'KOMPJUTORA IMAMO'

ISPOVIJEST POLICAJCA 'Nemamo kemijskih olovaka, blokova, toaletnog papira u postajama...'

Vrbovsko, 221212.Zenska osoba srednje zivotne dobi je preminula, a za zivot zene starije dobi bore se lijecnici ogulinske bolnice nakon pucnjave jutros oko 7.30 sati u kuci u Ulici I.G.Kovacica u Vrbovskom. Osumnjiceni muskarac, takodjer clan te obitelji, pocinio je samoubojstvo u obliznjoj sumi.Foto: Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

Ne pamtim kad je stanje u policiji bilo gore – govori za Slobodnu Dalmaciju iskusni splitski policajac zaposlen na srednjoj hijerarhijskoj razini. Premda je tražio da mu ne otkrijemo identitet, jer bi, u protivnom, vjerojatno dobio otkaz, ono što nam je rekao, čini se, zaslužuje objavu:

Pompozne najave

- Policijska uprava splitsko-dalmatinska već godinu i pol nema načelnika. Kad je maknut Zoran Petričević, postavljen je Marko Serdarević kao vršitelj dužnosti. Raspisan je natječaj za novog načelnika, ali je poništen, jer se, valjda, nije javio nitko tko odgovara ministru i ravnatelju policije. Ministar Ranko Ostojić na početku mandata pokušavao je promijeniti Zakon o policiji, koji je bivši ministar Karamarko lukavo donio pred odlazak s vlasti kako bi zacementirao postojeće stanje. EU to nije dopustio i sada izgleda da su svi pomalo digli ruke od nas.

Samo zato što nemate načelnika, nego vršitelja dužnosti?

- Nemamo načelnika, kemijskih olovaka nemamo, blokova nemamo, toaletnog papira u postajama nemamo. Kompjutora imamo, dala ih je Europska unija, ali namještaj po postajama je katastrofalan. Ima inspektora koji sjede na stolicama koje podsjećaju na one iz “sivog doma“. Čovjek dođe prijaviti kazneno djelo, a mi ga dočekamo u kancelariji koja ne sliči ni na šta. Automobila imamo, ali su često loše raspoređeni. U nekim postajama u županiji noću dežuraju samo dva policajca.

- Plaća policijskog službenika sa srednjom stručnom spremom, koji cijeli mjesec radi jutarnju smjenu, iznosi oko 4000 kuna, s višom stručnom spremom oko 6000 kuna, dok oni s visokom stručnom spremom primaju oko 7500 kuna. Tjelesna spremnost kontrolira se svake godine, ali kad bi se to radilo “po zanatu“, više od 60 posto policijskih službenika ne bi dobilo prolaznu ocjenu, a da ne govorim da smo liječnički pregled zadnji put imali prije dvadesetak godina iako je pompozno najavljivan u mandatu ove Vlade. Policajcima su ukinute otpremnine, pa dok državne tvrtke poput HEP-a i HŽ-a svojim djelatnicima daju i do 300 tisuća kuna, mi dobivamo tri prosječne hrvatske plaće, što iznosi oko 15 tisuća kuna.

I još...

- Kriminalistički policajac godišnje primi narudžbenicu u iznosu od 2700 kuna za kupnju “građanskog odijela“ u Varteksu i 400 kuna za cipele u Borovu. Kažu da na taj način pomažemo hrvatske tvrtke, međutim, nitko ne pita službenike kriminalističke policije kako će u odijelu istraživati na požarištima, po selima, pušnicama...

Koliko se politika miješa u rad policije?

- Skoro ista ekipa koja danas vodi policiju šefovala je u vrijeme HDZ-a kada su devastirali policijski sustav. Promijenjeno je možda pet-šest šefova koje je ionako trebalo maknuti, a došao je samo jedan baš blizak SDP-u te se ne može govoriti o SDP-ovoj čistki – tvrdi i nastavlja:

Podobni klimoglavci

- Ima krajnje nelogičnih odluka. Na primjer, od prije nekih godinu dana moramo u policijski sustav ubaciti imena svojih doušnika. Ime, prezime i informaciju koju nam je dao, a onda u Zagrebu odlučuju zaslužuje li nagradu. Maksimalna je dvije tisuće kuna. Tu je prije bilo svega, davali su se veći iznosi, sve je bilo usmeno, ali je samo policajac znao tko mu je doušnik. On je bio zaštićeniji. Sada netko na višim razinama policijskog sustava, ako hoće, može zloupotrijebiti informaciju o doušnicima. Mladi policajci i policajke, zaposleni u zadnjih nekoliko godina, zbog Schengena rade na državnim granicama gdje po kontejnerima glume zaštitare, umjesto da se kale na ulici. U Policijskoj upravi sve se podređuje statistici, a plaće padaju godinama, sindikati nas praznim riječima pokušavaju smiriti i za svoje sitne privilegije prodaju nam maglu. Bitno je samo da ne “talasaš“, a što radiš, nitko ne pita – veli splitski policajac, pa zaključuje:

- U policijskim postajama kronično manjka policijskih službenika, dok je policijska uprava prepunjena podobnim klimoglavcima koji u godinu dana ne napišu ni dvije rečenice i ne riješe ni jedno kazneno djelo. Policiji trebaju promjene bilo za mandata ove ili neke buduće vlade, ona je stup države, sigurnosti građana i u zemlji koja je premrežena korupcijom smatram da je treba pokrenuti. Treba nam netko tko ima hrabrosti odvojiti žito od kukolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:09