VLASNIK TOMMYJA

ISPOVIJEST PODUZETNIKA 'Namjerno sam izgubio dva milijuna eura. Da nisam, ostao bih bez svega što imam'

Split, 090514.Tomislav Mamic vlasnik trgovackog lanca Tommy.Foto: Jakov Prkic / CROPIX
 Jakov Prkic / CROPIX

U priči oko zemljišta kod Sevida ja sam zapravo jedini na gubitku ako projekt ne bude realiziran. Iz projekta sam se povukao još 2009. godine, nakon negativne medijske kampanje koja je dovela do toga da Županijska skupština ne potvrdi godinu dana prije već izglasanu prenamjenu zemljišta, piše Slobodna Dalmacija .

Do tada sam, što u kapare vlasnicima parcela, što u sređivanje imovinsko-pravnih odnosa, uložio oko dva milijuna eura. Vlasnici zemljišta ni u čemu nisu, niti mogu biti na gubitku. Propadne li projekt, ostaje im novac od kapare koja im je isplaćena, a dobili su zemljište koje je vlasnički i katastarski sređeno, i još pritom prenamijenjeno iz poljoprivrednog u turističko – sažetak je pojašnjenja Tomislava Mamića, vlasnika tvrtke “Tommy”, vezano uz priču o projektu turističkog naselja u Maloj Vali kod Sevida.

Vlasnicima zemljišta kapare su isplaćene prije osam godina, a u ugovorima je jasno definirano da će ostatak iznosa biti isplaćen kada na otkupljenom zemljištu bude moguća realizacija projekta, odnosno kada lokalne vlasti i Županija izvrše prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u turističko-građevinsko.

– Prije svega, valja napomenuti kako je na tom području turistička zona bila predviđena još 60-ih, odnosno 70-ih godina prošlog stoljeća. U projekt sam se upustio na prijedlog Ivice Vulića, s kojim sam godinama dobro surađivao kod kupnje nekretnina i poslovnih prostora za potrebe trgovačkog lanca. Riječ je o ambicioznom projektu za koji smo tada imali već dogovoreno kreditiranje s bankama. Tada, 2005. godine, za sličnim projektima vladao je veliki interes, tržište je bilo u porastu, no, nažalost, nije bilo povjerenja u investitore. Za razliku od danas, kada su investitori i te kako dobrodošli, ali je financijska situacija obrnuta – podsjeća Mamić.

Općina Marina tada je bila i te kako zainteresirana za projekt, i do početka 2008. godine su proveli postupak koji prethodi izmjeni prostornog plana. Županijska skupština je trebala dati samo završnu ovjeru da je postupak proveden u skladu sa zakonom, no do toga nije došlo.

– U javnosti je trajala negativna kampanja koja je dovela do toga da se zaustave praktički svi slični projekti, pa i naš. Prozivalo nas se da smo mešetari, Županija je sve zaustavila, pa je s tim zapelo i daljnje financiranje dogovoreno s PBZ-om i Splitskom bankom. Cijela ta kampanja meni je štetila i osobno i poslovno, izložio sam se i financijski i fizički, a mislio sam da radim dobro. Vlasnicima zemljišta ništa nije bilo prešućeno, u ugovorima je navedeno da će se zatražiti prenamjena zemljišta. Plaćano im je u prosjeku 27 eura po kvadratu, iako je cijena poljoprivrednog zemljišta bila do 10-12 eura po kvadratu. U svakom slučaju, nakon svega, rekao sam Vuliću da se povlačim iz svega, da ne želim biti više ni financijski ni osobno uključen u tu priču – kaže Mamić.

Do tada je projekt financiran na način da je tvrtku “Mala vala”, osnovanu za ovu svrhu, kreditom financirala Privredna banka Zagreb, uz jamstvo tvrtke “Tommy”. Ukupno je uloženo oko dva milijuna eura, najveći dio za kapare za zemljišta, a dobar dio novca potrošen je na sređivanje vlasničkih odnosa.

– Dva odvjetnička ureda su dvije-tri godine rješavala čišćenje vlasničkih knjiga. Geodetski ured sa šest zaposlenih tri je mjeseca sređivao dokumente potrebne za katastarski plan. Vlasnici su na kraju dobili čiste parcele. Uglavnom je tu bila riječ o zapuštenom zemljištu, tek tu i tamo poneki je maslinik ili vinograd bio obrađen. Danas su to vlasnički sređene parcele na građevinskom području – napominje Mamić.

U međuvremenu je, nakon što je promjena prostornog plana zapela na Županijskoj skupštini, buknula recesija, i bilo je suludo očekivati da se projekt može isfinancirati do kraja. Otplata kredita pada na tvrtku “Tommy”, pa Mamić 2009. godine cesijom dug prenosi na sebe kao fizičku osobu i otplaćuje banci potraživanje. Dakle, jedini pravi uloženi novac u cijeloj priči je njegov.

– Sudbina je ovog projekta neizvjesna, treba vidjeti u kojem će se smjeru priča dalje razvijati. Osim recesije koja je pogodila tržište, drugi problem je činjenica da za jedan dio zemljišta, ukupno je riječ o nekih 60 tisuća kvadrata potrebnih da se formira zaokružena čestica, još nije obuhvaćen kupoprodajnim ugovorima s vlasnicima. Dakle, daljnja realizacija projekta je upitna. No, ja vjerujem da je Ivica Vulić jedini koji takav projekt može dovesti do kraja. Mislim da on i sada ima zainteresiranih za ulaganje, ako napokon budu provedena sva potrebna planska usklađenja. Ako je ikome u interesu da priča uspije, onda je to meni. To je jedini način da vratim vlastiti uloženi novac.

Mamić dalje kaže da nije bio spreman ništa raditi ispod stola, te napominje da nitko nikad nije od njega tražio mito kako bi se priča “pogurala”. S druge strane, napominje, u jednu ruku on osobno može biti i zadovoljan što se sve razvilo na ovaj način, jer da je priča prije šest godina prošla, i planovi izmijenjeni, imao bi puno veću glavobolju nego sada, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu koji uključuje i izgradnju kompletne infrastrukture, trebat će dosta truda da bi se doveo u fazu da je ekonomski isplativ i zanimljiv investitorima, napominje on.

– Sve bi to zahtijevalo puno vremena i novca. Shvatio sam da nemam dovoljno vremena ni financijskih sredstava za takvo što, pogotovo u današnjim prilikama. Odustao sam od širenja na druge djelatnosti, poput turizma, smatram da čovjek treba biti oprezan i racionalan prije svega, kako bi se sačuvao od problema. Da je projekt započet, vrlo lako je mogao povući za sobom cijeli moj biznis, s obzirom na financijska sredstva koja bi zahtijevao.

Hoteli i vile još su na putu

Mala vala predviđena je kao T1 i T2 turistička zona u Prostornom planu županije, koji je konačno izmijenjen prije godinu dana. Dakle, mogu se graditi različiti turistički objekti – od marine do hotela, vila i apartmana. Usklađenja općinskog prostornog plana i izrada detaljnog plana uređenja, kojim bi se trebalo definirati broj postelja, a ovisno o tome i broj vezova u marini koja je planirana, u tijeku su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:53