SPAŠENI STONJANI

Ispovijest ribara o spašavanju iz olujnog mora: ‘Iz ledenog mora virile su samo glave. Prsti su im se smrznuli‘

Dvojica stonskih ribara umalo su stradala u olujnoj buri prije četiri dana u Velebitskom kanalu.

Ribar Denis Cvitković

 Dubrovački vjesnik

Dvojica stonskih ribara umalo su stradala u olujnoj buri prije četiri dana u Velebitskom kanalu. Nedaleko od Novog Vinodolskog došlo je do havarije ribarskog broda u vlasništvu ribara s Pelješca i samo zahvaljujući brzoj reakciji i hrabrosti dvojice lokalnih mještana Stonjani su izbjegli pogibiju, o čemu je izvijestio portal tunera.info, a prenosi Dubrovački vjesnik.

O svemu je za Dubrovački više ispričao ribar, ili kako sam za sebe kaže, "škampar" Denis Cvitković iz Klenovice koji je s djelatnikom ispostave Lučke kapetanije Novi Vinodolski Željkom Zoričićem gliserom marke "Fisherman" isplovio na otvoreno more i nakon kraće potrage locirao ribare i izvukao ih iz uzburkanog mora. Cvitković je za Dubrovački opisao dramatičnu jutarnju akciju spašavanja:

- Tog jutra oko 7:15 sati dobio sam poziv te sam u najkraćem roku isplovio sa svojim 7,6 metrara dugim gliserom "Fisherman". Da, otvorenog je tipa i more nas je doslovce moglo "progutati", ali ne razmišljate u tom trenutku o posljedicama nego jurite spasiti ljude. Valovi su podivljali, bili su tako visoki toliko da dvojicu ribara nismo primjetili iako smo pored njih, kako su nam kasnije rekli, prošli na udaljenost od tridesetak metara!, ispričao je Cvitković koji je tek kasnije imao vremena razmišljati o, zapravo, odluci Stonjana da po nevremenu isplove iz Crikvenice gdje su dan ranije upravo kupili drvenu koću duljine 10 metara.

- Shvatili smo da su dvojica ribara s mrežama prema Pelješcu krenuli kombijem, dok su druga dvojica u koći zaplovili prema južnom Jadranu. More je bilo sve uzburkanije, valovi su se pjenili ali eto, odlučili su što prije stići doma. Vjerojatno su željeli sve završiti prije Božića kako bi blagdane proveli u krugu obitelji. Da, čovjek planira i snuje ali ovaj put more odlučuje. Kad su se našli na oko 3 nautičke milje od obale u koću je počelo prodirati more i potonula je, a u moru su završila i njih dvojica, poslavši tek SOS poziv s koordinatama prije nego što su i sami skočili u more. Jedino što im se našlo pri ruci bila je splav veličine nekih pola sa pola metra. Dok su im iz ledenog mora, temperature tek oko 12-13 stupnjeva virile samo glave, grčevito su držali konop oko splava. Kakvi su uvjeti na moru bili uz valove često više od 2 metra, najbolje govori činjenica da su nam rekli kako smo prošli pored njih, a da ih nismo vidjeli iako su nas još i zvali u pomoć.

Cvitković priča kako je jedan od ribara imao prsluk za spašavanje a drugi ne i da su ostali u moru još samo 20-30 minuta vjerojatno bi nastupile pothlađenost i tragične posljedice.

- Prsti su im se već počeli smrzavati, ali srećom, more ovaj put nije uzelo žrtve, ispričao je Cvitković te dodao kako su, dok su stonske ribare vozili prema obali, pozvali pomoć te ih je na obali dočekao kombi Hitne pomoći.

U brzini hrabri spasioci nisu stigli uzeti osobne podatke spašenih ribara. Znaju tek da se "jedan zove Niko i da mu je prezime kao jednom poznatom liječniku iz Rijeke".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:20