ZAPOVJEDNIK JVP GRADA SPLITA

ISPOVIJEST ŠEFA SPLITSKIH VATROGASACA: JA SAM KRSTIČEVIĆU REKAO DA NAM NE TREBA VOJSKA! 'Da smo imali još 500 vozila i 1000 ljudi, ne bi nam pomogli'

 CROPIX

- Da smo imali još 500 vozila i 1000 vatrogasaca, ne bi nam pomogli, jer ovo nije bio požar, ovo je bila katastrofa za koju nitko nije bio spreman. Mi nismo gasili, mi smo spašavali, i bez obzira što će laici reći o ovoj situaciji, ja sam miran sam sa sobom jer znam da smo učinili sve što smo mogli. Sretan sam čovjek jer nitko nije poginuo. Ovo nemojte gledati kao klasični požar, ovo je kao da nas je pogodio potres jačine osam stupnjeva po Richteru.

Mi smo zapravo stalno bili u povlačenju, zato je opožarena površina toliko velika, nije bilo fronte požara, već nas je vatra nekoliko prebacivala i našla bi se i do 400 metara iza naših leđa, zbog čega se u tri navrata 20-ak vatrogasaca našlo u okruženju - kazao je Slobodnoj Dalmaciji Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita nakon današnjeg susreta s novinarima u Banovini kojeg je organizirao gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa zamjenikom Ninom Velom te Filipom Butorovićem, pročelnikom za mjesnu samoupravu.

Kovačević je odgovorio na brojne prozivke u javnosti koje se tiču ranijeg dizanja vojske i civilne zaštite i ostalih vatrogasaca iz drugih gradova i općina.

- Civilna zaštita ne služi za gašenje požara, kao ni vojska, nego su nam potrebni poslije. Ovo je kompleksan posao koji obavljaju obučeni vatrogasci. Moje je mišljenje bilo da nema potrebe dizati vojsku u ovakvim okolnostima i ministar Damir Krstičević je to uvažio. To bi nam samo otežalo gašenje, jer bismo za sve te ljude bili odgovorni - smatra Kovačavić.

Gradonačelnik Krstulović Opara istaknuo je kako ono na što Grad može utjecati da se ovakve katastrofe ne ponove u budućnosti je sustavnije rješavati probleme zakrčenja prometnica, sanacije divljih deponija, uređenja površina, hidratske mreže koja je za vrijeme požara bila nedostupna i nefunkcionalna.

- Grad Split će u najkraćemm roku riješiti štete, pa su u tom smislu tajnici kotareva i mjesnih odbora već na terenu s ljudima. Sve što građani prijave, želim da se kroz instituciju elementarne nepogode refundira - naglasio je poteštat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 04:25