POŽRTVOVNOST

ISPOVIJEST VATROGASCA KOJI JE SPASIO TEŠKO OZLIJEĐENOG RADNIKA NA DIZALICI 'Imao je prijelome i bio je u šoku. Cijelo vrijeme sam ga nosio na leđima'

Ilustracija
 Boris Kovačev / Hanza Media

Porečki vatrogasac Vedran Beato otkrio je za Glas Istre detalje dramatičnog spašavanja radnika tvrtke Ferokov, ozlijeđenog na građevinskoj dizalici u kampu na području Funtane.

Beato i njegov kolega Željko Milohanić u ponedjeljak su spasili 31-godišnjeg A. I. koji je na 30 metara visine ostao visjeti na kranu. Njegov kolega A. H. (49) pao je neposredno prije njega s iste visine i na mjestu poginuo.

- Budući da se sve odvijalo na 30 metara visine, djelatnici Hitne pomoći nisu mogli doći do njega, pa smo prvi dio spašavanja odradili kolega i ja. Popeli smo se do ozlijeđenog kojega je najprije trebalo imobilizirati, budući da je imao prijelome na nozi, ruci i ozljedu na glavi. Bio je pri svijesti i rekao nam da se boji visine. Imobilizirali smo mu ruku i donekle sanirali ozljede, a budući da je bio u šoku, dali smo mu tabletu za smirenje. Potom smo počeli akciju spuštanja kroz cijev stepenica. Cijelo vrijeme sam ga nosio na leđima, a kolega Milohanić je pratio spuštanje i osiguravao. Uspjeli smo se spustiti do tla, a potom je unesrećenog preuzela ekipa Hitne. Adrenalin mi je pomogao jer je bilo naporno - ispričao je Beato.

On je uz još četvoricu kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Poreč osposobljen za takve zadatke, a vatrogascima se pridružio prije 15 godina. U Rijeci je položio za spašavanje na visinama i dubinama, član je županijske interventne jedinice koja djeluje u Istri, a njegova prva veća akcija bila je za vrijeme poplava u Gunji.

Dosad je sudjelovao u brojnim spašavanjima, a prisjeća se da je iz jama u tri navrata spašavao pse. Prije nekoliko godina s kolegama je spasio dijete iz bazena u autokampu u Funtani nakon što mu je ruka zapela u odvodu vode.

Odluke se, kaže za Glas Istre, u takvim situacijama donose u sekundi, a moraju biti racionalne i razborite, pogotovo kad su u pitanju ljudski životi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:26