NIJE BILO RAZUMIJEVANJA

ISPOVIJEST VLASNICE MALE RIBARNICE 'Inspektori su mi zapečatili radnju jer im nisam izdala račun od 15 kn. A nisam ni mogla jer nije bilo interneta'

 Tom Dubravec / CROPIX

Do svoje ribarnice u Svetoj Nedelji Ivanka Gabrica više ne može. Ulovljena je u prekršaju pa ribu neće moći prodavati 15 dana. I to zato što je inspektorima prodala pola kilograma miješane ribe, ali račun nije izdala, javlja RTL.

- Poslije njihovog odlaska otišla sam nasred dvorišta i tamo su me nakon 20 minuta kad su se vratili našli s kasom u rukama gdje kucam, uspjela sam otkucati nekakvih 13-14 računa koje nisam uspjela kucati mušterijama jer nije bilo interneta - kazala je Gabrica.

Inspektorima je, kaže, objasnila da je internetska veza loša, ali razumijevanja nije bilo. Ribarnicu su zapečatili, a vlasnicu čeka i novčana kazna.

- Ne osjećam se krivom zbog interneta, ali vjerojatno jesam kriva prema Poreznoj upravi jer nisam im izdala račun, ja nemam tu što lagati, radi se o tih 15 kuna - kazala je Gabrica.

Višak u blagajni, bez računa ili račun koji nije pravilno izdan - poreznoj i carinskoj inspekciji je svejedno. U ovoj godini proveli su više od 13 tisuća nadzora fiskalizacije i utvrdili gotovo 6 tisuća nezakonitosti. Privremeno su zabranili obavljanje djelatnosti pečaćenjem čak 268 puta.

Pečatili su se lokali diljem Hrvatske, bez iznimke, pa čak i zbog kune viška. Prije tri mjeseca ministar financija Zdravko Marić tvrdio je da na sitne prekršitelje nitko neće ići đonom. Isto tvrdi i danas.

- Za bagatelne prekršaje nećemo raditi pečatiranje lokala, ugostiteljskih objekata, dućana i tako dalje, ali evidentno je da se u ovim slučajevima ne radi samo o jednom činu neizdavanja računa od 10 ili 15 kuna, nego su mjere nadzora pokazale da je to kroz dulji niz vremena zapravo opetovani prekršaj - kazao je Marić.

Pa će zbog drugog prekršaja Ivanki propasti zalihe smrznute ribe vrijedne oko 10 tisuća kuna.

- Ja još uvijek imam osmijeh na licu, ali sam ljuta, ljuta sam. Zašto po nama malima, odite u srž problema, nađite srž problema - kazala je Ivanka.

A njoj će problem donijeti i plaćanje novčane kazne. Za neizdavanje računa ona iznosi od 5 do 500 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:33