dozvoljava u slučajevima teških bolesti. Tada država i financira sve postupke potrebne za dolazak do trudnoće.

Komercijalno surogat majčinstvo dozvoljavaju Ukrajina, Rusija, Indija, Bjelorusija i neke druge, mahom siromašnije, države.

Rasprava o mogućnosti legaliziranja surogat majčinstva, uz strogu zabranu bilo kakve novčane naknade, trenutno traje u Srbiji.

Kako doći do surogat majke

1. Kontaktirati odabranu agenciju

2. Utvrditi uvjete: treba li par i genetski materijal ili ne

3. Uplatiti potreban iznos

4. Agencija šalje katalog potencijalnih surogat majki, par odabire jednu

5. Odlazak u odabranu zemlju, gdje se uzima genetski materijal i obavlja oplodnja zamjenske rodilje

6. Nakon poroda, majka - a ne surogat-rodilja - dobiva potvrdu da je rodila

7. S tom potvrdom odlazi u hrvatsko veleposlanstvo, prijavljuje rođenje djeteta i dobiva papire potrebne za povratak u Hrvatsku s bebom

8. U Hrvatskoj upisuje dijete u maticu rođenih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:09