ZLATKO BUDIN

ISPOVIJEST UZGAJIVAČA SIBIRSKIH TIGROVA IZ MJESTA PORED KRIŽEVACA 'Kad god netko vidi nešto nalik divljoj životinji, ja sam kriv...'

 
Arhivska fotografija Zlatka Budina iz 2002.
 Stojanka Lesicki

Na prvu loptu, neslužbena vijest iz lovačkih krugova zvučala je doista nevjerojatno: u ponedjeljak poslijepodne iz privatne nastambe za divlje životinje kod Križevaca pobjegla je - puma, javlja Podravski.hr.

Policijska uprava u Koprivnici o bijegu pume pojma nije imala. Nikakve takve dojave nije bilo, poručili su jučer. Danas se na to samo slatko nasmijao i ‘prvoosumnjičeni’ Zlatko Budin koji u Svetom Petru Orehovcu kod Križevaca ima legalnu nastambu sa sibirskim tigrovima.

- Svašta… Pa ja pume nemam već 20 godina. Ali, nije prvi put da izmišljaju takve stvari. Čim netko vidi nešto nalik na divlju životinju, ja sam kriv - ljuti se Zlatko Budin, koji je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe.

Ispričao je Podravskom i neobičnu zgodu prije nekoliko godina kad je jedna gospođa iz susjednog sela policiji također prijavila bijeg pume iz njegova utočišta za divlje životinje.

- Krim-policija stigla mi je sa specijalcima, bilo je to pravo opsadno stanje. Odmah su se po uputama te gospođe bacili u pretragu terena. Na koncu su opkolili jedno kukuruzište i u njemu pronašli velikog psa, dogu, koji je upravo jeo susjedinu kokoš - smije se Budin.

No, ističe i kako je to bilo uznemiravanje javnosti, što nipošto nije bezazlena stvar, već kazneno djelo za koje se može odgovarati na sudu. Zlatko Budin kaže kako se danas divlje životinje mogu posve legalno nabaviti i držati, a on je prve tigrove kupio u Bratislavi.

- I još nešto: nedavno je u Hrvatskoj stupio na snagu zakon po kojem je egzotične životinje moguće držati i u gradovima. Jasno, u za to propisanim uvjetima i pod nadzorom veterinarske službe. No, pojedini gradovi i dalje imaju odluke po kojima je na njihovu području zabranjeno držati divlje životinje. Takve odluke, dakle, nisu usklađene sa zakonom i moraju se izmijeniti - otkriva križevački ljubitelj tigrova.

Budin se divljim životinja bavi još od početka 90-ih godina. U početku je uzgajao vukove, pume, medvjede, majmune, ali nakon toga se posvetio isključivo sibirskim tigrovima jer je riječ o iznimno ugroženoj vrsti koje u prirodi ima jedva 500-tinjak jedinki. No, riječ je o prilično skupom ‘sportu’ jer njegove velike mace dnevno pojedu i 200 kilograma mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:43