MARA TOMAŠEVIĆ ZA JUTARNJI

ISPOVIJEST SUPRUGE UHIĆENOG POŽEŠKO-SLAVONSKOG ŽUPANA 'Nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti, gurnuo me na radijator...'

 
 Emica Elvedji / CROPIX

“Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: ‘Jel’ te to ona zove?’ Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvijetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami, jer sin, snaha i njihovo troje djece koji žive s nama nisu bili kod kuće.

Nakon što sam se pribrala, obukla sam se, sišla dolje i rekla mu da idem na policiju, na što je on opsovao i rekao: ‘Idi!’”, riječi su Mare Tomašević, supruge Alojza Tomaševića, HDZ-ova župana požeško-slavonskog, koji je jučer gotovo cijeli dan proveo na saslušanjima u policiji, na sudu i DORH-u zbog prijave za obiteljsko nasilje koju je protiv njega podnijela supruga.

Sam se javio u policiju

Opisani događaj zbio se u ponedjeljak navečer. Mara Tomašević izašla je iz kuće, sjela u automobil i otišla u policijsku postaju, gdje je podnijela prijavu protiv supruga, a policajci su je potom odvezli u Opću županijsku bolnicu u Požegi, gdje je pregledana na Odjelu za hitnu medicinu i gdje su joj, prema riječima prof. dr. sc. Željka Glavića, ravnatelja bolnice, dijagnosticirane lake tjelesne ozljede.

- U ponedjeljak između 22 i 23 sata gospođa je došla u bolnicu u pratnji policije, pri čemu je izjavila da ju je suprug tukao. Liječničkim pregledom utvrđena joj je površinska ozljeda na nadlaktici u obliku podljeva. S obzirom na to da druge ozljede nisu dijagnosticirane, ova je okvalificirana kao laka tjelesna ozljeda, a nakon što je ispisana tzv. crvena prijava, gospođa je u pratnji policije otišla kući - izjavio je ravnatelj Glavić.

Policija je u međuvremenu pokušala privesti i župana, no nisu ga zatekli kod kuće. Pokušavali su ga dobiti telefonom, a jedna je patrola cijelu noć bila ispred njihove kuće, a onda se on sam jučer ujutro javio u postaju. Mara Tomašević nam je ispričala svoju kronologiju slučaja, a koji prema njenim riječima traje u zadnje dvije godine.

- Bilo je puno situacija u kojima bi me počeo daviti, polupao mi je mobitel, jednom mi je razbio nos, oko, prijetio da će me ubiti... - počela je svoju priču gospođa Tomašević, koju smo na to upitali zašto nije ranije reagirala.

'Tražila sam razvod'

- Zato što su me svi u mojoj okolini od toga odgovarali govoreći da ću mu upropastiti karijeru, pa sam i ja puštala da bude tako kako je. Odlučila sam durati misleći da će valjda to njegovo nasilno ponašanje popustiti - odgovorila nam je žena koja je, kako nam je kazala, predlagala suprugu i da se razvedu.

- Htjela sam razriješiti tu situaciju, rastati se od njega i otići živjeti u stan, ali on to nije prihvaćao, da je kuća u kojoj živimo moja koliko i njegova, a vjerojatno je to činio zbog javnosti kako ne bi imao problema jer je ipak na važnoj funkciji. O svemu tome dva puta sam e-mailom pisala i gospodinu Andreju Plenkoviću, a drugi put sada kad je ponovno izabran za župana. Napisala sam da osoba koja je nasilna prema svojoj supruzi ne može vršiti dužnost župana. Nisam dobila nikakav odgovor. Sada se u meni nešto prelomilo i ne želim više skrivati ono što znaju svi u Požegi - rekla je Mara Tomašević, dodavši i da je jučer poslijepodne dala iskaz na Prekršajnom sudu u Požegi, a policajci su joj rekli da je suprug dobio zabranu da joj prilazi na manje od pet metara.

Jučer ujutro otišla je na svoje radno mjesto u kuhinji jedne požeške osnovne škole, a odlučila je i ostati u obiteljskoj kući s nadom da joj se ništa loše neće dogoditi.

Župan ne odgovara

Na Prekršajnom sudu saslušani su kod suca Jaroslava Mahačeka. On u svojstvu okrivljenika, a ona u svojstvu žrtve.

- Uzeo sam iskaz žrtve nasilja, a okrivljeni je iznio svoju obranu i branio se da nije kriv. Slijedi redovni postupak u kojem je predloženo saslušanje desetak svjedoka. Kod mene su bili po prekršajnoj prijavi za verbalno nasilje, a fizičko nasilje će vjerojatno biti predmet kaznenog postupka. S naše strane nije bilo uvjeta za daljnje zadržavanje okrivljenika - rekao je sudac Mahaček. O ovom slučaju htjeli smo razgovarati i sa županom, no do zaključenja ovoga izdanja nije odgovarao na naše pozive i upućenu SMS poruku.

Tomašević je u svibnju drugi put zaredom izabran za župana. Prije nego što je u lipnju 2012. umirovljen u činu brigadnog generala Hrvatske vojske, Tomašević je s besprijekornim ratnim putem bio i zapovjednik vojarne u Požegi, zapovjednik Dočasnike škole Jastrebarsko te Učilišta kopnene vojske Črnomerec u Zagrebu. Obnašao je i dužnost načelnika Stožera Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

Za obiteljsko nasilje prijavljen i bivši dogradonačelnik

Ovo, inače, nije prvi incident ovakve vrste HDZ-ovaca iz Požege. Prošle godine u travnju pisali smo o sukobu u obitelji tadašnjeg požeškog dogradonačelnika Marija Pilona.

Za razliku od jučerašnje situacije, policija je tada zbog sumnje na fizičko, odnosno verbalno nasilje prijavila i njega i njegovu suprugu Ivanu, a on je jednom i prenoćio u policiji. Njega se sumnjičilo za fizičko nasilje nad suprugom, koja je imala i medicinsku dokumentaciju, ali je Pilon sve negirao. Nju se, pak, sumnjičilo za verbalno nasilje nad njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:54