BESPRAVNA GRADNJA

ISPOVIJEST RADNIKA 'Mudrinić laže! Nema pravo na legalizaciju!'

 Portal Slobodna Dalmacija

SPLIT - Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić još je 90-ih godina na otoku Žutu, u neposrednoj blizini Kornata, kupio zemljište površine oko 160 tisuća četvornih metara i na njemu naknadno, po nacrtima zasad nepoznatog arhitekta, izgradio niz bespravnih objekata, piše Slobodna Dalmacija.

Žut se nalazi izvan granica Nacionalnog parka Kornati, ali je na njemu ipak zabranjena gradnja jer je to zaštićeno područje značajnih krajobraza. Anita Babačić-Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije, potvrdila je da je riječ o bespravnoj gradnji.

Mudrinićevo objašnjenje o vremenu nastanka tih objekata je nejasno, jer tvrdi da je dio njih građen prije, a dio nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena zračna snimka koja sada služi kao temelj za legalizaciju bespravnih objekata. Međutim, Slobodnoj Dalmaciji javio se čovjek koji je sudjelovao u izgradnji Mudrinićevih objekata s tvrdnjom da je svih šest kućica s temeljima, čeličnom konstrukcijom i krovištem izgrađeno u listopadu 2011. godine, pet mjeseci nakon zračne snimke.

− Ivici Mudriniću trebala je radna snaga za tegljenje željeznih konstrukcija, neki moji prijatelji i poznanici pitali su me želim li raditi desetak dana jer će biti dobro plaćeno. Prihvatio sam, trebao mi je posao. Na Žutu smo nas 12-13 radili desetak dana i odradili posao. Bilo je to u listopadu 2011. godine, sto posto, tu nema greške. Ne znam točan datum, ali bila je druga polovina listopada − kaže naš sugovornik koji je želio ostati anoniman i čiji su podaci poznati redakciji Slobodne Dalmacije.

Jeste li na Žutu za vrijeme gradnje vidjeli Mudrinića? − pitali smo ga.

− Da, jednom je prilikom bio i Mudrinić, došao je svojim brodom s nekoliko prijatelja iz Zagreba pogledati što se radi. Usput nam je objasnio i što će to biti. Govorio je o maslinicima, vinogradu, da planira izgraditi mali mlin i točionicu vina. Ali ono drugo, što sam vidio i po nacrtima, to su stambeni objekti, smještajne jedinice, po nacrtu smo vidjeli da imaju sobu, WC, terase. Nacrt smo vidjeli, ali nije bilo ploče s imenom izvođača, projektanta, broja dozvole. Mislim da se radi o apartmanima, neke od kućica predviđene su za dvije etaže s terasama i pogledom na more...

Da, ali sada sve to izgleda kao konstrukcija koju je moguće koristiti za više namjena.

− To su željezne konstrukcije, a u budućnosti je bilo planirano izvana ih obzidati kamenom da se prilagode okolini. Kada smo mi tamo došli, temelji su već bili naliveni, neki čelični stupovi već su bili postavljeni, a mi smo dovukli preostale i postavljali željeznu konstrukciju i krovište s kanalicom. Vukli smo te čelične stupove 200 metara od mora, bilo je to dosta teško. Osim toga, ne vjerujem da objekti služe za čuvanje freza i kosilica, pa što će im onda druga etaža?!

Zašto ste odlučili reagirati i javiti se našoj redakciji?

− Kućice su izgrađene poslije zračne snimke, to je sto posto točno! Znam da to nije mala stvar koja se može sakriti, kad je lijepo vrijeme, one se vide i s Pašmana. Pratim koliko se govori o legalizaciji, poziva se ljude, pa tko ne prijavi, ruši mu se, svi tvrde da onaj tko je gradio nakon snimke nema šanse za legalizaciju.

Nekim “malim ljudima” koji su nešto cijeli život gradili sada će se to rušiti, ali onda treba ići pošteno i rušiti svima koji su gradili bez dozvole. Pravna bi država trebala biti jednaka prema svima, više ne bi trebalo biti malih i velikih, svi bi trebali biti isti. Pročitao sam da Ivica Mudrinić govori kako je nešto radio prije, a nešto poslije snimke, a ja znam kad su ovi objekti građeni. Radovi na tih šest kućica obavljeni su nakon snimke, pet mjeseci poslije.

Pa vidi se i na Geo-portalu da nema ni krovova ni kućica, to je svima dostupno i svi to mogu vidjeti. Vidi se jedno jedino krovište, ali to je nekakva montažna kućica koja je nekada imala kotače, pa je naknadno fiksirana i uz nju su betonirane gusterna i septička jama. Jedino je ta montažna kućica ondje bila otprije.

Kada su nastale fotografije na kojima se vide radovi na postavljanju krovišta?

− Dok smo tamo radili, u listopadu 2011. godine. Najprije su mi bile zanimljive, a poslije... Ne znam, možda sam pomislio da bi moglo doći i do ovakvog raspleta − završava svoje svjedočenje sugovornik Slobodne Dalmacije.

Vlast na velikom ispitu

Na orto-foto snimci ne vide se kućice i krovovi na Žutu, pa je očito da su podignute nakon zračne snimke. A to znači da ne postoji način da ih se zadrži u prostoru, one po Zakonu o legalizaciji moraju biti uklonjene. Aktualna vlast neprekidno ponavlja da će rušenja i uklanjanja objekata biti i da će rušenje početi upravo od objekata izgrađenih nakon orto-foto snimke.

Ako želi biti vjerodostojna, mislim da vlast nema izbora, jer bi uklanjanjem Mudrinićevih objekata poslala dvostruku poruku: svi su pred zakonom jednaki i nema gledanja kroz prste, a pogotovo ne kategoriji ljudi u koju spada Mudrinić. To više što se ne radi o velikoj vrijednosti objekata, jer će na nekim drugim mjestima bageri ukloniti kuće vrijedne nekoliko milijuna kuna. Dakle, ovo je simbolična vrijednost, ali i simbolična poruka − smatra jedan od zadarskih arhitekata upoznat sa slučajem gradnje na Žutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:57