ZAPLAKAO PRED KAMERAMA

Ispovijest vijećnika koji tvrdi da su mu HDZ-ovci nudili funkcije: ‘Ovo radim za svoju djecu‘

Šimunić je snimio razgovor s HDZ-ovcima koji su mu ponudili funkcije u zamjenu za podršku stranci na lokalnim izborima
Viktor Šimunić
 N1

Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz zagorskog grada Oroslavja tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti u zamjenu za podršku na lokalnim izborima. Šimunić je ranije za 24sata ispričao da ga je na razgovor sa Žarkom Tušekom zvao HDZ-ov gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak. Našli su se u klijeti gradonačelnika iznad Oroslavja u subotu, 16. siječnja. Šimunić je razgovor snimao.

-Tušek je pričao većinu vremena. Za kampanju mi je ponudio logistiku, informacije, marketinšku pomoć, da će mi srediti 25.000 plakata ako trebam. Naravno, za naš dogovor se nije smjelo znati. A onda, nakon izbora, moja lista bi trebala podržati HDZ-ovu platformu koja bi skinula sadašnjeg župana na vlasti. Tušek mi je rekao da biram što hoću, koje pročelničko mjesto želim. Ili da biram neku drugu instituciju ako je želim voditi, Park prirode Medvednica, Centar za prirodu u Zagorju… Gredičak mi je poručio da samo trebam reći što želim i što mi odgovara - kazao je Šimunić za 24sata.

Gredičak o Tušek negirali su Šimunićeve navode.

- Apsolutno nismo ništa nudili, razgovarali smo normalno o suradnji. Nije bilo riječi o funkcijama, pozicijama, ništa, ništa, ništa. Kažem vam to kao čovjek koji ima svoje ljudske vrijednosti i mora - kazali su za 24sata.

Tušeka je Jutarnji zamolio da komentirao sadržaj snimke. Kratko je kazao da će dati izjavu za medije u 11:30 sati u Saboru.

Gredičak zasad ne odgovara na naše pozive i poruke.

- 20 minuta prije vašeg poziva, nazvali su me iz USKOK-a da dođem sutra dati izjavu vezano uz snimku razgovora s Tušekom i Gredičakom - kazao je za Jutarnji list nezavisni zastupnik Šimunić.

Šimunić. 'Odlučio sam da je tako najbolje napraviti'

U razgovoru za N1 Šimunić je rekao kako su ga mnoge stranke zvale na razgovor te da ih je odradio sve, osim ovog koji je inicirao Gredičak.

- Ostale stranke su mi nudile ulazak u stranku… Zadnji sastanak nije bio takav - kazao je.

Na pitanje je li snimao sve sastanke, Šimunić je kazao da nije.

- Čitao sam o aferama koje su se vezale uz Tušeka i odlučio sam da je tako najbolje napraviti - kazao je. Šimunić je kazao i da snimanje razgovora nije bila klopka.

Istaknuo je i da mu je bilo ponuđeno sve te da mu je to bio šok.

- Oni mene optužuju da sam lažljivac, a oni su pošteni. Kako su to mogli izjaviti, a znaju što su napravili. Možda je to njima normalno… Ljudi, to nije normalno, nije normalno nuditi takve funkcije. Mediji su me nazvali lovcem na uhljebe - kazao je Šimunić.

- Ovo radim za svoje nećake, za svoju djecu, za svoju zemlju - kazao je kroz suze Šimunić.

Kazao je kako je siguran da će nakon izbora, na koje, kaže, ne zna hoće li izaći, nastaviti provoditi istraživanje.

- Radit ću novo istraživanje o lokalnoj samoupravi.Ministarstvo pravosuđa i uprave jasno je pokazalo da to ne namjerava. Pozivam sve općine i gradove da mi odgovaraju na mailove. Cilj nije ići unatrag, nego napraviti zemlju pravednijom, da nam se ljudi koji su otišli vrate. Mi imamo mnogo potencijala i ništa ne iskorištavamo - kazao je Šimunić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07