DINO HVALEC

Ispovijest sina zagrebačke sutkinje koju je ubio Mato Oraškić: ‘Sjećam se kako me tog dana poljubila pred školom...‘

‘Gotovo godinu dana nisam išao u školu‘, kaže sin ubijene Ljiljane Hvalec
Obljetnica ubojstva Ljiljane Hvalec / Arhiva, Dino Hvalec (u krugu)
 Marko Todorov/Cropix

Na zagrebačkom Općinskom danas je obilježena 22. godišnjica ubojstva Gordane Oraškić, Hajre Prohić i sutkinje Ljiljane Hvalec, zbog čega je današnji dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Tim je povodom danas predstavljen i spot Nacionalne medijske kampanje u svrhu podizanja svijesti o nasilju nad ženama.

Mladić iz spota Nacionalne medijske kampanje je sin Ljiljane Hvalec, sutkinje Općinskog suda koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Dino Hvalec gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je otkrio da htio doprinijeti podizanju svijesti o problemu nasilja u društvu.

- Nije način da šutimo i trpimo nasilje nego da se udostojimo prijaviti nasilje i otvoreno priznati, a ne da nasilje oko nas i dalje traje, da se i dalje trpi, kaže Dino Hvalec.

Sjetio se i tragičnog dana kad je njegova majka ubijena. Kaže da je on bio u školi, a njegov mlađi brat u vrtiću. Tvrdi da su podršku sustava imali.

- Kada se sve to dogodilo, izašli su u susret i meni u školi maksimalno koliko su mogli. Bilo mi je jako teško. Ja gotovo godinu dana nisam išao u školu jer mi je trebalo dugo dok se nisam oporavio, objašnjava.

Bilo je teško, a i danas mi je teško, dodaje Dino.

- Dugo smo snimali, bilo je jako emotivno. Jako sam ponosan na sebe, a najviše sam to napravio zbog svoje majke i mislim da je ona jako ponosna na mene, rekao je Dino Hvalec za Dnevnik Nove TV.

- Sjećam se finih jela koje je kuhala, ali i zabave u kuhinji. Mama je voljela sport...sva igrališta su bila naša. Pamtim putovanja, izlete, skijanja i ljetovanja. Mama nas je prije posla vodila u školu i vrtić. Sjećam se kako me poljubila pred školom i s bratom otišla prema vrtiću. Tada sam zadnji put vidio svoju majku. Imao sam devet godina, a moj brat Vito imao je pet kad nam je mama ubijena, govori Dino u potresnom videu.

Podsjetimo, na današnji dan prije 22 godine tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić, inače policajac Policijske postaje Novi Zagreb, ubio je svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nakon trostrukog ubojstva Oraškić je izašao iz sudnice i išetao iz zgrade suda. Policija ga je uhvatila na graničnom prijelazu Bregana, kada im je rekao da ide na sprovod u Brežice. Pored sebe je imao policijsku uniformu, 180.000 kuna i 90.000 njemačkih maraka, što je upućivalo na činjenicu da je taj monstruozni čin ranije planirao.

Oraškić je postao i prva osoba koja je u Hrvatskoj osuđena na maksimalnih 40 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 21:03