‘VJEROVALA U DOBRO‘

Ispovijest roditelja ubijene Mihaele: ‘Ne možemo pojmiti da više neće ući na naša vrata. Ponekad se nadam...‘

Ono što je roditelje dodatno povrijedilo je pokušaj zataškavanja i laganje da je njihova kći izvršila samoubojstvo

Mihaelini roditelji

 Facebook/Nedjeljom u 2/

Mihaela Berak ubijena je 21. rujna kad ju je iz službenog pištolja ubio policajac Marko Smažil s kojim se kratko viđala. Umjesto 21. rođendana koji je trebala proslaviti 18. studenog, njezin je život naglo završen. Majka djevojke za HRT-ovu emisiju Nedjeljom u 2 ispričala je kako je njena kći bila radosna djevojka koja je oko sebe uvijek širila sreću.

- Naša Miha, naša radost, sve naše. Ona je bila dijete koje je oko sebe širilo pozitivu, uvijek okružena prijateljima, ambiciozna, suprug i ja smo znali reći da je imala svoj stav. Od vremena kad je išla u vrtić znala je što će odjenuti, pa sve do upisa na fakultet, kad je u sebi prepoznala onaj osjećaj da želi pomagati ljudima, da želi biti s djecom koja nemaju roditeljsku skrb, da želi podršku ženama koje su zlostavljane, koje su u sigurnim kućama..., rekla je Mihaelina majka Jadranka.

Dodala je da je u najtežim trenucima znala prići i svojim lijepim crnim okicama pogledati s puno sućuti. Kaže kako je uvijek vjerovala u dobro i znala da postoji dobro u ljudima.

- Mislila je da je svijet jedno sigurno mjesto. Bila je toliko puna dobrote i vedrine, borac za pravdu, prepričava Jadranka koja se prisjetila i anegdote iz škole kad ju je profesorica prozvala ženskom harambašom.

Mihaela je ove godine planirala položiti vozački ispit, radila je tri posla, a svi su kolege imali samo lijepe riječi.

image

Mihaela Berak

/Facebook

- Nismo mogli pojmiti da se ona više neće vratiti na naša vrata. Ponekad se nadam, pogledam navečer kad se probudim, možda se pojavi i kaže ‘mama, to je bila šala, vratila sam se‘. Ne možemo shvatiti da našeg djeteta više nema. To je nemoguće, rekla je majka ubijene kroz suze.

Ono što je roditelje dodatno povrijedilo je pokušaj zataškavanja i laganje da je njihova kći izvršila samoubojstvo.

- Mi znamo svoje dijete, nitko nije mogao pojmiti to što se plasiralo u medijima. Saznali smo tko je Mihaelu ubio kad smo došli na patologiju. Sve smo čuli iz medija, nismo mogli doći sebi. Izgubili smo dijete koje nam nitko ne može vratiti, ali taj nedostatak poštovanja prema žrtvi, prema roditeljima, sestri... je nešto što podjednako boli. Nikad nam sućut nisu izjavili. Nitko, rekli su roditelji.

Policija branila službenika

U večernjim satima 21. rujna Marko Smažil, policajac koji je samo mjesec i pol ranije dobio službeni pištolj, upucao je Mihaelu. Smažil je prijavio njenu smrt tvrdeći da se sama ubila. Od tragičnog događaja do prijave prošlo je najmanje sat vremena, a iskaz da se djevojka sama ubila osporen je već na očevidu.

Tijelo djevojke pronađeno je na kauču, a s obzirom na to da je obilno krvarila policajci su zaključili da je krv morala zahvatiti i Smažilovu odjeću. Mediji su tad pisali da je odjeću stavio u perilicu rublja, a navodno se istuširao prije dolaska policije. Uzorci sa šaka žrtve i policajca, kao i preliminarni rezultati, isključili su mogućnost da je ona rukovala pištoljem.

Smažil je tad promijenio priču tvrdeći da je pištolj slučajno opalio dok ga je čistio. Ni to nije imalo smisla jer nije mogao objasniti zašto je repetirao pištolj i ubacio metak u cijev bez razloga.

Osječka je policija ustvrdila da se radi o ubojstvu iz nehaja, odnosno ubojstvo je policija okarakterizirala kao blaže kazneno djelo dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom. No istog dana Državno je odvjetništvo prekvalificiralo slučaj u ubojstvo koje je Smažil počinio namjerno.

Prema Protokolu o zajedničkom radu policije i Državnog odvjetništva u kaznenim predmetima, policija sama odlučuje o postupanju u tom slučaju. Također, iz DORH-a su potvrdili da neće istraživati osječku policiju, čiji je šef Krunoslav Patača u nekoliko navrata branio zaključak policijskog krim-istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:39